, , ,

Rendieren activeren slaapmodus tijdens eten

Rendieren activeren slaapmodus tijdens eten

Rendieren activeren slaapmodus tijdens eten

Rendieren zetten hun hersenen in de slaapmodus terwijl ze op hun voedsel kauwen, waardoor hun behoefte aan diepe slaap wordt verminderd. Lees meer…


Lees hier → meer over de natuur op deze website.


Rendieren activeren slaapmodus tijdens eten

Een studie gepubliceerd in Current Biology, meldt dat rendieren hun hersenen in een slaapachtige toestand kunnen brengen terwijl ze kauwen. Dit betekent dat ze hun eettijd tijdens arctische zomers kunnen maximaliseren.

“Rendieren kunnen tegelijkertijd aan de spijsverterings- en slaapbehoeften voldoen”. Dit zegt Melanie Furrer, auteur van het onderzoek en neurowetenschapper aan de Universiteit van Zürich, Zwitserland.

Net als een koe heeft een rendier vier kamers in zijn maag. Hij gebruikt de eerste om gras op te slaan om later op te braken en te kauwen, een proces dat bekend staat als herkauwen.


De behoefte aan slaap

De onderzoekers namen elektro-encefalogram (EEG) opnames van in gevangenschap levende Euraziatische toendrarendieren (Rangifer tarandus tarandus in Tromsø, Noorwegen. Ze volgden hun hersenactiviteit tijdens de herfstnachtevening in september, de zomerzonnewende in juni en de winterzonnewende in december.


Zie hier de Top 10 meest iconische dieren van Canada.


Ze ontdekten dat de hersenen van rendieren tijdens het herkauwen een toename van langzame golven en ritmische uitbarstingen van activiteit vertonen. Dit patronen die gewoonlijk worden geassocieerd met niet-REM-slaap.

Ondanks dat ze hun ogen niet altijd gesloten hadden, vertoonden herkauwende rendieren ook gedrag dat op slaap leek. Ze zaten en stonden rustig en reageerden minder op geluiden van andere rendieren.


Hoe meer herkauwden, hoe minder slaap

Hoe meer ze herkauwden, hoe minder slaap de rendieren daadwerkelijk nodig leken te hebben. Toen de onderzoekers de gebruikelijke slaaptijd van de rendieren met twee uur verkortten.

Dit door luid te praten, ze te aaien en ze te verleiden met vers voedsel, observeerde het team een ​​toename van de langzame golfactiviteit in de hersenen van de rendieren. Het voorgaande duidt op een verhoogde opbouw van slaapdruk, de normale biologische drang om te slapen.


Zie hier de Top 10 grootste knaagdieren te wereld.


Maar als de rendieren herkauwden, vertoonde hun daaropvolgende slaap minder langzame golfactiviteit vergeleken met rendieren die niet herkauwden. “De behoefte om te slapen neemt af tijdens het herkauwen. Hoogstwaarschijnlijk is dit het geval omdat rendieren kunnen ‘slapen’ tijdens het herkauwen”, zegt Furrer.

Ze denkt dat het een reactie is op de bloei-en-crisis-omgeving van het Noordpoolgebied, met weelderige, met gras begroeide zomers en besneeuwde winters. “Het is een strategie om in de zomer voldoende tijd vrij te maken voor vrijwel constante voeding, en om vet te mesten voor de Arctische winter met een zeer lage voedselbeschikbaarheid.”


Zie hier Top 10 zwaarste dieren ter wereld.


Totale slaaptijd verandert niet

Furrer zegt dat verrassend genoeg de totale slaaptijd, gemeten als de hoeveelheid tijd doorgebracht in inactieve toestanden gedetecteerd door EEG-signalen, gedurende het jaar niet veranderde.

Het team had verwacht dat rendieren in de zomer minder zouden slapen en meer in de winter. Dit wanneer de dieren veel minder actief zijn en energie moeten besparen.

“Deze bevindingen zijn van bijzonder belang, omdat we weten dat er dieren zijn die de slaaptijd verkorten afhankelijk van de omgevingsomstandigheden, maar dit lijkt niet het geval te zijn bij rendieren”, zegt Furrer. “Dit laat zien hoe essentieel slaap is en dat deze bij rendieren zeer strak gereguleerd is.”


Bron en meer informatie: Melanie Furrer, Sara A. Meier, Maxime Jan et al.: Reindeer in the Arctic reduce sleep need during rumination, December 22, 2023, https://doi.org/10.1016/j.cub.2023.12.012


Zie hier de Top 10 zeldzaamste vlinders ter wereld.