Populairste muziek vandaag de dag zijn upbeat dance vrouwennummertjes
Ben je muzikant en wil je het grote geld gaan verdienen? Schrijf dan maar een upbeat dance nummertje met een meidenstemmetje. Deze damesmuziek domineert en heeft grootste kans om succesvol te worden en domineert de tegenwoordig de hitlijsten. Dit alles blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië. Lees meer…
Lees hier->>> meer leuke en interessante artikelen over muziek op deze website.
Populairste muziek vandaag de dag zijn upbeat vrouwennummertjes
Voor dit onderzoek zijn 100-duizenden popsongs tussen 1985 en 2015 onder de loep genomen. Het grappige is dat succesvolle muziek zich gedraagt als een bijzondere soort. Zij hebben iets eigens wat ook quantificibeer is zegt wiskundige en evolutiebiologe Natalia Komarova.
We used machine learning techniques to predict the success of songs, first based on their acoustic features and then adding the ‘superstar’ variable, achieving an 85 percent prediction accuracy rate.
Professor Natalia Komarova
Vrolijke liedjes worden minder populair
Het wordt allemaal wel wat zieliger, de muziek in de hitlijsten. Aardig is om te zien dat alle succesvolle nummers in 1985 bijna allemaal vrolijk waren, terwijl de hits in 2015 juist een beetje ‘sad’ waren. Denk bij het jaar 1985 aan nummers als “Glory Days” van Bruce Springsteen, “Would I Lie to You?” van the Eurythmics en “Freedom” by Wham!. In 2014 moesten we het bijvoorbeeld doen met “Shake it off” van Taylor Swift en “All About That Bass” door Meghan Trainor. Tegelijkertijd is er ook een trend die laat zien dat de muziek lekker dansbaar moet zijn.
“Muziek en in het bijzonder popsongs, laten mensen zelden onberoerd,” schrijven de auteurs. “Er is iets magisch in de muziek, en wetenschappers hebben geprobeerd om deze magie te ontwarren.”
Bron en meer informatie: Natalia Komarova, Myra Interiano, Kamyar Kazemi, LijiaWang, Jienian Yang en Zhaoxia Yu: Musical trends and predictability of success in contemporary songs in and out of the top charts in Royal Society Open Science, 16 mei 2018