Nieuw onderzoek: Wat maakt iemand een topsporter?

0
Nieuw onderzoek: Wat maakt iemand een topsporter?
Nieuw onderzoek: Wat maakt iemand een topsporter?

Nieuw onderzoek: Wat maakt iemand een topsporter?

Je hebt de super-kampioenen, de kampioenen en de bijna-kampioenen. Allen zijn enorm getalenteerd, maar wat maakt nou net dat kleine beetje verschil. Hoe zit dat nou met de Usain Bolt’s, Lionel Messi’s en de Svens Kramers van deze wereld? Waar laten die andere het nu liggen? Professor Dave Collins van de Universiteit van Central Lancashire uit Groot-Brittannië geeft het antwoord.

Nieuw onderzoek: Wat maakt iemand een topsporter?
Nieuw onderzoek: Wat maakt iemand een topsporter?

Nieuw onderzoek: Wat maakt iemand een topsporter?

We’ve found that there are universal psychological characteristics amongst those who are aspiring to get to the top. We have a good idea of what makes people excellent and how we can help them reach peak performance.

Dave Collins

Collins en zijn mede=onderzoekers interviewden een groot aantal sporters onder andere actief in het voetbal, skiën, roeien en vechtsporten. Hieruit konden zij een aantal eigenschappen destilleren die er voor zorgde dat de één de super-kampioen kon worden en de ander dat niveau net niet wist te halen. Van iedere deelnemende sporter verzamelden door het stellen van vragen informatie over de weg naar de top, de uitdagingen die zij aangingen in de weg naar de top en de tegenslagen die zij moesten overwinnen. Ook ondervroegen zij de sporter in kwestie naar hun toewijding voor de sport en hoe zij omgingen met familie, kennissen en coaches.

Wat maakt nu het echte verschil?

De top van de top, de echte elite en de super-kampioenen hebben een enorme interne drive en onvoorwaardelijke toewijding om de top te halen of de top te blijven. Dat is iets wat de kampioenen of de net-niet kampioenen net iets te weinig hebben concludeert Collins.

De super-kampioen is ook nooit tevreden, een training kan niet zwaar genoeg zijn. De net wat mindere goden vermijden liever die super zware training of die extra metertjes.

Blessures en dan?
De super-kampioen heeft ook last van blessures, ook zware blessures. Maar het verschil met de anderen is dat de super-kampioen de wil heeft om beter terug te komen dan voor de blessure. De anderen balen van een blessure, zien het als een soort excuus en verliezen nog wel eens wat enthousiasme.

Het omgaan met tegenslagen
Tegenslag is iets wat hoort bij sport, winnen en verliezen, het zijn twee kanten van dezelfde medaille. De super-kampioenen, de kampioenen en de bijna-kampioenen komen ze evenveel tegen gedurende hun carrière. Het verschil zit ‘m in hoe ze omgaan met zo’n tegenslag. De super-kampioen zet een tegenslag om in iets positiefs als een leer-moment, de anderen zijn hier niet of nauwelijks toe in staat.

Bron: Dave Collins1, Áine MacNamara1 en Neil McCarthy: Super Champions, Champions, and Almosts: Important Differences and Commonalities on the Rocky Road, Frontiers in Psychology, 11 januari 2016

Photo credit: slagheap via Foter.com / CC BY-NC-SA

Geef een reactie