, , ,

Rijk zijn maakt egoïstisch zegt Amerikaans onderzoek

Rijk zijn maakt egoïstisch zegt Amerikaans onderzoek

Rijk zijn maakt egoïstisch zegt Amerikaans onderzoek

Je verwacht het toch niet: de rijkaard is een egoïst. Maar door het onderzoek van Paul Piff en Jake Moskowitz van de universiteit van Californië weten we het nu echt zeker. Lees meer…


Lees hier hoe ook jij egoïstischer gaat worden op deze website…


Rijk zijn maakt egoïstisch zegt Amerikaans onderzoek

Rijke mensen ervaren meer positieve emoties als ze op zichzelf zijn gericht, zegt nieuw onderzoek. Of om het anders te zeggen: rijk zijn maakt je egocentrisch en zelfzuchtig.

Dit onderzoek van de Universiteit van Californië onderzocht hoe inkomen invloed heeft op hoe we geluk ervaren. Aan het onderzoek namen 1.519 mensen uit de VS deel, 752 mannen en 767 vrouwen.


Zie hier: gelukkig zijn je veel succesvoller maakt.


In plaats van geluk te meten, vergeleek deze studie de inkomsten van elke deelnemer met hoe vaak ze emoties ervoeren waaronder amusement, ontzag, mededogen, tevredenheid, enthousiasme, liefde en trots.


Lower-income individuals have devised a way to cope, to find meaning, joy and happiness in their lives despite their relatively less favourable circumstances. Wealth doesn’t guarantee you happiness, but it may predispose you to experiencing different forms of it – for example, whether you delight in yourself versus in your friends and relationships.

Paul Piff en Jake Moskowitz


gelukkig zijn je veel succesvoller maakt.


Interessant genoeg ontdekten de onderzoekers dat degenen aan de bovenkant van het sociaaleconomische spectrum, meer emoties vertonen die op henzelf gericht zijn. Denk bijvoorbeeld aan trots en tevredenheid.

Mensen met lagere inkomens hebben meer kans om positieve emoties te ervaren die op andere mensen zijn gericht. Denk dan aan mededogen en liefde. Armere mensen ervaren ook meer verwondering (awe in het Engels) en schoonheid in de wereld om hen heen.


Bron en meer informatie: Paul K. Piff en Jake P. Moskowitz: Wealth, Poverty, and Happiness: Social Class Is Differentially Associated With Positive Emotions in American Psychological Association, 2017


Zie hier: wat maakt mensen gelukkig?


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie