Openbaar netwerk zonder VPN? Gevaarlijk!

Openbaar netwerk zonder VPN? Gevaarlijk!
Openbaar netwerk zonder VPN? Gevaarlijk!

Openbaar netwerk zonder VPN? Gevaarlijk!

Openbare netwerken zijn heel verleidelijk om op in te loggen. Ze zijn gratis, gebruikers hoeven geen wachtwoord in te voeren en zo heeft de gebruiker toch internet, als deze niet over een eigen internetverbinding beschikt. En wie wel een databundel heeft, hoeft zo geen MB’s te verbruiken. Maar het gebruik van een openbaar netwerk brengt risico’s met zich mee. Wat zijn deze risico’s en hoe kan er veiliger geïnternet worden?


Afluisteren

Openbare netwerken kunnen makkelijk worden afgeluisterd door cybercriminelen. Ze houden alles bij wat alle gebruikers op het internet doen. Interessante data wordt opgeslagen en gebruikt om criminele activiteiten mee te ondernemen. Zo kan een hacker bijvoorbeeld inloggegevens van sociale media bewaren en daarmee identiteitsfraude plegen. Of nog erger: de bankgegevens opslaan en de hele rekening leegplukken.

Wanneer je een VPN gebruikt, worden de gegevens door elkaar gehusseld en onleesbaar gemaakt voor derden. Het is daardoor een stuk moeilijker voor hackers om de gegevens te gebruiken. Een VPN zorgt ervoor dat de data uit een niet te doorgronden brei bestaat.


Man in the middle aanvallen

Bij een Man In The Middle aanval kijkt een hacker mee bij gegevens die vertrouwelijk zijn. Persoon A stuurt een e-mail naar persoon B. Beide personen gebruiken geen versleuteling en op het openbare wi-fi netwerk vindt ook geen versleuteling plaats. Een hacker onderschept het e-mailverkeer en past het aan. Daardoor lijkt het net alsof degene die heeft gemaild een betrouwbaar persoon is. De hacker knoeit dus met de identificatie.

Dat klinkt heel ingewikkeld, maar is het niet. Sterker: bij een test heeft een meisje van zeven jaar oud het eens binnen een kwartier voor elkaar gekregen om informatie te stelen van verschillende computers die waren verbonden met hetzelfde netwerk.

Een VPN zorgt ervoor dat de verbinding versleuteld is. Daardoor kunnen hackers de data ook niet aanpassen en zich voordoen als anderen. Een Man In The Middle attack is dan een stuk lastiger uit te voeren.


Valse netwerken

Heel sneaky, maar het gebeurt echt: criminelen die nepnetwerken opzetten. Het doel is mensen te verleiden in te loggen op het gratis netwerk, en zo data te verzamelen. Ze gebruiken daarvoor de namen van legitieme netwerken. Wanneer je in een winkelcentrum bent, heeft de verbinding bijvoorbeeld de naam van het winkelcentrum of een winkel die zich er bevindt. De gebruiker denkt verbinding te maken met een echt netwerk, maar logt eigenlijk in op het vangnet van de cybercrimineel.

Je merkt het verschil amper, maar een hacker laat je mooi in de val lopen. Terwijl gebruikers even hun saldo checken door in te loggen op hun bankrekening, worden de gegevens opgeslagen, uitgelezen en bekeken, en trekken cybercriminelen daarna de rekening leeg.

Met een VPN maak je verbinding via een beveiligd netwerk, waarbij alle data wordt versleuteld. Daarmee is het voor hackers een stuk moeilijker om mee te kijken. Ook als je inlogt op zo’n nepnetwerk, wordt de data door de VPN versleuteld. Dan heeft de crimineel helemaal niets aan de opgeslagen data.


Zie hier de top 10 landen waar de meeste DDoS aanvallen vandaan komen 2021.