Nederland - Roemenië 0-0, 5 juni 1974

Nederland – Roemenië 0-0

Olanda – România 0-0

Interland 334
(Vorige ← wedstrijd tegen Argentinië en volgende → wedstrijd tegen Uruguay)


Datum: woensdag 5 juni 1974
Tijd: 20:30
Soort: Vriendschappelijk
Stadion: Stadion Feyenoord – Rottterdam
Toeschouwers: 22.000
Scheidsrechter: Riccardo Lattanzi (Italië, Ancona, 10 april 1934 – Roma, 13 juli 1991)


Voorbeschouwing: Nederland – Roemenië 0-0

De top 40 van 1 juni 1974 – De top 3

1. Ivan Heylen – De Wilde Boerndochtere
2. Mud – The Cat Crept In
3. The Cats – Be My Day


Het elftal ‘staat’ nog niet


De sfinx blijkt ook een een echte sfynx. Theo de Jong: ‘Wij zijn de vorige week gekomen, maar hebben nog geen contact met Michels gehad.’ Ruud Krol: ‘Michels heeft ons wakker gemaakt door ons keihard te laten werken. We hebben individueel nog nauwelijks contact met hem gehad.’ (Bron: De Volkskrant, 5 juni 1974)

Hoewel dit de laatste interland is voor de eerste wedstrijd op het WK is er nog veel onduidelijk. De keepers weten niet waar ze aan toe zijn.

Piet Schrijvers: ‘Voor ons als keepers blijft bet gissen, want Michels blijft dezelfde. Hij verraadt niets en laat zich niets ontvallen, waaruit zou blijken wie nu officieel de doelman wordt.’(Bron: De Volkskrant, 5 juni 1974)

Michels is er echt nog niet over uit. In zijn eigen woorden: ‘Op dit moment moet het basisteam, althans in grote lijnen, nu al vaststaan want tijd om nog meer te experimenteren is er niet.’ Even later liet hij zich ontglippen: ‘Ik moet alles nog eens goed op me laten indringen.’ (Bron: Leeuwarder Courant, 4 juni 1974)


Over de Roemenen


De Roemenen hebben het WK net niet gehaald. Ze spelen gelijk het veel zwakker geachte Finland. In Helsinki wordt het 1-1 terwijl ze de Finnen in eigen land met 9-0 oprolden.

Coach Valentin Stãnescu (20 november 1922 – 4 april 1994): ‘We zijn er nog niet uit hoe ons dat is kunnen overkomen. We houden het er maar op dat we een volkomen off-day hadden. Niets lukte toen. Zoiets kan nu eenmaal gebeuren.’ (Bron: De Volkskrant, 5 juni 1974)

Stãnescu over de wedstrijd die aanstaande is: ‘Voor ons Roemenen is dit een volwaardige interland. Wij zijn er ook op gebrand te winnen. Verwacht niet, dat wij er een gezapig partijtje van maken.’ (Bron: De Volkskrant, 5 juni 1974)

Te onervaren op het WK in Mexico

Roemenië wist zich wel te plaatsen voor het WK in Mexico, maar treft het slecht: Stãnescu ‘In Mexico hadden we een zeer jonge ploeg. We waren toen in de zwaarste poule ingedeeld met Engeland, Brazilië en Tsjecho-Slowakije. Van Engeland en Brazilië verloren we met maar één doelpunt verschil, en van Tsjechoslowakije wonnen we. Geen slechte resultaten, maar we lagen er toch uit. Onze ploeg was toen werkelijk te jong. Ga maar na, onze rechtsbuiten Lucescu is nu pas 28, aanvoerder Dinu 26, evenals onze spits Dumitrache. En onze keeper Raducanu is ook pas 28, en hij speelde evenals de andere drie in Mexico al mee. Dat is voor mij een voordeel dat ik nu een nieuw elftal kon bouwen rond dergelijke routiniers, die in feite toch nog jaren mee kunnen’.

Valentin Stãnescu tipt Nederland als finalist in München

De coach kent het Nederlandse voetbal: ‘Ik ken het Nederlands voetbal uitstekend. Ik heb al gezegd, deze interland is voor ons een serieuze zaak. Daarom heb ik het spelersmateriaal van Michels grondig bestudeerd. En vergeet niet, dat mijn landgenoot Kovács* me zeer goed heeft ingelicht.’


