, ,

Schreeuwende vaders krijgen agressieve tieners

Schreeuwende vaders krijgen agressieve tieners

Schreeuwende vaders krijgen agressieve tieners

Je kent ze wel de met steroïde vol gepompte spierbundels versierd met tatoeages die zeer luidruchtig hun kids menen te moeten corrigeren.

Het lijkt wel alsof ze de toeschouwers willen laten zien dat zij de teugels goed in handen hebben. Ook dat dit de enige en juiste pedagogische bejegening om kinderen te kastijden.

Hoe meer ongelijk kun je hebben, tenzij de je gaat voor de agressieve tiener. Lees meer over dit onderzoek uit Journal of Family Psychology hier onder.

Schreeuwende vaders krijgen agressieve tieners

Ze halen natuurlijk het bloed onder je nagels vandaan, die irritante ettertjes. Misschien ben je er zelf één (geweest), misschien herken dat buurjongetje of lopen ze gewoon bij je in huis. ‘Gillend gek’ word je er zo nu en dan van.

Slaan om te corrigeren is al helemaal ‘not done’ in een gemiddeld Westers gezin. Daarom blijft er alleen maar schreeuwen over toch? En dan blijkt ook dat weer averechts te werken…

Our findings challenge ‘Wait till your father gets home’ attitudes that traditionally position dads as the lead disciplinarians when children grow older.

Laura Padilla-Walker, professor Brigham Young University

Oh ja, hoe weten we dat dan?

Nou, wat de Brigham Young University gedaan heeft is camera’s opgehangen 500 kinderen in de leeftijd tussen de 13 en 15 jaar. Hierbij bekeken de onderzoekers de interactie tussen de tieners en pappa en mamma.

Wat bleek, dat als de vaders lekker los gingen op de kids door bijvoorbeeld te schreeuwen, ze uit te schelden en ze verbaal snoeihard aan te pakken, deze bewuste kinderen nou niet de meest vriendelijke personen bleken te zijn in het normale leven.

Zij bleken voor familieleden en alle anderen veel minder behulpzaam. Ook bleken zij vele malen agressiever tegenover ‘de ander’ te staan.


Wist je dat vloeken een teken is van intelligentie en eerlijkheid…


Laura M. Padilla-Walker, Matthew G. Nielsonen Randal D. Day: The role of parental warmth and hostility on adolescents’ prosocial behavior toward multiple targets in Journal of Family Psychology, Vol 30(3), April 2016, 331-340.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie