Optimisme doet langer leven zegt onderzoek

0
Optimisme doet langer leven zegt onderzoek
Optimisme doet langer leven zegt onderzoek

Optimisme doet langer leven zegt onderzoek

Goede genen zijn leuk, maar optimisme is beter. Natuurlijk is je levenstijl van groot belang. Regelmatige lichaamsbeweging en gezond eten zijn altijd goed voor je, maar niet alles verklarend om nog ouder te worden. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over psychologie op deze website.


Optimisme doet langer leven zegt onderzoek


De Harvard TH Chan School of Public Health laat zien dat een hoger niveau van optimisme in verband houdt met een langere levensduur. De dames met positieve vooruitzichten over de toekomst rapporteerden, worden waarschijnlijk ouder dan 90, ongeacht hun afkomst.


Zie hier: optimisme voor beginners: de eerste stappen…


Hoofdauteur van het onderzoek, Hayami Koga, vertelt: “Hoewel optimisme zelf kan worden beïnvloed door sociale structurele factoren, zoals ras en etniciteit, suggereert ons onderzoek dat de voordelen van optimisme voor verschillende groepen kunnen gelden”.

Hij gaat verder en zegt: “Veel eerder werk was gericht op tekorten of risicofactoren die het risico op ziekten en vroegtijdig overlijden vergroten. Onze bevindingen suggereren dat het waardevol is om te focussen op positieve psychologische factoren, zoals optimisme. Dit als mogelijke nieuwe manieren om een ​​lang leven en gezond ouder worden in verschillende groepen te bevorderen.”


Wist je dat optimisten minder snel een hartaanval krijgen?


De studie is woensdag gepubliceerd in de Journal of the American Geriatrics Society.

In een eerdere studie stelde de onderzoeksgroep vast dat optimisme verband hield met een langere levensduur. Het gaat dan om een uitzonderlijke levensduur, gedefinieerd als een leeftijd van ouder dan 85 jaar.

Meer diversiteit in de onderzoeksgroep

Omdat ze in die eerdere studie voornamelijk naar blanke populaties keken, breidden Koga en haar collega’s de deelnemerspool uit. In deze studie zijn vrouwen vrouwen van verschillende afkomst meegenomen.


Handig: hoe word ik een optimist in zestien tips.


Volgens Koga is het betrekken van diverse populaties bij onderzoek belangrijk voor de volksgezondheid, omdat sommige groepen een hoger sterftecijfer hebben dan blanke populaties. Ook is er beperkt onderzoek naar hen gedaan om beslissingen over het gezondheidsbeleid te helpen nemen.

Voor deze studie analyseerden de onderzoekers gegevens en enquêtereacties van 159.255 deelnemers aan het Women’s Health Initiative. De vrouwen schreven zich in in de leeftijd van 50-79 van 1993 tot 1998 en zijn tot 26 jaar gevolgd.


Zie hier de Top 200 landen met de hoogste levensverwachting 2023.


Van de deelnemers had de 25 procent die het meest optimistisch was waarschijnlijk een 5,4 procent langere levensduur. Ook hebben ze een 10 procent grotere kans om de leeftijd van 90 jaar bereiken. Dit in vergelijking met de 25 procent die het minst optimistisch was.

Leefstijlfactoren, zoals regelmatige lichaamsbeweging en gezond eten, zijn goed voor minder dan een kwart van de associatie tussen optimisme en levensduur. Dit geeft aan dat er mogelijk andere factoren een rol spelen.


Ook uit eerder onderzoek: optimisme zorgt voor langer leven.


Koga: “We hebben de neiging om ons te concentreren op de negatieve risicofactoren die onze gezondheid beïnvloeden. Het is ook belangrijk om na te denken over de positieve bronnen, zoals optimisme, die gunstig kunnen zijn voor onze gezondheid. Vooral als we zien dat deze voordelen worden waargenomen bij raciale en etnische groepen.”


Bron en meer informatie

Hayami K. Koga, Claudia Trudel-Fitzgerald, Lewina O. Lee et all.: Optimism, lifestyle, and longevity in a racially diverse cohort of women in Journal of the American Geriatrics Society, 8 juni 2022, https://doi.org/10.1111/jgs.17897


Zie hier: gelukkig zijn is 40 procent genetisch en drie andere ingrediënten.


Geef een reactie