Slecht slapen maakt depressief

0
Slecht slapen maakt depressief
Slecht slapen maakt depressief

Slecht slapen maakt depressief

Heb je regelmatig verlies van levenslust of heb je last van zware neerslachtigheid? Dan kan het wel eens zo zijn dat je slecht slaapt. En ja, zullen de critici van dit onderzoek direct in koor roepen: “Is dit geen kip / ei verhaal?”

Volgens Heide Klumpp en Anand Kumar van de University of Illinois in Chicago zit het net wat anders in elkaar. Lees meer over gebrek aan slaap en depressiviteit.


Lees hier->>> meer over slapen op deze website


Slecht slapen maakt depressief

Het is bekend dat slecht slapen het leven er niet beter op maakt. Mensen die last hebben van angstaanvallen en depressies hebben vaak slaapproblemen.

Om dit fenomeen is goed onder de loep te nemen maakten Heide Klumpp, Anand Kumar en anderen gebruik van MRI scans. Deze scans konden activiteiten in een aantal delen van de hersenen van proefpersonen tijdens de slaap volgen.

De 78 proefpersonen tussen de 18 en 65 jaar waren bekend met met angstaanvallen, depressies of beiden. In de vragenlijst moesten ze aangeven hoe ze de afgelopen maand hadden geslapen.

Beelden van oorlog

Voor het invullen kregen ze verschrikkelijke beelden te zien van oorlog en geweld. Gedurende zes dag werden er diverse ‘slaap- en hersenmetingen’ gedaan. Zo werd de slaap-efficiency van de deelnemers bijgehouden.

De deelnemers die in de vragenlijst aangaven dat in de vragenlijst dat ze slecht sliepen bleken minder hersenactiviteit te te hebben in de dorsal anterior cingulate cortex dan de mensen waarbij gemeten werd dat ze een slechte slaap-efficiency hadden.

De laatsten bleken juist meer activiteit in dat deel van de hersenen te vertonen.


Zie hier: gebrek aan slaap maakt je minder sociaal.


Wat men zag is dat het invullen van de vragenlijst werd beïnvloed door het humeur van dat moment. En de invullers van de vragenlijst wisten zich misschien ook niet precies te herinneren of ze nu wel meer of minder last hadden gehad van slaapproblemen.

Klump: “Higher DACC activity in participants with lower levels of sleep efficiency could mean the DACC (dorsal anterior cingulate cortex) is working harder to carry out the demanding work of reappraisal. Our research indicates sleep might play an important role in the ability to regulate negative emotions in people who suffer from anxiety or depression.”


Bron en meer informatie: Heide Klumpp, Julia Roberts, Mary C. Kapella, Amy E. Kennedy, Anand Kumar en K. Luan Phan: Subjective and objective sleep quality modulate emotion regulatory brain function in anxiety and depression, Depression and Anxiety, 18 april 2017


 

Geef een reactie