Ook olifanten hebben stress als ze alleen zijn

0
Ook olifanten hebben stress als ze alleen zijn
Ook olifanten hebben stress als ze alleen zijn

Ook olifanten hebben stress als ze alleen zijn

Het is bekend dat de emotie van een mens sterk kan worden beïnvloed door zijn sociale bindingen. Stress, angst en nervositeit kunnen we grotendeels toeschrijven aan sociaal gedrag. Hetzelfde geldt ook voor olifanten.

Dit aangezien zij stress en angst hebben als ze alleen zijn in plaats van in een groep te zijn. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over de natuur en hier ->>> meer over stress op deze website.


Ook olifanten hebben stress als ze alleen zijn


Wiat je dat vrouwen veel relaxter zijn nadat de man is overleden.


Zie hier de dieren het beste bestand zijn tegen klimaatverandering?.


Het onderzoek laat dat eenzaamheid de stressniveaus van mannelijke olifanten verhoogt. Dit terwijl vrouwtjes minder gestrest waren toen ze baby’s kregen. De studie, uitgevoerd door de Universiteit van Turku, kwam tot de conclusie na analyse van de uitwerpselen van Aziatische olifanten in Myanmar. Zo bleken ze in staat om de niveaus van stresshormonen te vergelijken.


Wist je dat een drukke agenda zorgt voor beter functioneren hersenen.


Het team bestudeerde 95 Aziatische olifanten in Myanmar die in de houtindustrie werkten. De onderzoekers denken dat, in vergelijking met mannelijke olifanten, alleenstaande vrouwtjes nog steeds in staat zijn om met andere individuen om te gaan. Dit zonder sterke sociale banden te vormen. Zo ervaren zij het ontbreken van die banden niet als stress.


Antwoord op de vraag: is roddelen goed voor je?


‘We ontdekten dat mannelijke olifanten meer stress vertonen als ze geen ‘vrienden’ hebben. Dit wanneer ze zich in sociale groepen bevinden met meer mannetjes dan vrouwtjes.’ Dit vertellen Martin Seltmann en professor Virpi Lummaa, co-auteur van het onderzoek. ‘De grootte van de sociale groep is niet gerelateerd aan de niveaus van stresshormonen bij mannen of vrouwen.’ voegde hij eraan toe.

Het team wil de bevindingen gebruiken om methoden te ontwikkelen om het welzijn van sociale dieren in gevangenschap in de toekomst te verbeteren.


Wist je dat mensen denken dat ze aardiger zijn dan ze werkelijk zijn.


‘Zorgen voor meer natuurlijk gedrag’

‘Deze olifanten werken in de houtindustrie, waar ze boomstammen uit het bos trekken en duwen. Door echter een groot deel van hun tijd vrij in hun natuurlijke omgeving door te brengen, kunnen de bosolifanten veel van hun natuurlijke gedrag vertonen. Dit is vaak niet het geval in volledig in gevangenschap levende systemen, zoals dierentuinen.’ aldus dr. Martin Seltmann van de afdeling Biologie van de Universiteit van Turku, de hoofdauteur van het onderzoek.


Wiat je dat vloeken helpt tegen emotionele pijn.


‘Dit is een unieke onderzoeksomgeving en populatie die ons in staat stelt om veel olifanten te bestuderen die in hun natuurlijke omgeving leven. Maar tegelijkertijd hebben we gedetailleerde informatie over hun sociale leven.’


Zie hier de Top 10 meest bedreigde diersoorten ter wereld 2023.


Bron en meer informatie: Aspects of Asian elephants’ social life are related to their amount of stress hormones, University of Turku, 17 maart 2022


Antwoord op de vraag: waarom houden mensen van dieren en anderen niet?


Geef een reactie