Optimisme zorgt voor langer leven

Optimisme zorgt voor langer leven
Optimisme zorgt voor langer leven

Optimisme zorgt voor langer leven

Oi, oi. Oi… Als je de commentaren leest bij de diverse artikelen op websites en in kranten, worden velen van deze mensen niet erg oud. Lekker zwartkijken, azijnpissen en anderen de de maat nemen en de schuld geven van je nare bestaan: daar ga je het niet mee redden lieve mensen!

Kom op, heb wat geloof in de medemens en de toekomst en zie de wereld als een stralend paradijs. Dat kan je aardig wat jaren schelen met veel minder ziekte kunnen we lezen in de American Journal of Epidemiology. Wij wensen u een mooie dag!


Optimisme zorgt voor langer leven

Let p hé, dat optimisme doet echt hele positieve met je lichaam. Het verminderd de kans op: kanker, hart- en vaatziekten, hartaanvallen, ademhalingsproblemen en infecties.

Natuurlijk kun je in de gezondheidszorg van alles en nog wat doen aan preventie, het voeren van medicijnen en het wegsnijden van ellende, maar een gratis cursus van de één of andere positiviteitsgoeroe kan wel eens veel meer zoden aan de dijk zetten.


Niet gek… Optimisme doet langer leven zegt onderzoek!


Eric Kim, onderzoeker aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health in de Verenigde Staten: ‘While most medical and public health efforts today focus on reducing risk factors for diseases, evidence has been mounting that enhancing psychological resilience may also make a difference.’

30% minder kans om dood te gaan…

…we found that a higher degree of optimism was associated with a lower mortality risk.

Uit: Optimism and Cause-Specific Mortality: A Prospective Cohort Study

De resultaten uit de studie Optimism and Cause-Specific Mortality: A Prospective Cohort Study logen er niet om. Gecorrigeerd voor sociaal-economische componenten is er een verschil waar te nemen van 30% tussen optimisten en pessimisten waar het gaat om eerder genoemde ziekten.


Bron en meer informatie: Eric S. Kim*, Kaitlin A. Hagan, Francine Grodstein, Dawn L. DeMeo, Immaculata De Vivo en Laura D. Kubzansky: Optimism and Cause-Specific Mortality: A Prospective Cohort Study in de American Journal of Epidemiology, 28 oktober 2016