, , , , , ,

Ontsporen tieners door sociale media?

Ontsporen tieners door sociale media?

Ontsporen tieners door sociale media?

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Children richt zich op de risicofactoren die verband houden met het gebruik van sociale media onder adolescenten. Het gaat om de impact van sociale media op hun algehele welzijn. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over sociale media op deze website.


Ontsporen tieners door sociale media?

Het gebruik van sociale media is een integraal onderdeel van het dagelijks leven geworden. Dit vooral het geval onder adolescenten en jonge volwassenen.

Zowel echte als virtuele netwerken met familie en vrienden spelen een cruciale rol bij het vormgeven van de ontwikkeling van adolescenten. Dit door hen sociale steun te bieden.

Het is bekend dat bepaalde contextuele factoren, zoals steun van ouders en leeftijdsgenoten, en individuele factoren, zoals geslacht, fysieke activiteit en psychologische factoren, het welzijn van adolescenten voorspellen.


Zie hier: sociale media trends voor ambitieuze ondernemers in 2023.


Soort gebruik, de duur van het gebruik

Het is ook bekend dat het gebruik van sociale media het welzijn van adolescenten beïnvloedt. Dit afhankelijk van het soort gebruik, de duur van het gebruik, de investering en de mate van verslaving.

In deze studie hebben wetenschappers de verschillen onderzocht tussen gezond, ongezond en afhankelijk gebruik van sociale media onder adolescenten en de impact ervan op hun welzijn.

De onderzoekspopulatie omvatte in totaal 7.643 leerlingen uit de 6e, 8e, 10e en 12e schoolklassen. De in het onderzoek beoordeelde variabelen in de context van de afhankelijkheid van sociale media omvatten welzijn, psychologische symptomen, slaapkwaliteit, fysieke activiteit, eetgewoonten, gezinsondersteuning, discussies met familie en vrienden, relatie met leeftijdsgenoten en leraren, het leuk vinden van school, stressmanagement, gewelddadig gedrag, activiteiten, sociaal-economische status, online relaties en tijd op het scherm.


Zie hier de Top 20 populairste sociale media platformen 2021 (maandelijks actieve gebruikers)


Het resultaat…

Uit de onderzoeksanalyse bleek dat adolescenten met een hoge afhankelijkheid van sociale media meer slaapproblemen hebben. Ook hebben ze meer ruzie met familie en vrienden, meer gewelddadige activiteiten en slechtere relaties met leraren.

Ze leken meer tijd online door te brengen met vrienden. Bovendien werden er significante associaties waargenomen tussen een hoge afhankelijkheid van sociale media en het vrouwelijke deelnemers.

Ook is er een verband tussen een sociale media relatief hogere leeftijd, het hebben van zelfbeschadigend gedrag en een hoger alcoholgebruikspatroon.


Zie hier: gebruik sociale media gekoppeld aan slechte lichamelijke gezondheid.


Daarentegen vertoonden adolescenten met een minimale afhankelijkheid van sociale media een significant hogere welzijnsstatus.

Ook constateerden wetenschappers minder psychologische symptomen, beter stressmanagement, beter lichaamsbewustzijn en hogere fysieke activiteit. Verder zagen zij dat de minder doorgebrachte tijd op het scherm een relatie heeft betere relaties met familie en leraren.

Andere variabelen die significante associaties vertoonden met een hoge afhankelijkheid van sociale media waren onder meer een hogere perceptie van een gebrek aan veiligheid op school en in woonwijken.


Bron en meer informatie: T. Gaspar: Healthy Social Network Use and Wellbeing during Adolescence: A Biopsychosocial Approach. Children, 2023. https://www.mdpi.com/2227-9067/10/10/1649


 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie