Oudste voetbalclubs in de Eredivisie

0
Oudste voetbalclubs in de Eredivisie
Oudste voetbalclubs in de Eredivisie

Oudste voetbalclubs in de Eredivisie

Er is een club die in de Eredivisie voetbalt en al bijna 135 jaar oud is. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over voetbal op deze website.


Oudste voetbalclubs in de Eredivisie


FC Groningen – 16 juni 1971

De FC komt voort uit de Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging (GVAV).


FC Utrecht: 1 juli 1970

De club is ontstaan uit een fusie tussen Elinkwijk, DOS en Velox. De thuisbasis van de fusieclub is het Stadion Galgenwaard, dat daarvoor het stadion van DOS was, de grootste van de drie fusiedeelnemers.


Fortuna Sittard – 1 juli 1968

Fortuna Sittard is ontstaan na een fusie tussen RKSV Sittardia uit Sittard en Fortuna ’54 uit Geleen. Aanvankelijk speelden ze tot en met half 1979 onder de naam Fortuna-Sittardia Combinatie, vaak afgekort tot Fortuna SC, soms tot FSC.


AZ: 10 mei 1967

AZ is een afkorting voor Alkmaar Zaanstreek-combinatie. De club is ontstaan door een fusie tussen Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek. Het woord combinatie in de naam liet men al snel varen en ook de toevoeging ’67 is sinds 1986 uit de naam verdwenen.


FC Twente: 1 juli 1965

FC Twente ontstond door een fusie van Sportclub Enschede uit de Eredivisie en de Enschedese Boys uit de Eerste divisie. Gesprekken over een mogelijke fusie dateerden echter al van tien jaar eerder, toen Stadion Het Diekman is gebouwd en de gemeente Enschede een vaste bespeler van het nieuwe stadion zocht.


SC Cambuur – 19 juni 1964

De naam SC Cambuur komt voort uit de naam van de wijk waar het sportpark is gelegen: de Cambuursterhoek, ook wel het Cambuurkwartier genoemd. De club is opgericht ter vervanging van het naar de amateurs teruggekeerde VV Leeuwarden.


Zie hier: hoe ziet de verdeling van televisiegelden voor clubs eredivisie er uit voor seizoen 2022-2023?


Roda JC: 27 juni 1962

De volledige naam luidt Sportvereniging Roda Juliana Combinatie Kerkrade. De club is in 1962 opgericht als een fusie van Roda Sport (nov. 1954 fusie ‘Kerkrade’ en ‘Bleijerheide’) en Rapid JC (nov. 1954 fusie ‘Rapid ’54’ en ‘Juliana’). Roda JC Kerkrade speelt zijn wedstrijden in het Parkstad Limburg Stadion.


RKC Waalwijk – 26 augustus 1940

De club ontstond in 1940 onder de naam Rooms Katholieke Combinatie (RKC) door het samengaan van HEC, WVB en Hercules. Bij de invoering van het betaald voetbal in 1954 was de club nog geen hoogvlieger en bleef RKC een amateurclub.


SC Heerenveen: 20 juli 1920

De club sc Heerenveen ontstond op 20 juli 1920 onder de naam Athleta. In het seizoen 1921/22 is de naam gewijzigd in Spartaan. Toen de club circa een jaar later toetrad tot de competitie van de Nederlandse Voetbal Bond, kreeg ze de naam VV Heerenveen, omdat er al andere clubs waren, die onder de naam (De) Spartaan speelden.


PSV: 31 augustus 1913

De Eindhovense Philips Sport Vereniging is opgericht als sportvereniging van Philips-medewerkers. PSV groeide uit tot een club die behoort tot de traditionele top drie van het Nederlands betaald voetbal.


NAC Breda: 19 september 1912

NAC is de afkorting van twee gefuseerde clubs, waarvan de namen zelf ook letterwoorden zijn: NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorzetten) — ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning) — Combinatie (fusiejaar 1912). De plaatsnaam Breda is een veel latere toevoeging daaraan in 2003.


PEC Zwolle: 12 juni 1910

PEC is ontstaan uit de fusie van PH en EDN tot de PH-EDN-Combinatie. Dit omdat ze dachten dat ze gezamenlijk meer kans maakten om te overleven in de 2e klasse van de Nederlandse Voetbal Bond.


