Nedim Imaç, voorzitter van Türkiyemspor en drugshandelaar?

0
Nedim-Imaç
Nedim-Imaç

Nedim Imaç

(Den Haag, 1966 – Amsterdam, 17 februari 2007)

Nedim Imaç was een Turks-Nederlandse ondernemer en sportbestuurder. Hij was oud-voetbalvoorzitter van de Amsterdamse amateurclub Türkiyemspor. Hij zou volgens de Telegraaf één van de belangrijke kopstukken zijn van de Turkse heroïnemaffia in Nederland.


Nedim-Imaç
Nedim-Imaç

100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Nedim Imaç is opgevoed door een Nederlands gezin in Den Haag.

Imaç wordt als succesvol textielondernemer een vermogend man. Op zijn twintigste gaat hij in Amsterdam wonen. Ook opent hij een naaiatelier in de hoofdstad. Dit is de tijd dat Turkse naaiateliers soms ook dekmantels zijn voor de handel in heroïne.

Hij bezit kledingwinkels, waaronder een Hugo Boss-filiaal in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. ‘Alle pakken van de spelers kwamen uit die winkel’, aldus Van den Heuvel, de man die de financiën van zijn voetbalclub Türkiyemspor op orde moet brengen.

Verder bezit hij veel vastgoed, ook in Turkije. Volgens Van den Heuvel heeft hij ook ‘een grote elektronicahandel in Bahrein’. (Bron: Volkskrant, 22 februari 2007) Hij is tevens een bekende figuur in de Turkse gemeenschap in Nederland.


Nedim Imaç: voorzitter van de van de voetbalclub Türkiyemspor

In 1990 wordt Imaç voorzitter van de net opgerichte amateurclub Türkiyemspor. Türkiyemspor bereikte onder zijn leiding de hoogste klasse van het amateurvoetbal. In 2003 en 2006 behaalt de club zelfs Nederlands kampioenschap bij de zondagamateurs.

Türkiyemspor is van origine een Turkse vereniging, maar is vooral een multiculturele club. Zo verbiedt Imaç Turkse vlaggen rondom het veld, omdat hij vindt dat de club een multiculturele sportplaats moet zijn.

De club wordt gezien als toonbeeld van geslaagde integratie. Behalve uit Turken bestaat het eerste elftal ook uit Surinamers, blanke Hollanders, Marrokanen en spelers uit het voormalige Oostblok. Zo ontvangt Imaç in het jaar 2000 zelfs kroonprins Willem Alexander bij een bezoek aan de club.

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn bij de club. In 2003 zegt Imaç in een interview met dagblad Trouw: ‘Je merkt toch dat er bij andere allochtone clubs naar ons opgekeken wordt. Ze zijn echt trots op Türkiyemspor, dat is mooi om te zien. Maar er is ook afgunst. In Nederland mag je hoofd niet boven het maaiveld uitkomen, hè? Dat merken we nu. Dan krijg je verhalen. Dat we het succes gekocht hebben, dat er zwart geld bij ons circuleert, allemaal onzin. Niet eens omdat we ’tyfus Turken’ zijn, maar het is een Hollandse reactie. Niemand mag groot worden.’


Imaç in verband gebracht met heroïnehandel

Volgens dagblad De Telegraaf zat Imaç in de heroïnehandel. Hij zou een van de belangrijke kopstukken zijn van de Turkse heroïnemaffia in Nederland. Türkiyemspor zou zijn gesponsord met heroïnegelden.

Ook is Imaç verdachte van belastingfraude. Spelers ontvangen financiële vergoedingen van duizenden euro’s per jaar. De Belastingdienst is van mening dat Turkiyemspor nog 1,3 miljoen euro moet afdragen aan het opzettelijk niet afgedragen loon- en omzetbelasting.

Imaç geeft het voorzitterschap van Türkiyemspor in 2006 op. Hij zegt dit te doen wegens familieomstandigheden. In dezelfde periode heeft de club een conflict met de fiscus.


Verdachte van een bomaanslag op Temel K.

Imaç komt in politiedossiers  naar voren als mogelijke opdrachtgever van een bomaanslag in het criminele milieu. Hij zou de auto van een heroïnehandelaar Temel K. willen laten opblazen.

Dit blijkt uit een melding via de tiplijn Meld Misdaad Anoniem. De politie tast naar eigen zeggen in het duister over Imaç. Zijn naam komt nog in geen enkel ander dosssier voor.

In deze strafzaak rond de autobom is vervolgens een ander als opdrachtgever veroordeeld. De Telegraaf meldt dat politie en justitie Imaç al geruime tijd in beeld hebben als kopstuk van de Turkse heroïnemaffia. De aanslag waartoe hij opdracht zou hebben gegeven, was bedoeld als strafexpeditie tegen een Turk die een grote schuld had bij de maffia. Het plan lekte uit door afgeluisterde telefoongesprekken in een ander onderzoek.

De politie kon de aanslag op het nippertje verijdelen. Een van de verdachten had de bom onder zijn bed verstopt. Het beoogde slachtoffer Temel K. is in februari 2005 gehoord over Nedim Imaç, maar hij durft niets over hem te verklaren.

De Turk E. O. krijgt in 2006 vijfenhalf jaar celstraf wegens het voorbereiden van de aanslag. Volgens advocaat Piet Doedens heeft O. altijd iedere betrokkenheid ontkend. ‘Het is nogal vreemd dat de politie niets over Imaç zei te kunnen vinden, zeker nu bekend is dat hij al enige tijd in onderzoek was’, aldus de Doedens. De nationale recherche stelt in een proces-verbaal van vorig jaar zomer vast dat de tipgever van Meld Misdaad Anoniem ‘in de buurt’ moest zitten van de betrokkenen. (Bron: De Telegraaf, 24 februari 2007)


De moord op Nedim Imaç

Op 17 februari 2007 is Imaç op weg naar een Turks restaurant Bir Bey in de Jan Rebelstraat in Osdorp. Hier viert zijn oudste zoon, profvoetballer bij Cambuur, zijn 20ste verjaardag. De familie al in het restaurant. Kort nadat hij uit zijn auto is gestapt openen schutters vanuit een rijdend busje het vuur op hem. Drie kogels raken hem in de borst en één in het hoofd. De 40-jarige Imaç overlijdt ter plaatse aan zijn verwondingen.

Bij de aanslag zijn volgens de politie twee à drie daders betrokken in de leeftijd van 20 tot 30 jaar. Deze daders vluchten in een wit Mercedes-busje, dat zij een paar kilometer verderop parkeren en met benzine besprenkelden. Vermoedelijk willen ze het voertuig in brand steken. Ooggetuigen hebben tegenover de politie verklaard dat de mannen een scooter in de bus hadden verstopt. Hiermee rijden zij weg en verdwijnen uit het zicht van de getuige. De bus blijkt volgens de politie al in 2003 gestolen te zijn in Amsterdam-Oost.


Wie gaf de opdracht tot de moord op en wie vermoordde Nedim Imaç?

Imaç en Ali Akgün

Het Openbaar Ministerie beschikt over een kluisverklaring van de op 31 december 2014 in Amsterdam doodgeschoten Okan Fidan over de moord op Imaç. Wat er precies in die verklaring staat is niet duidelijk. Fidan beschrijft dat Ali Akgün de uitvoerder zou zijn geweest van de moord op Imaç. Ook zegt Fidan in de verklaring dat Akgün met bepaalde personen ontmoetingen had in de buurt van een Chinees restaurant in Amsterdam-Buitenveldert.

Het Openbaar Ministerie wil de Fidan-verklaring bij Passage voegen. Dat gebeurt onder meer ter ondersteuning van het verhaal van kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros. Die hebben allebei verklaard dat moord-verdachte Jesse Remmers en onder meer Peter la Serpe ontmoetingen hadden met Akgün op die plaats in Buitenveldert. (Bron: Crimesite.nl, Nieuwe verklaring over moord op Imaç, 1 september 2015)

Fred Ros, Akgün en de opdracht tot moord op Imaç

Ook Fred Ros zou opdracht hebben gekregen voor de moord Imaç. Ali Akgün zou de opdrachtgever geweest zijn volgens Ros: ‘Hij heeft mij de opdracht gegeven om Nedim Imac te vermoorden’. Ros zegt ook 80.000 euro van Akgün te hebben gekregen maar zegt er niet duidelijk bij waar dat geld voor bedoeld was. (Bron: AD, Ros: ‘Ali A. gaf mij opdracht voor moord Nedim imac’, 4 november 2014) Ros zegt dat hij bijna niets heeft ondernomen om deze moord tot uitvoering te brengen.

Dino Soerel de opdrachtgever voor de moord op Imaç?

Als we Peter la Serpe moet geloven is Dino Soerel de opdrachtgever van de moor op Imaç. La Serpe: ‘Ik weet zeker dat de Kommissaris [Soerel] Nedim Imaç heeft vermoord. Een paar jaar later zegt hij: ik heb me vergist. Lekker.?’ (Bron: Crimesite.nl, Allerlaatste zitting in Passage voorbij, 20 april 2017)

Is Peter R. de dader van de moord op Nedim Imaç?

Volgens de politie gaat om een afrekening in het criminele circuit. Eén van de verdachten is Amsterdamse crimineel Peter R., in het milieu bekend als Pjotr. Hij al sinds de jaren negentig actief in de onderwereld. Zijn DNA is in 2007 gevonden in de bus waarmee de daders van de moord op Imaç zijn weggevlucht. R. is toentertijd gearresteerd, maar wegens gebrek aan bewijs niet vervolgd. (Bron: Het Parool, Semtex gevonden bij verdachten mislukte liquidatie Diemen,