Oost-Duitsland - Nederland 0-2, 30 juni 1974

Oost-Duitsland – Nederland 0-2

Interland 339
(Vorige wedstrijd tegen wedstrijd Argentinië en volgende tegen Brazilië)


Datum: zondag 30 juni 1974
Tijd: 16:00
Soort: Wereldkampioenschap 1974, 2e groepsfase
Stadion: Park-stadion – Gelsenkirchen
Toeschouwers: 70.000
Scheidsrechter: Rudolf Scheurer (Zwitserland, 25 mei 1925 – 1 november 2015)


Doelpunten:
08. Johan Neeskens 0 – 1
60. Rob Rensenbrink 0 – 2


Wat vooraf ging aan de wedstrijd Oost-Duitsland – Nederland 0-2


Voorbeschouwing


De top 40 van 29 juni 1974 – De top 3

1. The Rubettes – Sugar Baby Love
2. André Van Duin – De Tamme Boerenzoon
3. Ivan Heylen – De Wilde Boerndochtere


De problemen van Buschner

Op 6 juni 1974 maakt de coach van de Oost-Duitse nationale voetbalploeg, Georg Buschner, zijn selectie bekend van de 22 spelers. De gemiddelde leeftijd is 26 jaar. Doelverdediger Wolfgang Blochwitz is met zijn 33 jaar de oudste speler en voorhoedespeler Martin Hoffman met 19 jaar de jongste.

Buschner heeft grote problemen voorafgaande aan de wedstrijd met Nederland. Zijn selectie telt vier geblesseerde spelers en dat zijn niet de eerste de besten: Siegmar Wätzlich, Erich Hamann, Joachim Fritsche en Eberhard Vogel.

Vooral de blessure van Wätzlich is een groot probleem omdat hij een centrale figuur in de verdediging is. Alle vier de spelers zullen niet op tijd beer zijn voor de wedstrijd, oost-Duitsland moet met vier invaller spelen.

Twee dag voor de wedstrijd denkt Buschner nog hard na over een opstelling. En de tactiek? Buschner: ‘Wat wilt u van mij? U kunt van geen enkele trainer verwachten, dat hij die van tevoren prijsgeeft. Daarom kan ik ook nog niet vertellen, of ik iemand met de bewaking van Cruijff zal belasten. iedereen weet wat hij kan en moet proberen de ingewikkelde problemen, die hij met zijn spel veroorzaakt, zo goed mogelijk op te lossen. Ook ik zal trachten dat zo efficiënt mogelijk te doen.’

Hij is zeker te spreken over Oranje: ‘Van alle elftallen die ik hier bezig heb gezien, speelt Nederland verreweg het modernste voetbal. Het spel is dynamisch, verrassend en snel.’ (Bron: Volkskrant, 29 juni 1974)

Natuurlijk worden de amateurs uit Oost-Duitsland verdacht van dopinggebruik. Van de opvallend gespierde DDR-spelers is het vermoeden dat ze met hormooninjecties zijn behandeld. De Oost-Duitsers ontkennen dit logischerwijze.


Het Nederland elftal: vol vertrouwen en op oorlogssterkte

Het Nederlands elftal is weer op volle oorlogssterkte. Wim Suurbier, uitgevallen wegens een knieblessure tegen Argentinië, is door dr. Frits Kessel gezond verklaard. Suurbier zelf: ‘Ik heb nergens meer last van, ik kan weer voluit sprinten’. Hij traint dan ook weer volop mee met de selectie. (Bron: Nieuwsblad van het Noorden, 29 juni 1974)

Bondscoach Michels is onder de indruk van de verdedigende kwaliteiten van de DDR-Mannschaft. Michels: ‘En de Zweden en de Oost-Duitsers hebben een zeer sterke defensie, met dit verschil, dat de verdediging van Oost- Duitsland nog sterker is.’

Johan Cruijff is geheel niet onder de indruk van de tegenstander: ‘Oost-Duitsland? Dat moet voor ons geen probleem meer zijn.’

Hij vervolgt: ‘We hebben nu alles in dit wereldkampioenschap meegemaakt. Er is voortdurend gesproken over de hardheid van de Zuid-Amerikanen en van Bulgarije. Ik geloof dat wij, wat er ook gebeurt, niet opzij behoeven te gaan voor hetgeen de Oost-Duitsers hebben te presenteren. Zij hebben verloren met 1-0 van Brazilië. Dat is onze volgende tegenstander aanstaande woensdag in Dortmund. Ik dacht dat wij vandaag toch wel met zoveel kwaliteit onze tegenstander tegemoet konden treden dat wij onze goede uitgangspositie kunnen veroveren voor het komende duel tegen de Brazilianen.’

In de avond voorafgaande aan de wedstrijd tegen Oost-Duitsland vliegt Michels toch naar Madrid afreizen. Dit om zijn ploeg FC Barcelona te coachen in de bekerfinale tegen Real Madrid. Om half drie in de nacht zal zij weer terugkeren op vliegveld in Keulen. Zijn ploeg Barcelona heeft dan wel met 4-0 verloren.


Wedstrijdverslag: Oost-Duitsland – Nederland 0-2, 30 juni 1974

WK 1974 Nederland - Oost-Duitsland 2-0: Nederlands Elftal tijdens Volkslied

WK 1974 Nederland – Oost-Duitsland 2-0: Nederlands Elftal tijdens Volkslied


WK 1974 Nederland - Oost-Duitsland 2-0: Rensenbrink (15) scoort-2-0

WK 1974 Nederland – Oost-Duitsland 2-0: Rensenbrink (15) scoort-2-0


Nabeschouwing: Oost-Duitsland – Nederland 0-2

Bondscoach Michels: ‘Vergeleken met dit Oost-Duitse voetbal spelen de Italianen nog erg aanvallend. Er was maar één elftal dat wilde voetballen. Dat waren wij. Het andere elftal verdedigde alleen maar.’ (Bron: Nieuwsblad van het Noorden, 1 juli 1974)

De Oost-Duitse bondscoach Georg Buschner is zeer reëel na de wedstrijd: ‘Dit resultaat viel te verwachten en komt derhalve voor ons niet als een grote teleurstelling. Nederland beschikt nu eenmaal over technisch betere spelers die op grond van hun individuele kwaliteiten een dergelijke wedstrijd kunnen beslissen. Na wat ik vandaag ook weer van het elftal gezien heb geloop ik wel dat de Nederlanders in de finale zullen komen.’ (Bron: Nieuwsblad van het Noorden, 1 juli 1974)

Johan Cruijff over zijn bewaker Konrad Weise: ‘Verdedigend gezien heeft hij het goed gedaan. Maar ik heb alleen niet begrepen waarom Oost-Duitsland zich zo defensief opstelde. Het is moeilijk om tegen een elftal te spelen, waarvan zich elf man op de eigen helft bevinden. Ik heb deze wedstrijd voor een groot deel zonder bal gespeeld. Het maakte eigenlijk weinig uit.’ (Bron: Trouw 1 juli 1974)


Na de wedstrijd: Oost-Duitsland – Nederland


Feest met The Cats

Hoewel The Cats in 1974 hebben besloten geen optredens meer te geven maken ze een uitzondering voor dit Nederlandse elftal. Op de avond na de wedstrijd treden ze op voor de spelers in het Waldhotel Kräuterkrämer in Münster-Hiltrup. Het is een geweldig feest en zelfs Rinus Michels zingt ook nog een moppie. Johan Neeskens zit op een gegeven moment achter de drums. Het feestje krijgt echter wel een staartje…

Later op de avond zal ook het beroemde ‘Zwembadincident’ plaatsvinden en assistent-trainer Cor van der hart mag zijn spullen pakken. Meer hierover ->>> bij de voorbeschouwing Nederland – Brazilië.


Gehele wedstrijd Oost-Duitsland – Nederland 0-2, 30 juni 1974


De opstelling van het Nederlands Elftal

[table “” not found /]

Op de reservebank:

Bondscoach Nederland: Rinus Michels (8e interland, winst 5x, gelijk 3x en verlies 0x)


De opstelling van Oost-Duitsland

[table “” not found /]

Bondscoach Oost-Duitsland: Georg Buschner