Robert Beijer en de Bende van Nijvel

0
Robert Beijer en de Bende van Nijvel (1994)
Robert Beijer en de Bende van Nijvel (1994)

Robert Nicolas Beijer
(Schaarbeek, 19 mei 1952)

Ex-rijkswachter Robert Beijer wordt al jaren in verband gebracht met de bende. Hij is ook al meermalen als verdachte aangemerkt en verhoord. Tot dusver is er te weinig bewijs om ’Bob’, te vervolgen.


Lees hier ->>> meer over de Bende van Nijvel op deze website.


Robert Beijer en de Bende van Nijvel


De jonge Bob

Robert, “Bob”,  Beijer is een Franstalige Brusselaar. Zijn moeder is afkomstig uit Duitstalig Oost-België.  Zij was secretaresse bij een Brusselse verzekeringsmaatschappij bij de geboorte van Robert.

Beijers biologische vader is niet bekend. Zijn moeder huwt enkele jaren na de geboorte van haar zoon met een vishandelaar. Deze adopteer Robert en hem heeft hij zijn familienaam te danken.

Na de middelbare school op internaat begint Beijer de studies handelsingenieur aan het Institut Solvay van de ULB, maar stopt tijdens het tweede jaar.

Hij solliciteert tevergeefs bij de Veiligheid van de Staat en start eind 1973 aan de School voor Onderofficieren van de Rijkswacht. Een van zijn medestudenten is Madani Bouhouche.

In 1974 gaat Beijer in dienst bij de rijkswacht, destijds een militaire politiedienst die net als de Franse gendarmerie onder het ministerie van Defensie valt. Aanvankelijk werkt Beijer bij een Brusselse rijkswachtbrigade.

Zijn eerste opsporingswerk is onderzoek naar drugssmokkel, waarvoor hij enkele keren naar het Nationale Drugsbureau / Bureau National des Drogues wordt gedetacheerd. Dit is een pas opgericht elitekorps in de strijd tegen drugshandel.


De waarheid is nooit iets anders dan de laatste leugen die nog niet werd ontmaskerd.

Robert Beijer,


In 1977 treedt Beijer toe tot de drugssectie van de BOB (Bewakings- en Opsporingsbrigade) van Brussel. Hij specialiseert zich in het “Chinese milieu” en werkt er samen met Bouhouche.

Op 1 juni 1981 worden Beijer en Bouhouche ontslagen de drugssectie. Beide hebben een paar maanden eerder een gesprek afgeluisterd tussen een rijkswacht-adjudant en zijn informant, de Franse drugshandelaar Gérald Lafaurie.

Het is Robert Beijer die de microfoon verstopte in het kantoor van zijn collega. De zaak wordt ontdekt.

Zelf spreken Beijer en Bouhouche hierover in termen van “een uit de hand gelopen grapje”. De Generale Staf van de Rijkswacht kan er niet mee lachen en straft beide heren disciplinair.


Detectivebureau ARI

Op 1 april 1983 stappen Beijer en Bouhouche op bij de Rijkswacht. Ze beginnen het privé-detectivebureau ARI (Agence de Recherches et d’Informations).

In hun databank zitten meer dan 825 bestanden en duizenden namen van opdrachtgevers en andere relaties van hen.

Bouhouche en Beijer werken in de rand (en soms erover) van de illegaliteit en maakten gretig gebruik van het netwerk aan contacten bij politiediensten en in de onderwereld die ze opbouwden in hun vorig professioneel leven.

Hoewel Beijer de Rijkswacht heeft verlaten blijft Robert Beijer wel voor hen werken als informant in de affaire-Mendez. Juan Mendez was een belangrijk wapenhandelaar (die werkte voor FN Herstal). De man is begin 1986 vermoord.


Wat heeft Robert Beijer nog meer op zijn kerfstok?

Beijer en Madani Bouhouche plegen in de jaren ’80 van de vorige eeuw verschillende misdaden. Het gaat onder meer om een aanslag op het leven van rijkswachtkolonel Herman Vernaillen, die bij hun ontslag betrokken zou zijn geweest.

Ook is Beijer veroordeeld voor de heling van een dure horloge die is buitgemaakt bij een goudroof op de luchthaven van Zaventem. De lading bestaat onder meer uit belangrijke diplomatieke documenten, duizend stukken goud, 30 goudstaven en Cartierhorloges die versierd waren met diamanten.

In totaal gaat het zo’n 80 miljoen Belgische frank (omgerekend zo’n 2 miljoen euro).de lading bestaat onder meer uit belangrijke diplomatieke documenten, duizend stukken goud, 30 goudstaven en Cartierhorloges die versierd waren met diamanten. In totaal goed voor zo’n 80 miljoen Belgische frank (omgerekend zo’n 2 miljoen euro).

Hierbij komt beveiligingsagent Francis Zwarts om het leven. Bij gebrek aan bewijs is Beijer vrijgesproken voor de moord op Zwarts, in tegenstelling tot Bouhouche. Hij wordt vrijgesproken voor de moord op Zwarts, maar wel veroordeeld voor heling van de Cartier-horloges.

Voor de moord op de Antwerps-Libanese ivoor- en diamanthandelaar Suleïman Ahmad is Beijer wel veroordeeldtot 14 jaar cel. Het betreft een uit de hand gelopen overval in Ahmad’s Antwerpse appartement.

Zijn naam is ook te vinden in dossiers over wapendiefstal, een bomaanslag op rijkswachtvoertuigen, illegale wapendracht en afpersing.


De Bende van Nijvel

Robert Beijer spreekt categorisch tegen iets met de bende te maken te hebben. Hij maakt er evenwel geen geheim van dat hij zich bezighield met schimmige praktijken tussen boven- en onderwereld.

Beijer heeft diverse keren voorgesteld om in ruil voor strafvermindering informatie te geven over de zware misdaden van de Bende van Nijvel. Maar het gerecht is daar nooit op ingegaan, vermoedelijk door de dubieuze reputatie van Beijer.

Beijer woont in Thailand sinds hij in 1999 vrijkwam uit de Belgische gevangenis. Hij is in mei 2023 aangehouden omdat hij illegaal in Thailand verblijft.

Dit komt aan het licht als de Belgische justitie zijn woning in Pattaya doorzoekt. Hij is al eens eerder op soortgelijke gronden opgepakt.  Toen is hij uitgeleverd aan België om terecht te staan voor de moord op de diamantair.

Belgische onderzoekers zonnen al langer op een huiszoeking bij Beijer, maar de coronapandemie hield de plannen op.


Geef een reactie