*Ștefan Kovács (Timișoara, 2 oktober 1920 – Cluj, 12 mei 1995) was een Roemeens voetballer en voetbalcoach. De meeste faam verwierf hij als coach van AFC Ajax. Met Ajax wint Kovács ongeveer alles wat er te winnen is.
Hij wint tweemaal op rij de Europacup I. Het Italiaanse Internazionale wordt in het seizoen 1971/1972 verslagen en een jaar later volgt Juventus in 1972/1973. Daarnaast wint hij de wereldbeker voor clubteams in 1972 tegen het Argentijnse Independiente. In Europa wint hij verder de Supercup in 1973.
In eigen land pakt Ajax onder leiding van Kovács met Johan Cruijff tweemaal het landskampioenschap en éénmaal de beker. Het winnen van het landskampioenschap, de beker, de Europacup I én de Europese Supercup is een record dat in Nederland ongeëvenaard is.

Stãnescu verklaart ook waarom hij Nederland als kanshebber beschouwt en spreekt profetische woorden: ‘De Zuid-Amerikaanse ploegen komen fysiek krachten te kort om hier in Europa iets te bereiken, ondanks hun fabelachtige techniek. Europese teams hebben wel die fysieke kracht maar zij schieten op technisch gebied vaak té kort. Het Nederlands elftal is naar mijn mening echter het enige team dat zowel over fysieke kracht als over een uitstekende techniek beschikt, een techniek die je kunt vergelijken met de Zuid-Amerikanen. Daarom zal Nederland volgens mij ver komen.’


Wedstrijdverslag: Nederland – Roemenië 0-0, 5 juni 1974

5e minuut: Voorzet van Theo de Jong. Van Hanegem’s kopbal gaat over.
7e minuut: Rob Rensenbrink gooit ver in, Geels kopt net naast.
10e minuut: De Roemeense doelman Radacanu tikt een kopbal van Van Hanegem net over.
27e minuut: Een voorzet van Rensenbrink wordt door Kandru bijna in eigen doel gewerkt
30e minuut: Doorbraak Mircea Lucescu. Zijn schot gaal over.
35e minuut: Treijtel redt op een doorbraak van aanvoerder Cornel Dinu.
43e minuut: Raducanu stopt eerst Van Hanegem’s kopbal en slaat daarna diens tweede inzet tot hoekschop.
51e minuut: Geels kopt de bal terug op Theo de Jong die over de bal heen maait.
34e minuut: Inzet van Willv van de Kerkhof tot corner verwerkt.
68e minuut: Schot van Buurbier wordt van richting veranderd gaat net naast.
(Bron: De Tijd, 6 juni 1974)


Oefenwedstrijd WK voetbal, Nederland - Roemenië 0-0, 5 juni 1974; Ruud Geels kopt de bal over keeper Raducanu

Ruud Geels kopt de bal over keeper Raducanu


Nabeschouwing wedstrijd: Nederland – Roemenië 0-0, 5 juni 1974

Over Piet Keizer

Piet Keizer speelt als een ouwe krant, erkent dat ook zelf, maar kan het niet duiden: ‘Ik ben al tijdens de wedstrijd bij mezelf te rade gegaan wat het was. Het enige dat ik weet is dat ik me fysiek niet goed voelde. Er zat me iets dwars, maar wat? Ik heb me goed voorbereid, ik was er op gebrand, ik voelde me in de voorbereiding juist goed. Maar juist nu niet meer. Ik ben blij dat we vandaag gaan vissen.’ (Bron: De Tijd, 6 juni 1974)

Piet Keizer: ‘We konden de juiste combinatie niet vinden. Het onderling begrip was zoek. Maar daarom was deze opstelling misschien wel bijzonder nuttig.’ (Bron:Nieuwsblad van het Noorden, 6 juni 1974)

Over Eddy Treytel

Treytel zelf: ‘Zenuwachtig was ik niet. Ik heb weinig te doen gehad. Ik moest natuurlijk wel even wennen aan die andere spelers voor me, maar dat heeft geen moeilijkheden gebracht.’ (Bron:Nieuwsblad van het Noorden, 6 juni 1974)

Over Arie Haan

Haan zelf: ‘Je speelt natuurlijk liever op je eigen stekkie. Als vrije verdediger moet je je anders instellen. Ik heb nu viermaal op deze plaats gespeeld en wie weet vind ik het straks nog wel fijn ook.’ (Bron:Nieuwsblad van het Noorden, 6 juni 1974)

Over Wim Jansen

Jansen zelf (hij speelde voor de 25e maal in Oranje): ‘Het was wat vreemd, maar de druk was niet erg groot. Ik kreeg weer wat last van mijn lies en daarom ben ik vervangen.’ (Bron:Nieuwsblad van het Noorden, 6 juni 1974)

Over Ruud Geels

Geels zelf: ‘De Roemenen stonden sterk te verdedigen. Goede atleten. We konden helaas niet in ons ritme komen.’ (Bron:Nieuwsblad van het Noorden, 6 juni 1974)

Over Rob Rensenbrink

Rensenbrink zelf: ‘Het was voor mij echt wennen op die rechtsbuitenplaats. Tegen het einde liep het wat beter, maar tevreden over mijn verrichting ben ik absoluut niet.’ (Bron:Nieuwsblad van het Noorden, 6 juni 1974)

Over Wim Suurbier

Suurbier zelf:‘Het was geen harde wedstrijd. De Roemenen hadden eigenlijk te weinig fantasie, waardoor de druk niet groot was. Ofschoon we door de snelheid waarmee ze soms oprukten toch weleens verrast werden.’ (Bron:Nieuwsblad van het Noorden, 6 juni 1974)

Over Johan Neeskens

Neeskens zelf: ‘Je kreeg te weinig kansen. De openingen bleven weg, dat kwam omdat de Roemenen slechts zelden oprukten. Dan kun je wel blijven drukken, maar je loopt steeds vast.’ (Bron:Nieuwsblad van het Noorden, 6 juni 1974)

Over Johnny Rep

Rep zelf(hij speelde niet): ‘Ik vond het niet zo erg dat ik niet meedeed. Als ik er in Duitsland maar bij ben. Dat is tenslotte hoofdzaak.’ (Bron:Nieuwsblad van het Noorden, 6 juni 1974)


De opstelling van het Nederlands Elftal


1. Eddy Treytel, Feyenoord, 4e interland
2. Wim Suurbier, Ajax, 27e interland
3. Arie Haan, Ajax, 10e interland
4. Wim Jansen, Feyenoord, 25e interland, uit 46e
5. Ruud Krol, Ajax, 20e interland
6. Johan Neeskens, Ajax, 16e interland, uit 62e
7. Willem van Hanegem, Feyenoord, 28e interland, uit 46e
8. Theo de Jong, Feyenoord, 8e interland
9. Rob Rensenbrink, RSC Anderlecht, 12e interland
10. Johan Cruijff (C), FC Barcelona, 28e interland
11. Piet Keizer, Ajax,33e interland, uit 76e
12. Wim Rijsbergen, Feyenoord, 1e interland, in 46e
13. Willy van der Kerkhof, PSV, 1e interland, in 46
14. Kees van Ierssel, FC Twente, 4e interland, in 65
15. René van der Kerkhof, PSV, 5e interland, in 76

Op de bank:

12. Wim Rijsbergen (Feyenoord)
13. Willy van de Kerkhof (PSV)
14. Kees van Ierssel (FC Twente)
15. René van de Kerkhof (PSV)

Bondscoach Nederland:
Rinus Michels (3e interland, winst 1x, gelijk 2x en verlies 0)


De opstelling van Roemenië


1. Necula Raducanu, Rapid Boekarest
2. Florin Cheran, Dinamo Boekarest
3. Gabriel Sandu, Dinamo Boekarest
4. Dumitru Antonescu, Farul Constanța
5. Teodor Anghelini, Steagul Roșu Brașov
6. Cornel Dinu (C), Dinamo Boekarest
7. Mircea Lucescu, Dinamo Boekarest
8. Ion Dumitru, Steaua Boekarest
9. Anghel Iordanescu, Steaua Boekarest
10. Florea Dumitrache, Dinamo Boekarest
11. Attila Kun, UTA Arad ,

Necula RADUCANU (Rapid Buc. 33/0) – Florin CHERAN (Dinamo Buc. 4/0), Gabriel SANDU (Dinamo Buc. 1/0), Dumitru ANTONESCU (Farul 10/0), Teodor ANGHELINI (Steagul rosu Brasov 5/0) – Ion DUMITRU (Steaua 30/3), Cornel DINU-cpt.(Dinamo Buc. 43/1), Anghel IORDANESCU (Steaua 19/5) – Mircea LUCESCU (Dinamo Buc. 47/6), Florea DUMITRACHE (Dinamo Buc. 30/13), Attila KUN (UTA 8/2). Antrenor: Valentin Stanescu 15.

Bondscoach Roemenië: Valentin Stãnescu