, ,

Presidenten van de Verenigde Staten die hun herkiezing verloren

Presidenten van de Verenigde Staten die hun herkiezing verloren

Presidenten van de Verenigde Staten die hun herkiezing verloren

Voor het merendeel van de Amerikaanse presidenten is er in geslaagd om te worden herverkozen. De onderstaande heren lukte dat niet. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over politiek op deze website.


Presidenten van de Verenigde Staten die hun herkiezing verloren


1. John Adams – 1797-1801

Herverkiezing verloren in: 1800

De verkiezingen van 1800 verloor Adams echter nipt van Jefferson en Aaron Burr. Adams trok zich terug op zijn boerderij in Braintree waar hij een lange briefwisseling met zijn oude rivaal, en vriend, Thomas Jefferson voerde.


Zie hier de Top 10 presidenten van de VS die het langst hebben geleefd.


2. John Quincy Adams – 1825-1829

Herverkiezing verloren in: 1828

Jacksons nederlaag in 1824 had hem verbitterd en hij was er op gebeten de presidentsverkiezingen van 1828 wel te winnen. In de campagne kreeg Jackson te maken met persoonlijke aanvallen vanuit het kamp van Adams. Daarbij speelde de omstandigheid dat Jacksons vrouw Rachel tijdens hun huwelijk nog niet gescheiden bleek te zijn van een eerste echtgenoot, een grote rol. De Democraten aan de andere kant schilderden Adams af als ‘elitair’, terwijl Jackson de ‘man van het volk’ was. De verkiezingen eindigden in een nederlaag voor Adams.


3. Martin Van Buren – 1837-1841

Herverkiezing verloren in: 1840

Het presidentschap van Martin Van Buren werd geen succes. Het feit dat hij Andrew Jackson opvolgde hielp niet, maar de economische crisis was een groter probleem. Vier jaar lang probeerde hij de crisis op te lossen, maar hij slaagde uiteindelijk niet. Uiteindelijk verloor hij in 1840 de verkiezingen van William Henry Harrison.


4. Grover Cleverland – 1885-1889

Herverkiezing verloren in: 1888

Bij de verkiezingen vier jaar eerder was de winst in de staten New York, New Jersey, Connecticut en Indiana cruciaal geweest. In 1888 verloor Cleveland in Indiana en New York, in die laatste staat slechts met een verschil van vijftienduizend stemmen. In totaal haalde Cleveland de meeste stemmen (48.6 procent tegen 47.8 procent voor Harrison), maar hij verwierf minder kiesmannen waardoor de zittende president de verkiezingen alsnog verloor.


Zie hier de top 10 beste boeken over presidenten van de Verenigde Staten volgens The Guardian.


5. Benjamin Harrison – 1889-1893

Herverkiezing verloren in: 1892

Zijn presidentschap is vooral belangrijk geweest omwille van de ingevoerde economische wetgeving. Tijdens zijn ambtstermijn bedroeg de jaarbegroting van de nationale overheid voor het eerst één miljard dollar. Tevens werden zes nieuwe westelijk gelegen staten toegelaten tot de Unie: North Dakota, South Dakota, Montana, Washington, Idaho en Wyoming. Harrison werd bij de presidentsverkiezingen in 1892 op zijn beurt verslagen door zijn voorganger Cleveland.


6. William Howard Taft – 1909-1913

Herverkiezing verloren in: 1912


7. Herbert Hoover – 1929-1933

Herverkiezing verloren in: 1932

Hoovers politieke tegenstanders in het Congres, die hij ervan verdacht zijn econominsche programma’s tegen te werken om politieke redenen, schilderden hem af als een wrede en gevoelloze president.

Hoover leed een zware nederlaag bij de verkiezingen van 1932 en werd in maart 1933 opgevolgd door de Democraat Franklin D. Roosevelt. Hoewel hij onmiddellijke steun uitsprak voor de president in diens pogingen om de economie vlot te trekken, werd Hoover wel een felle criticus van de New Deal en waarschuwde hij herhaaldelijk tegen een te grote rol van de overheid. Hij legde zijn angsten neer in zijn boek The Challenge to Liberty, waarin hij fascisme, communisme en socialisme beschrijft als vijanden van de traditionele Amerikaanse vrijheden.


8. Gerald Ford – 1974-1977

Herverkiezing verloren in: 1976

Bij de Republikeinse voorverkiezingen van 1976 won Ford maar nipt van tegenkandidaat Ronald Reagan, de latere president. Als Republikeinse presidentskandidaat werd Ford bij de presidentsverkiezingen van november 1976 voorbijgestreefd door zijn Democratische tegenstander Jimmy Carter. Belangrijke redenen van het verlies waren de dreigende economische stilstand en de gratiëring van zijn voorganger Richard Nixon.


9. Jimmy Carter – 1977-1981 – 1980

Herverkiezing verloren in: 1976

In 1980 verloor Jimmy Carter de presidentsverkiezingen van Ronald Reagan. Hij verdween, gezien de achterblijvende internationale spanningen zoals de gijzeling van de Amerikaanse ambassade in Iran, roemloos van het toneel. Ironisch was dat op de dag dat Carter vertrok als president, de gijzelaars in Iran werden vrijgelaten. Later is wel beweerd dat de late vrijlating van de gijzelaars het gevolg was van een deal tussen de campagne van Reagan en de regering van Iran, maar deze theorie is nooit bewezen.


10. George HW Bush – 1989-1993

Herverkiezing verloren in: 1992

Bij de presidentsverkiezingen van 1992 stelde Bush zich kandidaat voor een tweede ambtstermijn. Hij nam het daarbij op tegen zijn Democratische uitdager Bill Clinton en diens running mate Al Gore. Circa een jaar voor de verkiezingen leek Bush’ succes in de Golfoorlog ervoor te zorgen dat hij de verkiezingen gemakkelijk zou winnen, maar door de slechte economie verminderde zijn populariteit. Ondanks zijn belofte om geen nieuwe belastingen in te voeren (Read my lips: no new taxes), werden er toch nieuwe belastingen geheven. Hij verloor de verkiezingen van 1992 met een duidelijk verschil van 168 tegen 370 kiesmannen.


Zie hier de Amerikaanse presidenten die slechts één termijn dienden.


11. Donald Trump 2017-2021

Herverkiezing verloren in: 2020

Trump behaalde circa 72,7 miljoen stemmen, in absolute cijfers meer dan enige andere kandidaat voor het presidentsambt ooit. Het record kwam echter dat jaar op naam van Joe Biden te staan die volgens diezelfde cijfers circa 78 miljoen stemmen behaalde. Trump blijft volhouden dat hij de verkiezingen wel gewonnen heeft.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie