Rijke mensen socializen minder blijkt uit onderzoek

0
Rijke mensen socializen minder
Rijke mensen socializen minder

Rijke mensen socializen minder

Zit je weer te mopperen over van alles en nog wat in de kroeg, ben je weer de laatste die vertrekt van de verjaardag van tante Greet? Dan is de kans groot dat het niet zo best is gesteld met je inkomen. Dit en meer kunnen we lezen in een onderzoek van de dames Bianchi en Vohs.

Rijke mensen socializen minder
Rijke mensen socializen minder

Rijke mensen socializen minder

Je zou toch denken dat de rijken der aarde continu bezig zijn met koffie drinken met andere rijke mensen en zo’n drie keer per week op de golfbaan staan om lekker te netwerken. Uit onderzoek van de Emory University en de University of Minnesota blijkt dat anders te zijn. Mensen met hogere inkomens zijn juist niet zo actief met die ‘sociale dingetjes’.

Wat de dames vonden is dat de de grootverdieners, en dat betekende meer dan $ 125.000,- per jaar (dat vinden wij ook een fijn getal!) 6,4 avondjes minder per jaar lekker aan socializen zijn dan de groep die moet rondkomen van $ 40.000,-

Heb je van die rijke kinderen, dan is het maar afwachten als pappa en mamma of ze ooit nog wel eens langs zullen komen. De rijken der aarde spenderen namelijk minder tijd aan familie en bezoekjes aan de buren (of komt dat misschien omdat die veel verderop wonen?). Ze brengen wel tijd door met vrienden of ze gaan lekker in hun eentje in een hoekje geld zitten tellen, want ze blijken de vrije tijd ook vaker alleen door te brengen.


Zie hier de Top 25 rijkste mensen in Groot-Brittannië 2023.


We know that generally income or at least access to money in an experimental context is associated with less time or less interest in others. So, on the one hand, we thought that income would negatively predict time spent with friends. On the other hand, it’s a luxury. You can choose your friends—you can’t choose your family. Neighbors are somewhere in between. But certainly, friendships are our most voluntary type of social tie.

Emily C. Bianchi, onderzoekster aan de Emory University


Bron en meer informatie: Emily C. Bianchi en Kathleen D. Vohs: Social Class and Social Worlds, Income Predicts the Frequency and Nature of Social Contact in: Social Psychological & Personality Science, 17 mei 2016

Zie hier de top 100 rijkste Nederlanders 2021 volgens de Quote 500.


Geef een reactie