Romans lezen maakt je vriendelijker en sympathieker zegt nieuw Brits onderzoek

Romans lezen maakt je vriendelijker en sympathieker zegt nieuw Brits onderzoek
Romans lezen maakt je vriendelijker en sympathieker zegt nieuw Brits onderzoek

Romans lezen maakt je vriendelijker en sympathieker

Vanaf nu moeten we geen taakstraffen meer uitdelen, maar gaan we mensen heropvoeden door ze te laten lezen. Fictie, romans en meer van dat moois. Dat zou een vertaling kunnen zijn van het onderzoek dat de dames en heren van de Kingston University uit het Verenigd Koninkrijk hebben gedaan. De mensen die we door al dit lezen heropvoeden moeten dan aardiger, beschaafder en sympathieker naar anderen zijn. Lees meer…


Romans lezen maakt je vriendelijker en sympathieker

Om onderzoek te doen naar de relatie tussen lezen en gedrag werden 123 mensen ondervraagd over hun voorkeuren voor lezen, TV-kijken en gamen. Er werd ze ook gevraagd wat voor soort entertainment zij het aardigst vonden. Denk aan drama, komedie, romantiek, expirimenteel of feitelijk.

Vervolgens werd deze groep mensen getest op persoonlijkheidskenmerken en het bijbehorende sociale gedrag. De mensen die van een romantisch boek hielden, of een boek met ‘drama’, waren het best in ‘het begrijpen’ van een ander. De dames en heren van het experimentele boek konden goed vanuit een ander perspectief naar iets kijken en waren het sociaalst.


The findings support previous evidence that exposure to fiction relates to a range of empathetic abilities.

Rose Turner


zie hier de top 100 gratis boeken 2021 Project Gutenberg.


De televisiekijkers

De kassiekijkers kwamen er minder goed vanaf. Allereerst toonden zij niet de mate en de kunst van empathie zoals de lezers die ten toon spreidden. Ook bleken de TV-kijkers gemiddeld de minste aanleg te hebben tot positief sociaal gedrag.

De liefhebbers van de komische noot bleken het beste te kunnen omgaan met anderen. Turner: ‘Engaging with fictional prose and comedy, in particular, could be key to enhancing people’s empathetic abilities.’ Het moge duidelijk zijn: we moeten lezen. Alleen is het niet een beetje een kip-ei verhaal. Aardige mensen houden juist van lezen, etc., etc.


Bron en meer informatie: Turner, R. (2017). To read or not to read? Divergent associations between fiction media, genre and social abilities. Poster session presented at Kingston University Postgraduate Conference, Kingston, UK.