Natste plekken ter wereld

0
Natste plekken ter wereld
Natste plekken ter wereld

Natste plekken ter wereld

Af en toe kan het bij ons ook best wel eens regenen. Dat is in Nederland gemiddeld 850 millimeter per jaar. In Hoog Soeren, een dorpje op de Veluwe, natste plek van Nederland. Hier valt jaarlijks gemiddeld 950 millimeter. Zie hier de tien natste plekken op aarde.


Lees hier ->>> meer over het klimaat op deze website…


Top 10 – Natste plekken ter wereld


10. Emei Shan – China – 8.169 millimeter

Emei Shan
Emei Shan

De Emei Shan is één van de vier heilige boeddhistische bergen in China. De berg is gewijd aan bodhisattva Samantabhadra. Boeddhisten komen naar Emei Shan op bedevaart. In de 16e en 17e eeuw werd in de boeddhistische kloosters op de berg voor het eerst Shaolin Kung Fu beoefend door de boeddhistische monniken. Emei Shan werd in 1996 een UNESCO erfgoed.

Website: Mount Emei


Zie hier de Top 10 meest bedreigde regio’s 2023 wat betreft schaderatio in Europa.


9. Puʻu Kukui – Hawaï – 9.296 millimeter

Pu’u Kukui is een bergtop in Hawaï. Het is de hoogste top van Mauna Kahalawai (de West Maui Mountains). De toegang tot het gebied is beperkt tot onderzoekers en natuurbeschermers.


8. Mt. Waialeale – Hawaï – 9.990 millimeter

Mt. Waialeale
Mt. Waialeale

Mount Waiʻaleʻale is een uitgedoofde schildvulkaan op het eiland Kauai in de staat Hawaï. Met 1569 m is hij de op een na hoogste berg van dit eiland na de Kawaikini (1593 m). De naam betekent rimpelend water of overstromend water.


7. Big Bog – Hawaï – 10.272 millimeter

De Big Bog heeft een tropisch regenwoudklimaat, zonder waarneembaar droog seizoen en bijna constante stortregens. Heldere dagen bestaan ​​in eigenlijk niet en zelfs als het niet regent, is het vrijwel zeker bewolkt of mistig.


6. Debundscha – Kameroen – 10.299 mm
Debundscha heeft ieder jaar een lang regenseizoen en een kort droog seizoen. De Mount Cameroon, een gigantische berg die vanaf de kust van de Zuid-Atlantische Oceaan oprijst tot een hoogte van ongeveer 4095 meter zorgt voor overvloedige regenval in Debundscha gedurende het jaar. De meeste regen valt op de zuidwestelijke helling van Mount Cameroon en op Debundscha, aan de voet van deze helling.


Top 5 – Natste plekken ter wereld


5. San Antonio de Ureca – Equatoriaal-Guinea – 10.450 millimeter

San Antonio de Ureca is een dorp in Bioko Sur, Equatoriaal Guinea, ten zuiden van Malabo op het eiland Bioko .


4. Cropp River – Nieuw-Zeeland – 11.516 millimeter

De Cropp River is een rivier in Nieuw-Zeeland . Ze stroomt 9 kilometer naar het oosten voordat ze zich aansluit bij de Whitcombe-rivier, een zijrivier van de Hokitika-rivier. Op 25-26 maart 2019 viel 1.086 millimeter regen over de rivier de Cropp, een nieuw recordrecord voor een periode van 48 uur voor Nieuw-Zeeland.


Top 3 – Natste plekken ter wereld


3. Tutunend – Colombia – 11.770 millimeter

Tutunendo is een stad in Colombia , gelegen in het departement Chocó. Het gebied er omheen is ook een belangrijkste toeristische centrum.


2. Cherrapunji – India – 11.777 millimeter

De stad Cherrapunj is bekend van haar levende bruggen. Ondanks de enorme regenval kent het gebied ook periodes met acuut watertekort, waarbij de bewoners vaak lang moeten reizen om drinkbaar water te halen. Irrigatie is bijna niet mogelijk omdat de regen de bovenste bodemlaag regelmatig wegspoelt.


1. Mawsynram – India – 11.871 millimeter

Natste plekken ter wereld
Natste plekken ter wereld

Mawsynram is een stad in het district East Khasi Hills van Meghalaya in het noordoosten van India. Het is de natste plek op aarde en het recordjaar was 1985. Toen viel hier zelfs 26.000 millimeter. De maanden juni en juli zijn hier het hoogtepunt van de moesson. Er valt dan gemiddeld meer dan 2.000 mm per maand.