, , , ,

Samenvatting 12 Rules for Life – Jordan Peterson

Samenvatting 12 Rules for Life / 12 regels voor het leven - Jordan Peterson

Samenvatting 12 Rules for Life / 12 regels voor het leven – Jordan Peterson

Jordan Bernt Peterson (Edmonton, 12 juni 1962) is een Canadees klinisch psycholoog, cultuurcriticus en hoogleraar in de psychologie aan de Universiteit van Toronto. Peterson is enigszins omstreden want populair onder conservatieven en hij geldt als een uitgesproken criticus van de mainstream academische wereld in het Westen.


12 Rules for Life / 12 regels voor het leven

Op humoristische, verrassende en informatieve wijze vertelt Jordan Peterson ons waarom kinderen die aan het skateboarden zijn met rust gelaten moeten worden, welk verschrikkelijk noodlot mensen die te snel oordelen te wachten staat, en waarom je altijd een kat moet aaien als je er een tegenkomt.

Peterson legt grote verbanden en distilleert daarbij uit alle kennis van de wereld 12 praktische en fundamentele leefregels. In 12 regels voor het leven maakt Jordan Peterson korte metten met de moderne clichés van wetenschap, geloof en de menselijke natuur, en tegelijkertijd transformeert en verrijkt hij de denkwijze van zijn lezers.


Lees hier ->>> meer samenvattingen van managementboeken op deze website…


Samenvatting 12 Rules for Life / 12 regels voor het leven - Jordan Peterson

Samenvatting 12 Rules for Life / 12 regels voor het leven – Jordan Peterson


Samenvatting 12 Rules for Life – Jordan Peterson


Regel 1: Sta rechtop met je schouders naar achteren

Je lichaamshouding is belangrijk. Mensen kennen net als vele diersoorten een (on-)bewuste hiërarchie in de groep. Als je lichaamshouding uitstraalt dat je ‘verslagen’ bent, zullen andere mensen hier ook naar handelen. Straal je succes uit en kom je voor als een winnaar, dan zullen anderen je ook zo behandelen.


Regel 2: Behandel jezelf zoals je ander zou helpen

Breng orde in je leven door jezelf continu af te vragen wat goed voor je is. Weet wel dat wat goed voor je is, niet altijd hetzelfde is als wat je wilt of wat je op de korte termijn gelukkig maakt.

Het is van groot belang om te weten waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Wanneer je dit weet, kun je de orde creëren om daar ook te komen. In regel 7 leert Peterson ons te werken aan de persoon die we willen zijn.


Regel 3: Maak vrienden met mensen die het beste met jou voor hebben

Negativiteit om je heen kan je naar beneden halen, terwijl jouw positiviteit anderen naar grotere hoogte kan brengen. Trap daarom niet in de val om anderen te (willen) redden die alleen misbruik van je willen maken.

Elke relatie moet een evenwicht hebben waarbinnen je elkaar steunt, zodat je gezamenlijk kunt groeien. Zoek daarom aansluiting bij mensen, die net als jij, zichzelf continu willen ontwikkelen, groeien en verbeteren.


Zie hier de Top 10 beste elementen voor leiderschapsontwikkeling.


Regel 4: Vergelijk jezelf met wie je gisteren was

En daarmee niet met iemand anders die uitblinkt. In vroeger dagen was het eenvoudiger om uit te blinken, omdat de wereld waarin we leefden kleiner was en de mensen waarmee we moesten concurreren minder groot qua aantal.

In onze tijd van het internet lijkt het veel lastiger om uit te blinken. Er is altijd iemand anders in de wereld  die zichtbaar beter is dan jij op dat specifieke punt.

Kijk daarom niet naar anderen, maar alleen naar jezelf. Leer wat jij zelf dagelijks kunt doen om je doel te bereiken, op basis van je eigen ervaringen. Beperk het aantal punten waaraan je aan jezelf wilt werken en meet de verbetering in tijd.


