Prettigste werkplekken ter wereld 2019 – De landen top 10

0
Prettigste werkplekken ter wereld 2019
Prettigste werkplekken ter wereld 2019

Prettigste werkplekken ter wereld 2019

Pesten, intimidatie en genderongelijkheid komen nog steeds veel voor op werkplekken over de hele wereld. Onderzoeksbureau Kantar Worldpanel heeft een lijst samengesteld van landen met de meest prettige en gastvrije werkplekken ter wereld. Lees meer…


Lees hier ->>> meer interessante artikelen over werk / arbeid op deze website…


Prettigste werkplekken ter wereld 2019

Om deze lijst te kunnen samenstellen, ondervroeg Kantar 18.000 mensen tussen april en juni 2019. Het onderzoeksbureau heeft aan de deelnemers een reeks uitspraken voorgelegd.

Zo vroegen ze hen of ze één of meer van de voorbeelden hadden meegemaakt. De uitspraken zijn gebaseerd op statistieken zoals de afwezigheid van discriminatie, het gevoel ergens bij te horen en negatief gedrag.

Landen met de meest gastvrije werkplekken

Canada blijkt het land met de meest prettige werkplekken. Canadese werkgevers zorgen voor een open en diverse werkplek.

Ook vrouwen hebben er een grotere kans om carrière te maken. Dit is overigens geen verrassing, omdat Canada tot de meest gendergelijke landen ter wereld hoort. Ondanks alles zijn 20% Canadese werknemers gepest.

De Verenigde Staat op de tweede plaats. Dit ondanks de enorme loonkloof tussen mannen en vrouwen. Bijna twee derde van de Amerikanen gaf aan in de enquête dat hun werkgevers actief mensen met verschillende achtergronden inhuurt.

Ongeveer 17% van de Amerikaanse werknemers heeft last van pesten op de werkplek. Dat is iets lager dan het wereldwijde gemiddelde van 20%.

Volgens Kantar is pesten op de werkplek het meest aan de orde in Brazilië en Mexico. Ook in de meest moderne economieën ter wereld hebben werknemers het gevoel dat seksuele geaardheid, etniciteit en genderidentiteit hun loopbaanontwikkeling hebben beïnvloed.

Meer dan een derde van de LGBTQ-medewerkers denkt hun geaardheid het maken carrière in de weg zit.


Volgens Kantar zijn dit de landen met de prettigste werkplekken:

 1. Canada
 2. Verenigde Staten
 3. Duitsland
 4. Italië
 5. Spanje
 6. Nederland
 7. Brazilië
 8. Verenigd Koninkrijk
 9. Frankrijk
 10. Polen

Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland, Spanje, Nederland en Italië hebben prima  werkplekken. Ook hebben ze een goede balans tussen werk en privé.

Gemiddeld besteden werknemers in deze landen minder dan acht uur per dag aan het werk. Dit betekent dat ze voldoende tijd over houden voor vrije tijd, persoonlijke verzorging en familie.


Zie hier de Top 5 landen met grootste economie in 2026.


De meest gastvrije sectoren

Kantar Worldpanel heeft ook sectoren gerangschikt op basis van de antwoorden van de deelnemers. Gezondheidszorg en onderwijs zijn prettiger dan de andere.

 1. Gezondheidszorg
 2. Onderwijs
 3. Professionele diensten
 4. Detailhandel, groothandel en e-commerce
 5. Financiële diensten
 6. Publieke sector
 7. Reizen, transport en logistiek
 8. Bouw en onroerend goed
 9. Productie
 10. Technologie en telecom