Pubertijd is de beste fase om dingen te leren zegt Leids onderzoek

0
Pubertijd is de beste fase om dingen te leren
Pubertijd is de beste fase om dingen te leren

Pubertijd is de beste fase om dingen te leren

Ben je puber of altijd puber gebleven, dan hebben we goed nieuws. Al die puistjes zijn toch nog ergens goed voor. Het beloningssysteem in je hersenen werkt op volle capaciteit en het is dan ook zaak om ze op dat moment vol te stoppen met kennis. Dit is zo als we Sabine Peters van de Universiteit van Leden mogen geloven. Lees meer…

Pubertijd is de beste fase om dingen te leren
Pubertijd is de beste fase om dingen te leren

Lees hier->>> meer over leren op deze website…


Pubertijd is de beste fase om dingen te leren


Hersenen van pubers reageren sterker op beloning dan andere leeftijdsgroepen. Dat kan leiden natuurlijk leiden tot het nodige risicogedrag zoals drugsgebruik en overmatig alcoholgebruik. Toch toont dit Leidse onderzoek aan dat dit verschijnsel niet altijd negatief hoeft te zijn. Die reactie op beloning heeft namelijk ook een positieve functie: het maakt het leren gemakkelijker.


Het adolescentenbrein is heel erg sensitief voor feedback. Dat maakt de adolescentie ook de ideale periode om nieuwe informatie op te doen en bij te leren.

Sabine Peters, universitair docent ontwikkelings- en onderwijspsychologie


Voor dit onderzoek werden over een periode van vijf jaar werden 736 hersenscans gemaakt van in totaal zo’n driehonderd proefpersonen in de leeftijdscategorie van acht tot 29 jaar. Tijdens de MRI-scan moesten de deelnemers een geheugenspel oplossen. De onderzoekers gaven tijdens deze testjes feedback op de prestaties van de deelnemers. ‘Daaruit bleek dat adolescenten heel sterk reageerden op leerzame feedback’, aldus Peters. ‘Als de adolescent nuttige feedback kreeg, dan zag je het corpus striatum in actie komen. Bij minder feedback was dat niet het geval, bijvoorbeeld als de proefpersoon het antwoord zelf ook al wist. Hoe sterker je brein dat verschil ziet, hoe beter de prestaties op de leertaak. Breinactivatie kon zelfs leerprestaties twee jaar in de toekomst voorspellen.’

Het is al langer bekend dat adolescentenhersenen sterker reageren wanneer zij dezelfde beloning ontvangen als bijvoorbeeld kleine kinderen of volwassenen. Zo blijkt dat het gebruik van drugs of alcohol in de tienerjaren zorgt voor een sterke activering van het beloningssysteem in de hersenen. Peters: ‘Het verklaart waarom juist pubers en jongvolwassenen op ontdekkingstocht gaan, met alle positieve en negatieve gevolgen van dien. Hetzelfde gedrag zie je overigens ook bij veel diersoorten, waaronder ratten en muizen.’



Bron en meer informatie:
Universiteit van Leiden: Adolescentenbrein maakt leren gemakkelijker, 20 december 2017

Geef een reactie