,

Sam Klepper van het duo Spic & Span – Korte biografie

Sam Klepper

Sam Klepper

(Amsterdam, 29 april 1960 – aldaar, 10 oktober 2000)

Bijnaam: Duo Spic & Span (samen met John Mierenmet)


Sam Klepper

Sam Klepper


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Werkend voor Klaas Bruinsma

Sam Klepper houdt zich voornamelijk zich bezig met de handel in drugs en het exploiteren van speelautomaten. Hij is één van de leiders van de divisie speelautomaten in de organisatie van drugsbaron Klaas Bruinsma.

Klepper werkt veel samen met John Mieremet, die hij al kent sinds hun jeugd in de Amsterdamse Kinkerbuurt waar ze samen op school zitten. Ze handelen dan al in illegaal vuurwerk en later gaan ze brommers stelen en verkopen.

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw maken Klepper en Mieremet deel uit van de Kinkerbuurtbende De Denkers, waartoe ook Kees Houtman en George van Kleef horen.

De Kinkerbuurtbende onderhoudt contacten met drugsbaron Charles Zwolsman. De Denkers verdienen miljoenen guldens met bankovervallen die nooit zijn opgelost.

In de jaren negentig staan Klepper en Mieremet bekend als het duo Spic & Span omdat zij tegenstanders op efficiënte wijze uitschakelen. Volgens justitie zijn het bikkelharde killers en absolute topfiguren in het criminele milieu.

Ze wonen enige tijd naast elkaar in het Belgische Neerpelt. Op 29 augustus 1991 arresteert de politie Klepper en Mieremet op verdenking van verboden wapenbezit. Klepper krijgt hiervoor anderhalf jaar cel.

Na hun vrijlating zouden ze veel geld hebben verdiend met de handel in drugs en wapens en met afpersing. Onder andere Willem Holleeder zou door Klepper en Mieremet zijn afgeperst.


Brommers en horloges

Klepper verzamelt Puch en Zundapp brommers. Zo gaat hij naar beurzen om te kijken naar nieuwe brommers voor zijn verzameling.

Slechts af en toe rijdt hij op een brommer. Naast zijn brommers heeft een verzameling van horloges. De duurste van de duurste zoal Rolex, Patek, Jaeger-le Coultre, Omega, Breitling en Blancpain.


Vermoord

Op 10 oktober 2000 wordt Klepper op 40-jarige leeftijd vermoord bij het winkelcentrum Groot-Gelderlandplein in Amsterdam-Buitenveldert.

Farid S., zijn Bosnische lijfwacht die in de buurt woont en zich verveelt wil die dag een televisietoestel kopen. Klepper heeft nog een reservetoestel in zijn penthouse staan, dat maar die moet ze wel ophalen.

Op het moment dat Klepper het gebouw verlaat wordt hij met een pistoolmitrailleur beschoten.

Zijn lijfwacht draagt het televisietoestel en kan daardoor niet tijdig een wapen trekken. Klepper overlijdt ter plaatse.

Zijn schoudertas van kogelwerend kevlar ligt naast hem. Aan het oog van de schouderband hangt een tweeschots .22 vuurwapen in de vorm van een autoafstandsbediening. Bij de schietpartij raakt ook een omstander gewond.

Waarschijnlijk niet geheel toevallig is twee weken eerder zijn vriend Jan Femer aan de vermoord. Klepper en Mieremet hebben een conflict met de Joegoslavische maffia, onder leiding van Sreten Jocić.

Zij eisen een schadevergoeding vanwege een ripdeal tien jaar eerder. Klepper weigert echter te betalen en zou daarom geliquideerd zijn.


Met zijn ene hersenhelft een gewetenloze multi-moordenaar, met de andere een man met een emotionele kant, een zachtaardige leuke vent met een gezin.

Misdaadjournalist Bas van Hout (In: Panorama, 2019, nr. 30 2019, Het ware gezicht van Sam Klepper, Hendrik-Jan Korterink)


Klepper vermoord door Mieremet en Holleeder?

Een andere theorie komt begin 2008 bovendrijven. Volgens de criminele broers Pieter en Edgar van Lent, die spijtoptanten zijn geworden, zou Kleppers partner-in-crime Mieremet erachter zitten.

De vriendschap tussen Klepper en Mieremet zou rond 2000 al ernstig bekoeld zijn en er groeide een wederzijdse angst dat de een de ander zou omleggen.

Mieremet zou het daarop met Willem Holleeder, die vaak met het duo omging, op een akkoordje hebben gegooid en Klepper hebben laten omleggen.

Tijdens het Passage proces, dat niet specifiek verband houdt met de moord op Sam Klepper, legt zijn weduwe Sandra den Hartog getuigenis af tegen Willem Holleeder. Na de moord op Sam kreeg Sandra een relatie met Holleeder.

Tijdens een ruzie zei hij dat hij Klepper had ‘laten liggen’, aldus Sandra. ‘Dat kwam heel hard binnen.’ (Bron: AD, 29 maart 2018)


Hells Angels begeleiden begrafenis Klepper

Kleppers begrafenis op 17 oktober baart veel opzien. Klepper, bij leven een prospect (aspirant-lid) van de Amsterdamse Hells Angels, wordt postuum tot Hells Angel bevorderd.

Honderden motorrijders op Harley-Davidsons begeleiden hem naar zijn laatste rustplaats op begraafplaats Sint Barbara. Bij het Hoofdbureau van Politie steekt men vuurwerk af en de koster van de Westerkerk luidde de klokken.

Begin 2000 hebben Klepper en Mieremet op begraafplaats Sint Barbara samen een plek uitgezocht waar ze naast elkaar kunnen worden begraven.

Op 2 november 2005 wordt John Mieremet in Thailand vermoord en wordt op 15 november te Neerpelt begraven. Eveneens wordt op 2 november Cees Houtman vermoord en op 10 november 2005 Klepper’s neef George van Kleef.

 


 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie