, , ,

Oudste gebouwen ter wereld – De top 10

Oudste gebouwen ter wereld : Gobekli Tepe

Oudste gebouwen ter wereld – De top 10

Als je een beetje rondreist kun je de resten van gebouwen zien die wel 10.000 jaar oud kunnen zijn. Ook in Frankrijk is ook het één en ander te vinden. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over architectuur op deze website…


Top 10 – Oudste gebouwen ter wereld


10. Saint-Michel Tumulus – Circa 4.500 v.Chr

Saint-Michel Tumulus

Saint-Michel Tumulus

De Saint-Michel Tumulus is een reeks van vijf grafheuvels ten oosten van Carnac in het noordwesten van Frankrijk. Ze dateert van rond 4.500 voor Christus en is 12 meter hoog bij 125 meter lang en 60 meter breed.

Het is de grootste grafheuvel in Europa en één van de oudste door mensen gemaakte structuren op aarde.


9. Tumulus van Bougon – Circa 4.700 v.Chr

Tumulus A

Tumulus A

De Tumulus van Bougon ligt in de regio Bougon van West-Frankrijk. Deze vijf structuren werden ontdekt in 1873 en het is één van de oudste door de mens gemaakte structuren in Europa en de wereld.

Ze worden beschouwd als een necropolis, begraafplaats, uit het Stenen Tijdperk en zijn uitgebreid bestudeerd sinds hun ontdekking.


8. Barnenez – Circa 4.850 v.Chr

Barnenez

Barnenez

De Barnenez, gelegen in Bretagne, Frankrijk, is een oude steenhoop. De Cairn is 72 meter lang, 20-25 meter breed en 9 meter lang.

Intern bestaat het uit 9 verschillende kamers en bijbehorende doorgangen. Het ligt bovenop een heuvel met uitzicht op het Engelse Kanaal.


Zie hier de top 10 redenen waarom het zo duur is om een huis te bouwen in Nederland.


7. Perperikon – Circa 5.000 v.Chr

Perperikon

Perperikon

De Periperikon in Bulgarije, is de grootste megalietstructuur in de Balkan. De plaats vertoont aanwijzingen voor menselijke activiteit vanaf 5.000 voor Christus.

De plaats heeft een lange geschiedenis van bewoning en heeft jongere structuren op het terrein uit de bronzen, vroege ijzertijd en Romeinse periodes. Er wordt ook gedacht dat het ooit de thuisbasis was van de beroemde tempel van Dionysus en de plaats was waar Medokos zich in 424 voor Christus tot koning van Thracië verklaarde.


6. Durankulak – Circa 5.000 tot 5.500 v.Chr

Durankulak

Durankulak

De stadDurankulak, in het noordoosten van Bulgarije, is een moderne stad met een zeer lange geschiedenis. Er is bewijs gevonden dat de nederzetting voor het eerst op een klein eiland in de neolithische periode begon.


Top 5 – Oudste gebouwen ter wereld


5. Khirokitia – Circa 3.000 v.Chr. Tot 5.800 v.Chr

Khirokitia

Khirokitia

De naam Khirokitia betekent zoiets als ‘Varkenswieg’ en is één oude menselijke gebouwen op het eiland Cyprus. Het dateert uit het Neolithicum en is één van de best bewaarde prehistorische vindplaatsen ter wereld.

Het lijkt te zijn gebouwd door een vroeg goed georganiseerde samenleving en bevat zelfs defensieve structuren. Het is voor het eerst ontdekt in 1934.


4. Catalhoyuk – Circa 5.700 v.Chr. Tot 7.500 v.Chr

Catalhoyuk

Catalhoyuk

De Catalhoyuk (Chat-Haul-Hoi-Yook) ligt in Zuid-Turkije is een zeer grote neolithische stad. Sinds zijn ontdekking en uitgebreide opgraving is het een UNESCO-werelderfgoed geworden.

Deze stad bestaat voornamelijk uit huishoudelijke ruimtes met platte daken die toegankelijk waren via luiken in het dak. De schattingen van de bevolking omvatten ongeveer 10.000 mensen op zijn hoogtepunt.


Top 3 – Oudste gebouwen ter wereld

Zie ook de top 10 Mooiste glazen gebouwen ter wereld.


3. Toren van Jericho – Circa 8.000 v.Chr

Toren van Jericho

Toren van Jericho

De zogenaamde toren van Jericho is een 8,5 meter hoge stenen structuur gebouwd in de Neolithische periode. Het is, evenals Gobekli Tepe en Tell Qaramel, één van de oudste tot nu toe door mensen gemaakte structuren op aarde.

Uit wat erover kan worden vastgesteld, is het gebouwd met steen en had een interne trap van ongeveer 22 treden.


2. Tell Qaramel – Circa 9.670 BC tot 11.000 BC

Tell Qaramel

Tell Qaramel

De Tell Qaramel is een ander oud gebouw waarvan algemeen wordt aangenomen dat het de oudste bekende torenstructuur is. Ze is te vinden in Syrië, 25 km ten noorden van Aleppo.

De tell of heuvel, ligt in een vruchtbare riviervallei die ooit erg belangrijk was voor de handel. Opgravingen op de site hebben bewijs gevonden van een vroege neolithische nederzetting. Deze is mogelijk tot aan de Hellenistische periode bezet was geweest.

Website: en.wikipedia.org/wiki/Tell_Qaramel


1. Gobekli Tepe – Circa 8.400 v.Chr tot 12.000 v.Chr

Gobekli Tepe

Gobekli Tepe

De Gobekli Tepe, (Go-Beck-Lee-Te-Pee) ligt in het zuidoosten van Turkije. Het is officieel de oudste, tot nu toe ontdekte, door de mens gemaakte religieuze structuur ter wereld. De naam betekent ongeveer ‘de dikke buik berg’. De berg ligt op ongeveer 12 km van de stad Şanlıurfa.

De bestaande overblijfselen van de structuur bevatten meer dan 200 pijlers in ongeveer 20 cirkels. Elk van deze pijlers is ongeveer 6 meter lang en weegt meer dan 10 ton. de pijlers hebben veel gravures van dieren en andere afbeeldingen.

Website: www.gobeklitepe.info