Slaap spoelt hersenen schoon zegt onderzoek

Slaap spoelt hersenen schoon zegt onderzoek
Slaap spoelt hersenen schoon zegt onderzoek

Slaap spoelt hersenen schoon

Nieuw onderzoek van de Boston University laat zien dat er vannacht, terwijl je slaapt, iets verbazingwekkends in je hersenen zal gebeuren. Je neuronen zullen stil worden. Een paar seconden later stroomt het bloed uit je hoofd.

Dan zal er een waterige vloeistof genaamd cerebrospinale vloeistof (CSF) naar binnen stromen, die door je hersenen spoelt in ritmische, pulserende golven. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over je hersenen op deze website.


Slaap spoelt hersenen schoon zegt onderzoek


‘We weten al een tijdje dat er deze elektrische golven van activiteit in de neuronen zijn.’ Dit zegt co-auteur Laura Lewis, assistent-professor biomedische technologie aan het BU College of Engineering van het Center for Systems Neuroscience. ‘Maar tot nu toe realiseerden we ons niet dat er ook daadwerkelijk golven in het CSF zijn.’


Zie hier de hobby’s die slimmer maken, zes voorbeelden wetenschappelijk bewezen


Dit onderzoek is mogelijk ook het allereerste onderzoek dat tijdens de slaap beelden van CSF maakt. De koppeling van hersengolven met de bloedstroom en CSF zou ook inzichten kunnen verschaffen over normale leeftijdgerelateerde stoornissen.


Zie hier de 10 boeken die je brein stimuleren.


Eerdere studies hebben gesuggereerd dat CSF-stroom en langzame golfactiviteit beide helpen om giftige, geheugenverslechterende eiwitten uit de hersenen te spoelen. Naarmate mensen ouder worden, genereren hun hersenen vaak minder langzame golven.


Wist je dat fysieke inspanningen zijn goed voor de hersenen 50-plusser.


een verklaring voor afname van het geheugen

Dit kan vervolgens de bloedstroom in de hersenen beïnvloeden en het pulseren van CSF tijdens de slaap verminderen. Dit leidt weer tot een opeenhoping van giftige eiwitten en een afname van het geheugen. Hoewel onderzoekers deze processen eerst afzonderlijk bekeken, blijkt nu dat ze zeer nauw met elkaar verbonden zijn.


Hoe versla je stress: met mooie herinneringen!


Terwijl het onderzoek vordert, heeft het team van Lewis nog een puzzel die ze willen oplossen: hoe coördineren onze hersengolven, bloedstroom en CSF precies zo perfect met elkaar?

‘We zien dat de neurale verandering altijd eerst lijkt te gebeuren en dan gevolgd door een stroom van bloed uit het hoofd. Vervolgens zien we een golf van CSF in het hoofd.’ vertelt Lewis.


Wist je dat door gebrek aan slaap je hersenen worden opgegeten.


Een verklaring kan zijn dat wanneer de neuronen afsluiten. Dit omdat ze niet zoveel zuurstof nodig hebben, dus het bloed verlaat het gebied.

Als het bloed weggaat, daalt de druk in de hersenen. Het CSF stroomt hierna snel naar binnen om de druk op een veilig niveau te houden.


Bron en meer informatie: Nina E. Fultz, Giorgio Bonmassar, Robert A. Stickgold et al: Coupled electrophysiological, hemodynamic, and cerebrospinal fluid oscillations in human sleep, in Science, 1 november 2019, Vol 366, Issue 6465, pp. 628-631, DOI: 10.1126/science.aax5440


Wist je dat praten in jezelf je hersenen stimuleert en zorgt dat je eerder je doel bereikt.