Regel 5: Laat je kinderen niets doen wat jou irriteert

Als bepaald gedrag van je kinderen je irriteert, bedenk dan wat andere mensen van je kinderen vinden. Hier volgen enkele regels die ieder kind zou moeten leren om de integratie van kinderen in de grote mensenwereld makkelijker te maken:

  1. Laat ze netjes eten
  2. Leer ze delen en vrienden maken
  3. Leer ze naar volwassenen te luisteren
  4. Laat ze zich gedragen in gezelschap

Regel 6: Kijk eerst naar jezelf voor je anderen veroordeeld

Begin nu gelijk met het opruimen van de chaos in je eigen leven. Stop met zaken waarvan je weet dat ze verkeerd zijn of je niet verder brengen en je daarmee tegenhouden om de persoon te zijn die je zou willen zijn.


Regel 7: Streef naar wat betekenisvol is, niet wat makkelijk, handig op praktisch is

Deze regel geldt zeker voor de lange termijn. Zo is het is beter om iets te hebben dan iets niet te hebben. Het is beter te delen wat je hebt, dan niet te delen. Daarbij is het nog beter om bekend te staan als iemand die altijd deelt.

Het grote probleem is dat mensen vaak niet weten waar ze naar zouden moeten streven, dat ze niet weten wat ze willen hebben of echt nodig hebben om gelukkig te zijn.

Focus je daarom vooral op het zijn van een goed persoon, zie ook regel 2. Dit is de enige manier om op de lange termijn een voldaan en gelukkig leven te lijden.


Regel 8: Vertel de waarheid

Wat je zeker niet moet doen is liegen.  Ergens tussen leugens en de waarheid ligt de politiek. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van je woorden om een ander gelukkig te maken.

Er zijn de verschillende ‘levensleugens  die op korte termijn voordelig zijn om over te liegen zoals die promotie, om te aandacht krijgen en zodat iedereen je aardig vindt.  Voor de lange termijn houd je jezelf voor de gek en leef je een leven waar je niet gelukkig van wordt.

Volgens Peterson is de waarheid is het enige dat je verleden kan afsluiten. Waarheid is het enige dat complexiteit kan terugbrengen tot de eenvoud van iemands woorden. Spreek de waarheid en stel je eigen positie zeker op basis van je behoeften.


Regel 9: Ga er van uit dat de persoon met wie je praat je iets kan leren

Het sleutelwoord in een gesprek is luisteren. Relax en leer luisteren naar wat de ander te echt zeggen heeft, maar luister ook naar jezelf. De hoogste vorm van wijsheid in het leven, is het continu vergroten van je kennis door goed te luisteren naar anderen.


Regel 10: Wees precies in je communicatie

Elk probleem lijkt groter te worden naarmate de tijd verstrijkt als je het gesprek er over vermijdt. Ga die cruciale gesprekken aan, omdat ze chaos in je leven kunnen creëren. Een goed voorbereid gesprek kan een probleem snel de kop indrukken en zorgen voor orde en rust.


Regel 11: Laat kinderen hun gang gaan wanneer ze skateboarden

Risico nemen is goed, en leren omgaan met risico’s is een goede zaak voor jong en oud. Het heeft alles te maken met het leren inschatten van risico’s. Zie het leven als een speeltuin: risico’s leren nemen om je grenzen te verleggen en te groeien.


Regel 12: Aai een kat wanneer je er één tegenkomt

‘Wat er ook gebeurd, altijd blijven lachen!’ om maar eens een quote van een bekende clown. Hoe zwaar je het ook hebt in je leven, neem de tijd om te genieten van iets positiefs wanneer je het tegenkomt. Dit is de zgn. mindfulness regel van Peterson. Geniet ook van de kleine dingen het leven en laat je niet volledig opslokken door drukke agenda’s en triviale problemen.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie