Ontvoering van Toos van der Valk
De ontvoering van Toos van der Valk, de vrouw van Gerrit van der Valk van het Nederlandse Van der Valk-concern, is een geruchtmakend misdrijf in 1982.
100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website
Op de late vrijdagavond van 26 november 1982 wordt Anthonia van der Valk-van der Cappelle uit haar woning in het Noord-Brabantse Nuland ontvoerd door drie Italiaanse mannen. Nuland ligt aan de A59 tussen ’s-Hertogenbosch en Oss. Toos (51) en haar man Gerrit van der Valk zijn net thuis gekomen van een bezoek aan hun dochter Marijke en haar man Harry.
Gerrit is naar boven gegaan en op bed gaan liggen, want hij heeft iets te diep in het glaasje gekeken. Toos zet wat spullen klaar die haar dochter de volgende dag nodig heeft. Ook legt ze nog wat zilverwerk klaar dat de bediening de volgende morgen kan poetsen.
Valks, Valks! Wo ist Valks?
Omdat haar zoon Marc nog thuis moet komen, haalt ze de keukendeur van het slot. Kort daarna hoort ze stemmen. Twee mannen met donkere bivakmutsen stappen de kamer binnen. Ze ziet een van hen met een pistool zwaaien: ‘‘Valks, Valks! Wo ist Valks?’, zegt de man op een dreigende fluistertoon.
Toos denkt eerst dat het een grap is. Haar zoon Gert-Jan zit namelijk op een schietschool. Maar het is de mannen, die Duits spreken, ernst. Ze willen Gerrit van der Valk meenemen. Nogmaals vragen ze waar Gerrit is: ‘Valks du mir sagen, wo Valks?’ Toos antwoordt: ‘Die is teruggegaan naar het hotel.’ Zo weet Toos te voorkomen dat de mannen naar boven gaan om haar man uit bed te halen, want dat zal op een vechtpartij uitlopen, denkt ze. ‘Mitkommen, schnell!’ bijten de ontvoerders haar toe.
In plaats van Gerrit nemen de mannen na enige verwarring haar daarom haar mee. Toos is het slachtoffer van een ontvoering die al een jaar in de planning zat.
Gijzeling in Brussel
Toos van der Valk krijgt een dikke wollen muts over haar ogen en moet in de klaarstaande auto stappen. Ze protesteert hevig en probeert zichzelf los te rukken, maar dat mag niet baten. Met haar handen op de rug gebonden duwen de ontvoerders haar op de achterbank van een gereedstaande vluchtauto.
Vanonder de muts ziet ze dat ze naar Brussel rijden. In een flat gooien de ontvoerders haar op een luchtbedje. Ze wordt geblinddoekt en met kettingen vastgeketend aan de verwarming.
Ze ligt in een tentje dat is opgezet in een van de kamers. In de momenten dat de blinddoek af mag komt ze te weten waar ze zich bevindt. Ze probeert alarm te slaan door brieven te versturen, maar hier komen haar ontvoerders achter.
Gerrit Van der Valk krijgt de volgende ochtend een telefoontje van de ontvoerders met de mededeling dat Toos is ontvoerd. Gerrit belt de politie. Een dag later bellen de kidnappers opnieuw. Er moet binnen 48 uur bijna 13 miljoen gulden, nu ruim zo’n 10 miljoen euro, worden betaald, anders sterft Toos.
Ik maak het goed. Er wordt goed voor me gezorgd. Jullie moeten het losgeld betalen en laat de politie zich er niet mee bemoeien.
Toos van der Valk in een telefoongesprek met het thuisfront
Overdracht van het losgeld ontvoering van Toos van der Valk
De eerste losgeld overdracht mislukt, omdat de politie die het gebeuren schaduwt dat niet goed verbergt. ‘Ihre Frau ist nicht mehr da’, de ontvoerders zijn woedend. ‘Als je haar lijk wilt terugkopen, kost je dat twintig gulden.’
Uiteindelijk rijdt de dochter van Toos met haar man met het losgeld via een aantal wegrestaurants naar de Belgisch-Luxemburgse grens. Ze laat het geld achter bij een boom. Dan belt een van de ontvoerders met de mededeling dat het geld is in goede orde is ontvangen en dat Toos zal vrijkomen.
Na betaling van zes miljoen Zwitserse franken, twee miljoen West-Duitse marken en twee miljoen gulden losgeld wordt Toos van der Valk op 17 december 1982 vrijgelaten. Ze wordt in de buurt van Eindhoven uit een auto gezet en belt aan bij een villa in het Ooievaarsnest in Eindhoven.
Vrijlating en ontvoerders worden gepakt
Toos Van der Valk gaat zaterdag, de dag na haar vrijlating, met Nederlandse rechercheurs naar de flat in Brussel gegaan, waar zij drie weken lang is vastgehouden. In deze flat, die direct onder politiebewaking wordt gesteld, arriveren ’s nachts Franco Cat-Berro en twee handlangers, de Italianen Luigi Rumi (33) en Vincenso Seicarro (30). Zij worden direct gearresteerd door de wachtende politiemensen.
Cat-Berro is een keiharde crimineel. Zo pleegt hij in 1972 Italië een roofoverval waarbij iemand wordt vermoord en een ander gewond raakt. Cat-Berro ontsnapt uit een Italiaanse gevangenis naar de Duitse stad Konstanz aan het Bodenmeer. Daar wordt hij in 1980 door de Duitse politie gearresteerd.
Na zijn uitlevering aan Italië ontbreekt tot de ontvoering van mevrouw Van der Valk elke aanwijzing over de handel en wandel van Cat-Berro. Minstens vier van de ontvoerders Toos Van der Valk zijn vermoedelijk lid van een bende Italiaanse bankrovers.
In Konstanz arresteert de Duitse politie vrijdagavond, enkele minuten na de vrijlating Toos Van der Valk, de Italiaanse kok Giancarlo Tomei (35), diens vriendin Petra Flügler en de huisgenote van Cat-Berro, de 30-jarige Michela Castello.
De familieleden van Tomei en Petra Flügler zijn op de hoogte van de ontvoering en worden ook aangehouden. Tomei bekent dat hij als onderhandelaar is opgetreden namens de ontvoerders. Hij krijgt hiervoor één miljoen gulden. Van dat geld is nog geen 100.000 gulden teruggevonden.
Naast bovenstaande worden ook de Italianen Guiseppe Ravelli (32) en Gian Consoli (32) voor hun aandeel in de ontvoering aangehouden. Ravelli wordt gepakt in België en wordt aan Nederland uitgeleverd. De leider van de kidnappers, de Italiaan Adriano Mapelli, alias Giorgo la Volpe, wordt in september 1983 aangehouden.
De wapens die zijn gebruikt worden gevonden in een flat langs de weg van Brussel naar de luchthaven Zaventem. De politie treft hier de vier ‘vuistvuurwapens’ die bij de ontvoering en gijzeling zijn gebruikt.
Straffen voor de ontvoerders
Catberro en Ravelli krijgen van de Nederlandse rechter 12 jaar gevangenisstraf. Ravelli heeft tijdens het vooronderzoek een volledige bekentenis afgelegd, waarin hij toegeeft dat hij de eerste plannen voor de ontvoering heeft gemaakt samen met de Italiaan Consoli. Consoli wacht in een Italiaanse cel op zijn berechting
Ravelli heeft samen met Cat-Berro en de nog voortvluchtige Mapelli, mevrouw Van der Valk ontvoerd en naar een flat in Brussel gebracht. Cat-Berro heeft zijn aandeel in de zaak steeds ontkend. Hij zou alleen wat telefoontjes hebben doorgegeven.
De rechtbank acht bewezen dat ook Ravelli actief heeft deelgenomen aan de ontvoering en gijzeling en zich daarmee heeft schuldig gemaakt aan mensenroof en af persing. Tomei krijgt acht jaar. De rechtbank achtte bewezen dat Tomei zich schuldig heeft gemaakt aan afpersing en aan bedreiging met de dood van mevrouw Van der Valks schoonzoon. Later worden ook negen andere Italianen in Italië zelf veroordeeld tot gevangenisstraf vanwege hun betrokkenheid bij de ontvoering.
Losgeld en nasleep
Van het losgeld, de ruim 10 miljoen euro, losgeld die de familie Van der Valk heeft betaald wordt 100.000 gulden bij Tomei teruggevonden. De nummers van de bankbiljetten zijn bij de politie bekend. Van het totale bedrag wordt uiteindelijk maar 2 miljoen euro teruggevonden.
Samen met Heienken ontvoerder Jan Boellaard weet Franco Catberro uit de gevangenis in Scheveningen te ontsnappen. Spectaculair. Lees hierover meer bij het artikel over Jan Boellaard.
Later vertelt Toos van de Valk: ‘Ik denk dat ik er wellicht wél iets aan over had gehouden, als ik niet zo’n fijne familie had gehad. En dan bedoel ik niet alleen onze eigen familie, maar ook werkelijk alle broers en zusters van Gerrit!’ Het geloof houdt haar op de been: ‘Er zijn toen dingen gebeurd waarvan ik nu zeg: Er moet iets zijn, dat kan niet anders.’