Schaamte is te voorkomen door mentale training
Schaamte, gêne, verlegenheid, het zijn helaas fundamentele menselijke emoties waar velen van ons regelmatig last van hebben. Onderzoekers beschrijven in het tijdschrift Motivation and Emotion een zeer eenvoudige manier om deze gevoelens te overwinnen. Lees meer…
Lees hier->>> meer over succes op deze website…
Schaamte voorkomen door mentale training
Vrijwilligers mochten meedoen aan verschillende experimenten aangaande schaamtegevoelens. Zij kregen van die fijne foto’s te zien waarbij mensen in het openbaar een scheet laten en meer van dat fraais. De crux zit ‘m in hoeverre je je identificeert met de ‘dader’ of dat je er met een afstandelijke wetenschappelijke en beschouwende blik naar weet te kijken.
De onderzoekers: “Past research… shows that a heavy focus on oneself can intensify negative emotions. For example, studies have shown that people asked to imagine publicly tripping a security alarm, failing a test, arriving at a party without a gift, or being introduced as someone who bed-wets believe observers will judge them more harshly than observers actually do.”
Wanneer je iets gênant overkomt, is de kans groot dat je je te veel concentreert op je eigen perspectief in deze gebeurtenis en de empathie van anderen vergeet. De waarnemers hebben waarschijnlijk meer compassie met je dan je denkt en (be-)oordelen minder dan je denkt.
Schaamtegevoel ninil
Door uit je eigen perspectief te stappen en meer als een waarnemer te de situatie te beschouwen, zoals de onderzoekers veronderstellen, is de kans groot dat het schaamtegevoel nihil is of zo goed als verdwijnt.
Om deze hypothese te testen, probeerden de onderzoekers vrijwilligers in de schoenen van waarnemers te plaatsen tijdens drie verschillende gênante situaties. In het eerste experiment keken bijna 200 vrijwilligers naar een advertentie voor een medicijn ter voorkoming van winderigheid.
Wist je dat je door krachttraining langer leeft…
De eerste situatie die ze te zien krijgen was een vrouw die een forse scheet liet tijdens in een yogales. In een ander experiment keek een andere groep deelnemers naar een vergelijkbare advertentie. Deze persoon kreeg last van flatulentie op een feestje terwijl iemand waar hij zeer verliefd op was naar hem toe kwam lopen.
In het derde experiment keek een andere groep deelnemers naar een advertentie waarin vrijwilligers werden gevraagd om hun SOA-behandelingen te bespreken met een groep onbekende artsen.
Angst en schaamte…
Na het bekijken van elke advertentie kregen de vrijwilligers een enquête om hun verlegenheid in kaart te brengen. De vrijwilligers die hoger scoorden op zelfbewustzijn bij een persoonlijkheidstest, meldden grotere gevoelens van angst en schaamte tijdens het zien van de advertenties. Zij wilden ook de eerder de afgebeelde producten om winderigheid tegen te gaan uit de advertentie kopen.
In ieder experiment werd echter een deel van vrijwilligers gevraagd om vanuit het perspectief van een externe waarnemer te kijken. Bij het SOA experiment werd aan deze deelnemers bijvoorbeeld gevraagd hoe zij zouden reageren als zij de dokter waren, in plaats van de patiënt die zijn medische geschiedenis moest onthullen.
Deelnemers die zichzelf opstelden vanuit het gezichtspunt van een waarnemer voelden in bij alle drie de experimenten significant minder gevoelens van schaamte.
Bron en meer informatie: Li Jiang, Aimee Drolet en Carol A. Scott: Countering embarrassment-avoidance by taking an observer’s perspective in Motivation and Emotion, 27 maart 2017