Nedim Imaç

0
320
Nedim-Imaç
Nedim-Imaç

Nedim Imaç

(Den Haag, 1966 – Amsterdam, 17 februari 2007)

Nedim Imaç was een Turks-Nederlandse ondernemer en sportbestuurder. Hij was oud-voetbalvoorzitter van de Amsterdamse amateurclub Türkiyemspor. Hij zou volgens de Telegraaf één van de belangrijke kopstukken zijn van de Turkse heroïnemaffia in Nederland.


Nedim-Imaç
Nedim-Imaç

100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Nedim Imaç is opgevoed door een Nederlands gezin in Den Haag.

Imaç wordt een succesvolle textielondernemer en een vermogend man. Op zijn twintigste gaar hij in Amsterdam wonen. Hij opent een naaiatelier, dit in de tijd dat Turkse naaiateliers soms ook dekmantels van handel in heroïne zijn.

Hij bezit kledingwinkels, waaronder een Hugo Boss-filiaal in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. ‘Alle pakken van de spelers kwamen uit die winkel’, aldus Van den Heuvel, de man die de financiën van Türkiyemspor op orde moet brengen. Verder bezit hij veel vastgoed, ook in Turkije. Volgens Van den Heuvel heeft hij ook ‘een grote elektronicahandel in Bahrein’. (Bron: Volkskrant, 22 februari 2007) Hij is tevens een bekende figuur in de Turkse gemeenschap in Nederland.


Nedim Imaç: voorzitter van de van de voetbalclub Türkiyemspor

In 1990 wordt Imaç voorzitter van de net opgerichte amateurclub Türkiyemspor. Türkiyemspor bereikte onder zijn leiding de hoogste klasse van het amateurvoetbal. In 2003 en 2006 behaalt de club Nederlands kampioenschap bij de zondagamateurs. Türkiyemspor is van origine een Turkse vereniging, maar is vooral een multiculturele club. Zo verbiedt Imaç Turkse vlaggen rondom het veld, omdat hij vindt dat
de club een multiculturele sportplaats moet zijn. De club wordt gezien als toonbeeld van geslaagde integratie. Behalve uit Turken bestaat het eerste elftal ook uit Surinamers, blanke Hollanders, Marrokanen en spelers uit het voormalige Oostblok. Zo ontvangt Imaç in het jaar 2000 zelfs kroonprins Willem Alexander bij een bezoek aan de club.

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn bij de club. In 2003 zegt Imaç in een interview met dagblad Trouw: ‘Je merkt toch dat er bij andere allochtone clubs naar ons opgekeken wordt. Ze zijn echt trots op Türkiyemspor, dat is mooi om te zien. Maar er is ook afgunst. In Nederland mag je hoofd niet boven het maaiveld uitkomen, hè? Dat merken we nu. Dan krijg je verhalen. Dat we het succes gekocht hebben, dat er zwart geld bij ons circuleert, allemaal onzin. Niet eens omdat we ‘tyfus Turken’ zijn, maar het is een Hollandse reactie. Niemand mag groot worden.’


Imaç in verband gebracht met heroïnehandel

Volgens dagblad De Telegraaf zat Imaç in de heroïnehandel. Hij zou een van de belangrijke kopstukken zijn van de Turkse heroïnemaffia in Nederland. Türkiyemspor zou zijn gesponsord met heroïnegelden.

Ook is Imaç verdacht van belastingfraude. Spelers ontvangen financiële vergoedingen van duizenden euro’s per jaar. De Belastingdienst is van mening dat Turkiyemspor nog 1,3 miljoen euro moet afdragen aan opzettelijk niet afgedragen loon- en omzetbelasting.

Imaç geeft het voorzitterschap van Türkiyemspor in 2006 op. Hij zegt dit te doen wegens familieomstandigheden. In dezelfde periode heeft de club een conflict met de fiscus.


De moord op Nedim Imaç

Op 17 februari 2007 is Imac op weg naar een Turks restaurant Bir Bey in de Jan Rebelstraat in Osdorp. Hier viert zijn oudste zoon, profvoetballer bij Cambuur, zijn 20ste verjaardag. Kort nadat hij uit zijn auto is gestapt is de familie al in het restaurant. Vanuit een rijdend busje openen de schutters het vuur.. Drie kogels raken hem in de borst, een in het hoofd. De 40-jarige Imaç overlijdt ter plaatse aan zijn verwondingen.

Bij de aanslag zijn volgens de politie twee à drie daders betrokken, in de leeftijd van 20 tot 30 jaar. Deze daders vluchten in een wit Mercedes-busje, dat zij een paar kilometer verderop parkeren en met benzine besprenkelden. Vermoedelijk willen ze het voertuig in brand steken. Ooggetuigen hebben tegenover de politie verklaard dat de mannen een scooter in de bus hadden verstopt en daarmee uiteindelijk uit het zicht verdwijnen. De bus blijkt volgens de politie al in 2003 gestolen te zijn in Amsterdam-Oost.

Volgens de politie gaat om een afrekening in het criminele circuit.