, ,

Rijkste eigenaren van sportclubs – De Top 10

Rijkste eigenaren van sportclubs - De Top 10

Rijkste eigenaren van sportclubs – De Top 10

Wat doe je als je geld hebt, heel veel geld? Nou, dan ga je een sportploeg kopen. En soms wel meer dan één. Als je bijvoorbeeld de baas bent van Red Bull kun je het helemaal dol maken. Voetbalploegen, Formule 1 en NASCAR zijn prachtige vehikels om je naam als merk groot te maken. Toch hoeft het niet altijd te gaan om een merk, vraag het maar aan Steve Ballmer of Abramovich. Een club kan ook gewoon een leuk ‘speeltje’ zijn. Lees meer over de rijken der aarde en sport…


Lees hier ->>> meer aardige artikelen over sport op deze website…


Rijkste eigenaren van sportclubs – De Top 10


10. Stan Kroenke – Arsenal (Premier League), Colorado Rapids en LA Rams (NFL), Denver Nuggets (NBA) en Colorado Avalanche (NHL)

(29 juli 1949)

Kroenke trouwde in 1974 met Ann Walton, een erfgename van Walmart. Hij richtte in 1983 de Kroenke-groep op, een vastgoedontwikkelingsbedrijf dat winkelcentra en appartementsgebouwen heeft gebouwd. Hij is ook de voorzitter van THF Realty, een onafhankelijk vastgoedontwikkelingsbedrijf dat zich specialiseert in ontwikkeling in steden.

In mei 2017 deed Alisher Usmanov pogingen om Arsenal in Russische handen te krijgen. De steenrijke zakenman bracht een bod van ruim 1,5 miljard euro uit om meerderheidsaandeelhouder Stan Kroenke uit te kopen, meldde The Financial Times. Kroenke sloeg het bod echter af.

Geschat vermogen: zo’n 7,75 miljard euro
Forbes ranglijst: 167e


9. Micky Arison – Miami Heat (NBA)

(29 juni 1949)

Arison is een Israëlisch-Amerikaans zakenman en voorzitter van Carnival Corporation, ’s werelds grootste cruise-operator.

Geschat vermogen: 7,9 miljard euro
Forbes ranglijst: 162e


8. Mikhail Prokhorov – Brooklyn Nets (NBA)

(Moskou, 3 mei 1965)

Hij maakte naam in de financiële sector en werd één van Ruslands leidende industriëlen in de mijnindustrie. Hij is de voormalige topman van Norilsk Nikkel, ’s werelds grootste producent van nikkel en palladium en is momenteel de topman van Poljoes Zolota, Ruslands grootste goudproducent.

Geschat vermogen: 8,6 miljard euro
Forbes ranglijst: 139e


7. Philip Anschutz – LA Galaxy (MLS) en LA Kings (NHL)

(28 december 1939)

Anschutz bezit of controleert vele bedrijven in waaronder in energie, spoorwegen, onroerend goed, sport, kranten, films, theaters, arena’s en muziek.

Geschat vermogen: 9,7 miljard euro
Forbes ranglijst: 128e


Zie hier de Top 10 best betaalde spelers in de MLS aller tijden.


6. David Tepper – Carolina Panthers (NFL)

(11 september 1957)

Tepper is misschien wel de grootste hedgefondsmanager van zijn generatie. Hij heeft de afgelopen jaren gestaag grof geld verdiend voor zijn beleggers.

Geschat vermogen: 10,2 miljard euro
Forbes ranglijst: 118e


Zie hier de top 10 best verdiende spelers in NFL 2021 (met fijne beelden…).


5. Roman Abramovich – Chelsea (Premier Legue)

(Saratov (RSFSR, USSR), 24 oktober 1966)

Bij de privatisering van de staatsbedrijven van de voormalige Sovjet-Unie in 1995 kreeg Abramovitsj samen met Boris Berezovski een meerderheidsbelang in Sibneft, de derde oliemaatschappij van Rusland, gevestigd in Omsk.

In september 2005 verkocht Abramovitsj, via zijn holding Millhouse Capital, 72.7% van Sibneft voor 13,01 miljard dollar aan het door de Russische overheid gecontroleerde Gazprom. Dit was de grootste transactie in de Russische geschiedenis en de overheid sloot hiervoor met 12 miljard USD tevens de grootste lening in de Russische geschiedenis af. Eerder verkocht Abramovitsj al zijn aandelen in Aeroflot (Ruslands grootste luchtvaartmaatschappij), RusPromAvto (Ruslands grootste autobedrijf), RUSAL (Ruslands grootste aluminiumproducent, 2e grootste van de wereld) en nog een aantal andere bedrijven.

Geschat vermogen: 10,9 miljard euro
Forbes ranglijst: 107e


4. Hasso Plattner – San Jose Sharks (NHL)

(21 januari 1944)

Plattner is een Duitse zakenman en mede-oprichter van SAP SE-softwarebedrijf. Hij is sinds mei 2003 voorzitter van de raad van commissarissen van SAP SE

Geschat vermogen: 11,8 miljard euro
Forbes ranglijst: 94e


3. Dietrich Mateschitz (Sankt Marein im Mürztal, 20 mei 1944 – 22 oktober 2022) – Red Bull -> New York Red Bulls (MLS), Red Bulls Salzburg (Bundesliga, Oostenrijk) en RB Leipzig (Bundesliga, Duitsland), Formule 1 en NASCAR

(Sankt Marein im Mürztal, 20 mei 1944)

Mateschitz bezit het eiland Laucala, bij Fiji. Hij kocht het eiland van de familie Forbes voor £7 miljoen. Mateschitz is de oprichter van energiedrankproducent Red Bull en bezit 49 % van de aandelen in Red Bull GmbH.

Geschat vermogen: 16,6 miljard euro
Forbes ranglijst: 53ste


2. Steve Ballmer – Los Angeles Clippers (BA)

(Detroit, Michigan, 24 maart 1956)

Al vroeg in het bestaan van Microsoft, op 11 juni 1980, vijf jaar na de oprichting, werd Ballmer als 30e werknemer en eerste manager aangenomen. Uiteindelijk is Ballmervan 2000 tot 2014 de directeur (CEO) van Microsoft.

Geschat vermogen: 36,2 miljard euro
Forbes ranglijst: 19e


1. Mukesh Ambani – Cricketteam Mumbai Indians (Indiase Premier League)

(19 april 1957)

Ambani is Indiase bedrijfsmagnaat, de voorzitter, bestuurder en de grootste aandeelhouder van Reliance Industries Limited (RIL), een Fortune Global 500-bedrijf en India’s meest waardevolle bedrijf.

Vermogen: 50 – 44 miljard euro
Forbes ranglijst: 13de


 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie