Prijs voedsel bepaalt perceptie of het gezond is of niet

0
816
Tien simpele tips om gezond te blijven
Tien simpele tips om gezond te blijven

Prijs voedsel bepaalt perceptie of het gezond is of niet

Kijken we naar de prijs van een banaan, dan hebben we er direct een idee bij of het een beetje een gezonde banaan is. Vijf bananen voor een vijftig cent, dan gaan we echt wel twijfelen of er niet mee gerommeld is. Zouden ze anderhalve euro per stuk kosten, dan denken we dat ze wel heel biologisch verantwoord gekweekt zouden moeten zijn. Lees meer over dit onderzoek van Ohio State University en wat de prijs doet met onze perceptie van voedsel.

Prijs voedsel bepaalt perceptie of het gezond is of niet
Prijs voedsel bepaalt perceptie of het gezond is of niet

Prijs voedsel bepaalt perceptie of het gezond is of niet

Gezond voedsel lijkt vaak duur. Dat blijkt ook zo te zijn als we dit vragen aan de gemiddelde consumenten. Het omgekeerde blijkt ook waar. In de ogen van de de consument is goedkoop voedsel per definitie bijna ook ongezonder. Zo werden mensen gevraagd om op basis van de beschrijving van de mate van gezondheid van een product het betreffende product een prijs te geven. Een ander onderzoek deed men op basis van de ‘gezondheidsreclame’ van een product. Rebecca Reczek, onderzoekster: “It’s concerning. The findings suggest that price of food alone can impact our perceptions of what is healthy and even what health issues we should be concerned about.”

De producenten van ons dagelijkse voedsel weten dit waarschijnlijk al lang. Zet op het product dat het biologisch en organisch is en je kunt de prijs verdubbelen.

Organic labeling is important and many foods indeed are healthier when organic, but this does not mean that all foods require this labeling.

Dr. Jaime Schehr, Ohio State University

De conclusie is dan ook: als je meer betaalt voor een product bij de lokale Appie wil dat not niet zeggen dat het ook gezonder is. Ook niet als het er met grote koeienletters op staat.

Bron en meer informatie: Jeff Grabmeier: The strange effects of thinking healthy food is costlier, Ohio State University, 19 december 2016

Geef een reactie