Nederlanders het gelukkigst in de duinen, aan het strand of op de hei

Nederlanders het gelukkigst in de duinen,
Nederlanders het gelukkigst in de duinen,

Nederlanders het gelukkigst in de duinen, aan het strand of op de hei

Ga mee naar buiten allemaal! Wij Nederlanders zijn het gelukkigst als we ons in de duinen, aan het strand of op de hei bevinden. Dit blijkt uit een grootschalig burgeronderzoek van Wageningen Environmental Research op verzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. Zij onderzochten of het geluksgevoel verschilt per type gebied waarin je je bevindt. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over de natuur en hier ->>> meer over geluk op deze website.


Nederlanders het gelukkigst in de duinen, aan het strand of op de hei


Meer dan vierduizend Nederlanders hebben meegedaan aan dit onderzoek. Via een app op hun telefoon gaven ze gemiddeld 25 keer per dag aan hoe gelukkig ze zich op dat moment voelden. De app legde direct via de gps vast op wat voor plekken ze zich bevonden.


Groen maakt gelukkig


De eerste conclusie die we kunnen opmaken uit de cijfers is dat we ons in groene gebieden doorgaans gelukkiger voelen dan in bebouwd gebied. Dit is zeker niet nieuw, dat weten we ook uit eerdere onderzoeken.


Zie hier de top 10 beste stranden in de Verenigde Staten 2022.


Dit onderzoek van Wageningen Environmental Research levert ook mooie extra inzichten. Het blijkt dat mensen die zich bevinden aan de kust en in gebieden met een lage natuurlijke begroeiing, zoals heidevelden, een hoger geluksgevoel hebben dan in parken of op het boerenland. Bossen scoren zeker ook hoog, maar gemiddeld wat minder dan de kust.


Hop, naar buiten!


Volgens de onderzoekers is het een goede zaak om het bezoeken aan meer natuurlijke gebieden buiten de stad te bevorderen. Het is volgens hen: ‘een middel om het mentale welzijn van de bevolking te vergroten’.

Mensen voelen een hoger geluksgevoel in gebieden die ze als rustgevend óf juist als boeiend ervaren. ‘Dit betekent dat het valt aan te bevelen om parken rustiger en boeiender te maken’, aldus de onderzoekers. ‘Mooi’ lijken de meesten mensen minder belangrijk te vinden.


Zie hier: rijk of niet, ondernemers zijn het gelukkigst zegt onderzoek.


Bron en meer informatie: In which natural environments are people happiest? Large-scale experience sampling in the Netherlands:
Sjerp de Vriesa, Wim Nieuwenhuizen, Hans Farjond, Arjen van Hinsberg en Joep Dirk, in: Landscape and Urban Planning
Volume 205, januari 2021, 103972


Zie hier de top 10 beste stranden van België volgen Tripadvisor.