Planten op kantoor zorgen voor minder verzuim en een verbetering van de gemoedstoestand

0
Planten op kantoor zorgen voor minder verzuim
Planten op kantoor zorgen voor minder verzuim

Planten op kantoor zorgen voor minder verzuim

Ga als werkgever maar eens goed de bloemetjes binnen zetten. Het blijkt dat je werknemers dan veel minder ziek zijn: zelfs wel 20 procent.

En we er zijn nog veel meer positieve effecten te vinden met meer groen. Dat vertellen ons onderzoekers van de Wageningen Universiteit. Lees meer…


Lees hier ->> meer over management op deze website…


Planten op kantoor zorgen voor minder verzuim


Als het groen bloeit en groeit op een kantoor neemt het ziekteverzuim met 1,6 dag per per per medewerker af. En heel erg veel hoeft het allemaal niet te kosten.

De aanschaf en het onderhoud van planten kunnen over het algemeen al binnen één jaar terugverdiend worden. Naast dat het ziekteverzuim afneemt blijkt ook nog eens dat medewerkers beter gaan functioneren.


Zie hier de Top 10 makkelijkste kamerplanten.


Het onderzoek naar de voordelen van groen is uitgevoerd bij verschillende bedrijven en zorginstellingen. Bij elk van de bedrijven is steeds een ruimte met werkplekken voorzien van planten en daarnaast een vergelijkbare werkruimte zonder planten.


Zie hier de top 10 tips om beter te focussen op je studie.


In beide ruimten plaatsten onderzoekers sensoren om de fysieke verschillen in het binnenklimaat te bepalen.

De medewerkers die in die ruimten werkten, moesten zowel voor als na het plaatsen van de planten hun mening geven over de werkplek, het binnenklimaat, de werksfeer, hun gemoedstoestand, welzijn en gezondheid.

Ook werden er concentratietesten afgenomen en is het cortisolgehalte (een stresshormoon) van de deelnemers bepaald. Wat bleek:

  1. De relatieve luchtvochtigheid in een ruimte met planten is gemiddeld zo’n 5% hoger dan in ruimten zonder planten. In de winter is zelfs tot 17% verbetering gemeten.
  2. Medewerkers ervaren de temperatuur, het zgn. thermische comfort, in een kantoorruimte met planten minder snel als te warm of te koud.
  3. De deelnemers mensen beoordelen een werkplek na plaatsing van groen beplanting als aantrekkelijker om te zien (een stijging van 26%).
  4. De gemoedstoestand is positiever van medewerkers is na de beplanting. Ook wordt door medewerkers van één bedrijf buiten werktijd minder gepiekerd over het werk.
  5. Medewerkers zijn na de beplanting meer tevreden over hun eigen functioneren dan ze daarvoor zijn. Dit geldt ook voor hun verwachting over hoe tevreden de werkgever over dit functioneren is.
  6. Mensen die werken in een ruimte met planten melden zich 20% minder vaak ziek.

Bron en meer informatie: Wageningen University & Resaerch: Minder ziekteverzuim op de werkvloer? Neem een plant!, 31 januari 2019


De luchtvochtigheid was in de groene ruimtes 5 procent hoger en de temperatuur werd als aangenamer ervaren. Werknemers vonden het minder snel te warm of te koud.

Verder vonden ze hun werkplek aantrekkelijker en waren ze tevredener met hun functioneren. Bovendien verbeterde het humeur van de mensen als er planten werden geplaatst.


Zie hier de top 10 lekkerst ruikende tuinplanten.


Geef een reactie