Nederlanders weten niets van hun eigen land

0
Nederlanders weten niets van hun eigen land
Nederlanders weten niets van hun eigen land

Nederlanders weten niets van hun eigen land

Mooi om te zien dat vele inwoners van vele landen eigenlijk niet zo veel weten van hun eigen land. Vraag bijvoorbeeld maar eens uit hoeveel procent immigranten hun land bestaat. Ze kunnen er echt heel ver naast zitten. Dit en nog een aantal andere vragen is voorgelegd aan inwoners van 28 verschillende landen en zo stelde men de ‘Index van onwetendheid’ op voor de verschillende landen. Nederlands staat op plekje 18. Hier onder meer informatie over dit aardige onderzoekje. Iets met vooroordelen, onderbuik in combinatie met het nieuws wat je dagelijks tot je krijgt en wil kan lijden tot emotionele ongecijferdheid… En de titel van dit artikel is hier een mooie illustratie van.

Wees zo vriendelijk onze artikelen te delen, bijvoorbeeld op Facebook. Daar worden wij en andere mensen waarschijnlijk ook blij van!

Nederlanders weten niets van hun eigen land
Nederlanders weten niets van hun eigen land

Nederlanders weten niets van hun eigen land

Ons verbaasd het niet dat Nederlanders de plank nog al eens flink mis slaan als het gaat over de kennis van hun eigen land. In een aantal commentaren laten zij ons regelmatig weten dat het onderzoek onjuist is, dat hen niets gevraagd is en dat zij wel iemand kennen waarbij het toch zeker te weten anders is.

In ieder geval liet Guardian eens onderzoek doen naar dit fenomeen in diverse landen: wat denken mensen over land en hoe zit het nu feitelijk? De Mexicanen blijken zichzelf wel zeer slecht te informeren, zij bezetten de eerste plaats. De Zuid-Koreanen schijnen dan weer alles van hun land te weten.

Een paar voorbeelden…
Amerikanen denken dat hun land voor 33 procent uit immigranten bestaat, terwijl dat in werkelijkheid maar 14 procent is. Nederlanders denken overigens dat één op de vier bij ons immigrant is, terwijl dit in werkelijkheid 12 procent is. In Saudi-Arabië (niet in de onderstaande tabel) denkt men bijvoorbeeld dat 25 procent van de bevolking lijdt aan obesitas, in werkelijkheid is dit 71 procent! In Nederland denken we 47 procent, maar is dit 55%.

Emotionele ongecijferdheid
Een verklaring hier voor is wat sociaal-psychologen noemen: emotional innumeracy. Als we ons ergens druk over maken proberen we er ook zo veel mogelijk over te weten. En als we er veel over lezen, praten en zien, gaan we ons nog weer drukker maken over het probleem. Dit resulteert dan weer in een overdreven voorstelling van de werkelijkheid zoals maar weer eens blijkt uit dit onderzoek. Het omgekeerde kan overigens ook waar zijn…

De Ipsos ‘Index of Ignorance’ tabel

Van weten weinig naar weten veel

1 Mexico
2 India
3 Brazilië
4 Peru
5 Nieuw-Zeeland
6 Colombia
7 België
8 Zuid-Afrika
9 Argentinië
10 Italië
11 Rusland
12 Chili
13 Groot-Brittannië
14 Israël
15 Australië
16 Japan
17 Canada
18 Duitsland
19 Nederland
20 Spanje
21 Noorwegen
22 Frankrijk
23 Zweden
24 Verenigde Staten
25 China
26 Polen
27 Ierland
28 Zuid-Korea

Geef een reactie