Praten tegen je hond is een teken van intelligentie

Praten tegen je hond is een teken van intelligentie
Praten tegen je hond is een teken van intelligentie

Praten tegen je hond is een teken van intelligentie

Lieve hond, braaf en nog veel meer van dat type uitspraken hoor je de gemiddelde hondenbezitter tegen zijn of haar viervoeter zeggen.

Antropomorfisme noemen we dat met een mooi waard. Het gaat hier om het toekennen van menselijke (gedrags-)eigenschappen aan dieren of ander objecten.

Overigens mag het daarmee dus ook een plant of je auto zijn waarmee je de conversatie hebt. Volgens professor Nicholas Epley, gedragsdeskundige professor aan de University van Chicago is het gewoon een teken van intelligentie. Lees meer…

 


Praten tegen je hond is een teken van intelligentie

Volgens Professor Epley is het echt achterhaald om al dat geleuter tegen dieren en objecten te zien als kinderachtig en wat dom gedrag. We doen het de gehele dag door, dat antropomorfiseren.

Zo zijn we de enige soort op aarde die dit soort gedrag vertoont. En volgens Epley is dit ‘een natuurlijk bijproduct van de unieke intelligentie van mensen.’


Zie hier de top 10 kortst levende hondenrassen.


Onze taal die we dagelijks gebruiken zit er boordevol mee en onze gedachten al helemaal. Een paar voorbeelden… Zit je in de auto en wil ‘het kreng’ niet starten en dan zij we toch boos op zo’n auto. Heb je wel eens een hamer op je voet laten vallen? Dan is het toch niet zo raar dat je in gedachten of hardop de betreffende moker zwaar vervloekt.


Recognising the mind of another human being involves the same psychological processes as recognising a mind in other animals, a god, or even a gadget. It is a reflection of our brain’s greatest ability rather than a sign of our stupidity.

Nicholas Epley


Volgens Epley kunnen er aan dat toekennen van menselijke eigenschappen aan dieren of dingen drie belangrijke verklaringen ten grondslag liggen. De eerste is dat we in het ding of dier menselijk gedrag of kenmerken zien. Vervolgens kunnen we er ‘vrienden’ mee willen zijn. En de laatste verklaring is dat we het onvoorspelbare gedrag niet kunnen verklaren.

Voor meer informatie over dit onderwerp en wat aardige filmpjes kun je dit artikel lezen: People who talk to pets, plants, and cars are actually totally normal, according to science op Quartz.

En lees hier op onze site meer over het onderwerp intelligentie.