Niet fitte mensen twee keer meer kans op depressiviteit

0
Niet fitte mensen twee keer meer kans op depressiviteit
Niet fitte mensen twee keer meer kans op depressiviteit

Niet fitte mensen twee keer meer kans op depressiviteit

Aaron Kandola van de University College London vertelt dat mensen niet meer zo actief zijn als vroeger. Dit is zorgwekkend en nu nog meer vanwege de wereldwijde lockdowns.

Sportscholen gesloten en de hoeveelheid tijd die mensen buitenshuis doorbrengen, neemt af. Dit zorgt voor extra psychische stoornissen problemen. Overigens kun prima thuis je conditie op peil houden. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Niet fitte mensen twee keer meer kans op depressiviteit


Lichamelijke activiteit is een belangrijk onderdeel van ons leven en heeft een belangrijke rol in het voorkomen van psychische problemen. Eerdere studies hebben aangetoond dat slechts een paar weken regelmatig intensief sporten al substantiële verbeteringen kan opleveren voor je conditie. Het kost daarom niet veel tijd een ​​groot verschil te maken voor je risico op psychische aandoeningen.

Bij het onderzoek waren 152.978 deelnemers van 40 tot 69 jaar betrokken. De conditie aan het begin van de onderzoeksperiode is getest met een hometrainer met toenemende weerstand en ook was er een grijpkrachttest.

De deelnemers vulden ook een vragenlijst in om de mate depressie en angsten te meten. Zeven jaar later werden de deelnemers opnieuw getest op depressie en angstsymptomen.


  • Mensen met een lage conditie hebben bijna twee keer zoveel kans om depressief te worden.
  • In een zeven jaar durende studie onder meer dan 150.000 Britten vonden Britse onderzoekers een verband tussen lage fysieke activiteit en verschillende geestelijke gezondheidsproblemen.
  • De experts benadrukken het belang van fysieke activiteiten. Denk aan gewichtheffen en een dagelijkse stevige wandeling. Dit alles om depressie en angsten te stoppen.

Fitheid verandert niet gedurende je leven

Je fitheid kan in de loop van de tijd veranderen, maar over het algemeen blijft het relatief stabiel gedurende je leven. De meeste mensen blijven binnen de grenzen van ‘laag’, ‘gemiddeld’ of ‘hoog’. Het meten van de fitheid op een bepaald moment, geeft een goed beeld van iemands algehele fitheid ook jaren later.

Onderzoekers ontdekten dat mensen met een goede fitheid aan het begin van het onderzoek, zeven jaar later een betere geestelijke gezondheid laten zien. Mensen met de laagste fitheid hadden 81 procent meer kans op angst of depressie na zeven jaar. Dit vergeleken met mensen met een hoge algehele conditie.


Bron en meer informatie: Aaron A. Kandola, David P. J. Osborn, Brendon Stubbs, Karmel W. Choi & Joseph F. Hayes: Individual and combined associations between cardiorespiratory fitness and grip strength with common mental disorders: a prospective cohort study in the UK Biobank, BMC Medicine volume 18, Article number: 303 (2020)