N.E.C.: 11 april 1910

De club ontstond uit een fusie van Nijmegen en Eendracht. De Nijmegenaren wonnen nog nooit een grote prijs. N.E.C. haalde vier keer de finale om de Nederlandse beker. In 1973 was NAC Breda te sterk, in 1983 Ajax, in 1994 Feyenoord en in 2000 Roda JC.


Feyenoord – 19 juli 1908

De club Feyenoord wordt vaak betiteld als de club van het volk. De thuisbasis is Stadion Feijenoord, in de volksmond De Kuip. De traditionele uitrusting van Feyenoord bestaat uit een rood-wit shirt met een zwarte broek en dito kousen.


ADO Den Haag – 1 februari 1905

ADO is een acroniem dat staat voor Alles Door Oefening. De vereniging Alles Door Oefening is opgericht in café Het Hof van Berlijn aan de Haagse Papestraat.


Heracles Almelo: 3 mei 1903

Deze club is in het verleden twee keer landskampioen geworden: in 1927 en 1941. De club is genoemd naar de Griekse halfgod Herakles. De Griekse naam bestaat uit de delen ‘Ἥρα en κλέος, wat ‘Hera’s roem’, dat wil zeggen ‘(met hulp van) Hera beroemd’, of ‘roemrijk door Hera’, betekent.


Go Ahead Eagles – 2 december 1902

Go Ahead, de club waaruit Go Ahead Eagles is voortgekomen, is op 2 december 1902 opgericht als Be Quick. Bij de toetreding tot de NVB in 1905 werd de club (vanwege de al bestaande Groningse club Be Quick) verplicht zijn naam te veranderen en deed dat in Go Ahead. Op 31 juli 1971, bij de splitsing van de amateur- en de proftak, werd op voorspraak van toenmalig trainer-coach Barry Hughes de toevoeging Eagles achter de naam geplakt. De amateurs gingen verder als D.V.V. Go Ahead.


SBV Excelsior: 23 juli 1902

Excelsior is opgericht door een groepje Kralingse vrienden dat in die tijd al regelmatig bijeenkwam op Woudestein om met elkaar te voetballen. In 1902 was Excelsior één van de eerste arbeidersclubs. Tot dat moment was voetbal vooral een elitesport, maar vanaf de eeuwwisseling nam het aantal arbeidersclubs snel toe.


AFC Ajax – 18 maart 1900

Amsterdamsche Football Club Ajax, kortweg AFC Ajax of gewoon Ajax is één van de drie traditionele topclubs in Nederland. Sinds de oprichting van de Eredivisie speelt Ajax onafgebroken in deze hoogste divisie. Ajax werd vijfendertig keer kampioen van Nederland, waarvan zevenentwintig keer sinds de invoering van de Eredivisie medio 1956.


Willem II – 12 augustus 1896

In 1896 is in Tilburg een voetbalclub opgericht door Gerard de Ruiter, stagiair bij de NS-hoofdwerkplaats in Tilburg. Omdat hij van voetbal hield, maar Brabant nog niet erg bekend was met deze sport, zocht hij een groep van twaalf mannen bij elkaar. Zij vormden de nieuwe voetbalclub Tilburgia. Na anderhalf jaar is de naam gewijzigd in Willem II, naar de voormalige koning Willem II, die zijn militair hoofdkwartier had gevestigd in Tilburg en die ook in de stad overleed.


Vitesse – 14 mei 1892

De eerste wortels van Vitesse dateren van het jaar 1887 toen de Arnhemsche cricket- en voetbalvereeniging Vitesse werd opgericht. Vitesse heet officieel SBV Vitesse.


Sparta Rotterdam – 1 april 1888

Sparta begon aanvankelijk als cricketclub, maar nadat de jongens een geschikte bal geschonken kregen, hielden ze zich ook bezig met de recentelijk uit het Verenigd Koninkrijk overgewaaide voetbalsport. In het eerste jaar van haar bestaan speelden de leden van Sparta hoofdzakelijk onderlinge wedstrijden.

Sparta was in 1893 ook de eerste Nederlandse club die een wedstrijd tegen een buitenlandse tegenstander speelde. In een vriendschappelijke wedstrijd werd met 0-8 van Harwich & Parkeston verloren.

Website: www.sparta-rotterdam.nl


Geef een reactie