, , , ,

Partners die hun inkomsten delen zijn gelukkiger zegt onderzoek

Partners die hun inkomsten delen zijn gelukkiger zegt onderzoek

Partners die hun inkomsten delen zijn gelukkiger

Nieuw onderzoek van de Cornell University uit Ithaca, Verenigde Staten laat zien aan dat het loont om als partners financiën te samen te voegen voor meer tevredenheid, harmonie en toewijding in je relatie wilt hebben. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over relaties en hier ->>> meer over geluk op deze website.


Partners die hun inkomsten delen zijn gelukkiger


Het onderzoek van Emily Garbinsky, universitair hoofddocent marketing- en managementcommunicatie aan de Samuel Curtis Johnson Graduate School of Management, toont aan dat dit extra geluk vooral geldt voor stellen met een laag inkomen. Dit in tegenstelling tot partners die aparte bankrekeningen aan houden.

De verwachting was dat het samenvoegen van de financiën iemands afhankelijkheid van hun partner zou vergroten. Dit kan daardoor ook de (financiële) interesses en doelen van in een relatie op één lijn brengen.

De onderzoekers haken hierbij aan bij de onderlinge afhankelijkheidstheorie van de klassieke sociale psychologie. Deze theorie suggereert dat om de kwaliteit van de relatie te beoordelen en te begrijpen, het belangrijk is om de unieke situatie voor elke interactie in overweging te nemen, evenals de behoeften, gedachten en motieven van het individu.

De onderzoekers ontdekten dat partners met gedeelde financiën een betere verbinding met elkaar hadden en dat hun interacties positiever, stabieler en veiliger waren. Dit leidde tot het gebruik van gedeelde taal op online financiële forums om hun relaties te beschrijven.

Deze partners gebruikten voornaamwoorden zoals “wij”, “ons” en “onze” en minder voornaamwoorden zoals “ik”. Ze gebruikten ook meer verwante woorden zoals “mee eens”, “verbinden”, “vriend”, “vriendelijkheid”, “luisteren” en “vrede”.

Bovendien analyseerden de auteurs uitgebreide onderzoeksgegevens over brede populatiesteekproeven in de VS, het VK en Japan. Hun bevindingen laten een sterker verband zien tussen het bundelen van financiën en relatietevredenheid in de VS en het VK, vergeleken met Japan.


Bron en meer informatie: J. J. Gladstone, E. N. Garbinsky en C. Mogilner: Pooling Finances and Relationship Satisfaction in Journal of Personality and Social Psychology, 2022, https://doi.org/10.1037/pspi0000388


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie