Roken steeds minder geaccepteerd in Nederland

0
Roken steeds minder geaccepteerd in Nederland
Roken steeds minder geaccepteerd in Nederland

Roken steeds minder geaccepteerd in Nederland

De rokers worden nu echt de paria’s van de onze maatschappij. Rokers gaan het loodje leggen, linksom of rechtsom… Vreemd is het ook niet, want het is natuurlijk een vrij bizarre gewoonte.

Het blijft nog altijd bijzonder dat dit kankerverwekkende goedje nog steeds niet verboden is. Je laat kinderen van vier toch ook niet licht vergiftigde limonade drinken omdat ze dat zo lekker vinden… Zie hier hoe de rokerslongen er na een paar jaar uit zien.

Onderzoek van de Universiteit van Maastricht laat zien dat de rokers steeds meer gemarginaliseerd worden. Roken in huis, in de horeca en in het openbaar vervoer: steeds meer Nederlanders vinden het belachelijk. Lees meer over het uitroeien van het rookgedrag.


Lees hier ->>> meer over roken op deze website.


Roken steeds minder geaccepteerd in Nederland

Het onderzoek van de Universiteit van Maastricht komt voort uit het Continu Onderzoek Rookgewoonten (COR). Er zijn voor dit onderzoek 180.000 mensen de afgelopen tien jaar bevraagd over roken en wat dan wel of niet geaccepteerd gedrag is.

Karin Hummel, onderzoekster: “We zien een duidelijke daling in de acceptatie van roken op veel openbare plekken en vooral voor roken in restaurants. Aan de andere kant blijft roken in cafés nog steeds vrij acceptabel voor veel Nederlanders. Dit kan komen door de regelmatige wijzigingen in de wetgeving voor het rookverbod in cafés.”


Zie hier de top 148 met percentage rokers per land 2022.


Ook thuis roken we minder en minder

In het jaar 2005 was in gemiddeld 62 procent van de Nederlandse huishoudens waarin jonge kinderen aanwezig waren roken niet toegestaan. Negen jaar later, in 2014, is dit percentage gestegen naar 77. Ook onder de rokers zelf steeg het percentage dat een rookverbod thuis had ingesteld. Van 43 procent in 2005 naar 55 procent in 2014.


Bronvermelding en meer informatie: Hummel, K., Willemsen, M.C., De Vries, H., Monshouwer, K., & Nagelhout, G.E. Social acceptance of smoking restrictions during 10 years of policy implementation, reversal, and reenactment in the Netherlands: Findings from a national population survey. Nicotine and Tobacco Research.


 

Geef een reactie