Oudste steden van Europa: Argos – top 10 oudste steden

0
Oudste stad van Europa is Argos
Oudste stad van Europa is Argos

Oudste steden van Europa: Argos – top 10 oudste steden

Altijd al willen weten wat de oudste steden van Europa zijn? Hier heb je een prachtige top 10 en alle steden hebben een linkje voor meer informatie.

In de buurt van Griekenland vinden we de meeste oude steden, slechts voor twee andere steden moet je elders zijn.

Vind je dit soort informatie interessant dan hebben we hier op deze site ook nog De oudste steden van Nederland (top 10) voor je en de bijvoorbeeld Oudste stad ter wereld gevonden met een video. Heb je er daarna nog niet genoeg van dan kun je ook nog Wat zijn de best bewaarde steden uit de middeleeuwen? Een top 10 bezoeken. Lees meer…

Oudste steden van Europa: Argos – top 10 oudste steden


10. Lissabon in Portugal

De hoofdstad van Portugal ligt er al sinds 1200 jaar voor Christus. Volgens de beroemde legende is de stad Lissabon gesticht door de Griekse held Odysseus tijdens zijn lange tocht naar huis, de Odyssee. Rond 1200 voor Christus ontstond er een Fenicische handelspost.


9. Chalcis in Euboea, Griekenland

Ongeveer 1200 voor Christus ontstond er beschaving in het gebied waar nu de stad Chalcis te vinden is. Chalcis is de hoofdstad van het Griekse eiland en de regionale eenheid Euboea.

Deze nederzetting wordt al door Homerus genoemd en jet is tevens geruime tijd een stadstaat geweest met een koning aan het hoofd. Chalkis was in die genoemde oudheid een handelsstad, die in de bloeiperiode, de 8e tot en met 6e eeuw voor Christus, een belangrijk aandeel had in de Griekse kolonisatie.


8. Trikala in Griekenland

Trikala, in noord Griekenland, wordt al bewoond sinds 1200 voor Christus en wordt door Homerus vermeld.

De stad is waarschijnlijk de geboorteplaats van de vergoddelijkte arts Asclepius. In de stad zijn de overblijfselen te zien van een heiligdom ter ere van deze god van de geneeskunde. Ook de grote Hippocrates heeft hier een tijdje gewerkt.


7. Larnaca in Cyprus

Larnaca bestaat al sinds 1400 jaar voor Christus en is een havenstad aan de zuidoostkust van het eiland Cyprus. De stad is waarschijnlijk gesticht door Mycenen en is de archeologische site Kition bevindt zich midden in de stad.


6. Thebe in Griekenland

In het centrum van Griekenland ontstond tussen 1600 en 1240 voor Christus Thebe. Een legende vertelt hoe de oudste nederzetting werd gesticht door de Feniciër Kadmos.

Hij vestigde zich hier, afgaande op het orakel van Delphi, en stichtte er ook zijn dynastie. De lotgevallen van zijn koningshuis leverden uitvoerige stof voor de Thebaanse sagenkring.


5. Chania in Kreta, Griekenland

Deze stad op Kreta stamt uit 1700 tot 1500 voor Christus. In de Oudheid had Chania de naam Kydonia. In 828 werd Kydonia veroverd door de Arabieren, vernietigd en weer opgebouwd als al-Hannim.

Toen de Byzantijnen Chania heroverden in 961, behielden ze deze naam.


4. Koetaisi in Georgië

De stad Koetaisi is te vinden in Georgië en deze stad wordt al bewoond sinds 2000 voor Christus. Uit archeologisch bewijs blijkt dat Kutaia vanaf de 8e eeuw voor Christus de hoofdstad was van het rijk Colchis.

Het woord komt van het Griekse kuata en betekent ‘stenig’. Door historici wordt aangenomen dat in Homerus’ boek over Jason en de Argonauten Kutaia/Aia het eindpunt was van hun reis naar de residentie van koning Aeetes.


Zie hierde Top 10 gezondste landen in Europa 2022.


3. Plovdiv in Bulgarije

De stad Plovdiv wordt bewoond sinds 3000 tot 2000 voor Christus. De indertijd Eumolpia genoemde stad werd in 340 voor Christus veroverd door de Macedonische koning Philippus II, de vader van Alexander de Grote, die haar omdoopte tot Philippopel (Philippopolis).

Toen de stad later weer onafhankelijk werd, werd zij door de Thraciërs Pulpudeva genoemd. In de Romeinse tijd (2e en 3e eeuw) werd ze onder de naam Trimontium (Drieheuvelstad) de hoofdstad van de provincie Thracië.


2. Athene in Griekenland

De hoofdstad van Griekenland stamt uit ongeveer 3500 voor Christus. Van de vroege geschiedenis van de stad is weinig bekend, maar Athene is waarschijnlijk tot circa 1065 v.Chr. een koninkrijk geweest en een belangrijk centrum van de Myceense beschaving.

In de eeuwen die volgden ging Athene langzaam en met tijdelijke terugvallen op weg naar een democratie. Athene voert in deze tijd diverse oorlogen tegen de Perzen, die ze verslaan in de Slag bij Marathon (490 v.Chr.), maar die tien jaar later wel de stad en de Akropolis grotendeels verwoest.

Na diverse pieken en dalen (Peloponnesische Oorlog, Derti1g Tirannen) wordt Athene in de 4e eeuw v.Chr. een belangrijke wetenschaps- en kunststad, die beroemde namen als Socrates, Plato en Aristoteles voortbrengt.


1. Argos in Griekenland

Het belang van Argos, 6000 tot 5000 voor Christus, in de oudste geschiedenis van Griekenland kan moeilijk overschat worden, als men nagaat welke plaats het inneemt in talloze Griekse mythen en sagen.

Het was de stad van koning Danaüs en zijn vijftig dochters, de Danaïden, en een andere koning, Diomedes, erkende volgens Homerus in de Trojaanse oorlog het leiderschap van Agamemnon.


Wij stellen een bijdrage voor ons werk zeer op prijs als blijk van waardering van uw kant en voor ons om er nog harder aan te werken!

Bedrag


Zie hier de top 10 oudste oude beschavingen die ooit hebben bestaan.


Geef een reactie