Slecht slapen maakt je angstig zegt Amerikaanse universiteit
Natuurlijk weten we dat te weinig slaap of slecht slapen slecht voor je fysieke en mentale toestand is. Daar hoeven we denk ik niemand meer van te overtuigen. Nu hebben we weer een nieuw slaaponderzoek aan onze fiets hangen. Dit onderzoek geeft aan dat je van gebrek aan slaap angstig wordt. Ook voor soldaten is nachtrust van groot belang om niet het posttraumatische stressstoornis te ontwikkelen. Lees meer…
Lees hier->>> meer over slaap op deze website
Lees hier->>> hoe je wel lekker kan slapen op deze website
Slecht slapen maakt je angstig zegt Amerikaanse universiteit
De onderzoekers van de Rutgers Universiteit in New Jersey gebruikten hersenscans en slaap-monitoren om te zien dat consistente en slaap van goede kwaliteit minder activiteit veroorzaakte in het angst-deel van onze hersenen. Met nam keek men naar de zgn. REM-slaap.
Iets over slaap van Wikipedia…
Het meest algemene onderscheid dat gemaakt wordt tussen de verschillende slaapfases is de remslaap en de non-remslaap. In de non-remslaap laat het EEG langzame golfbewegingen zien met frequenties van 4-13 Hertz, zijn de spieren verslapt en maken de ogen langzaam rollende bewegingen. Incidenteel kunnen korte afwijkingen op het EEG optreden tijdens deze slaapfase, zoals plotselinge, hoogfrequente uitslagen, de zogenaamde slaapspoelen, alsmede een enkele grote uitslag die K-complexen genoemd worden.
Tijdens de remslaap laat het EOG veel bewegingsactiviteit van de ogen zien en wordt op het EEG een zeer gedesynchroniseerde hersenactiviteit waargenomen, hetgeen verrassend genoeg overeenkomt met het soort EEG-activiteit van wakkere, alerte of geconcentreerde personen. Hierom wordt deze slaapfase ook wel paradoxale slaap genoemd.
Door middel van een grappig testje met studenten waarbij de onderzoekers keken hoe de hersenen van deze proefpersonen reageerden op een angstige situatie. Op deze wijze kon men deze test vergelijken met de slaap van de proefpersonen ’s nacht met de volgende conclusie als gevolg:
Ultimately, our results may suggest that baseline REM sleep could serve as a non-invasive biomarker for resilience, or susceptibility, to trauma.
Bron en meer informatie: Itamar Lerner, Shira M. Lupkin, Neha Sinha, Alan Tsai en Mark A. Gluck: Baseline Levels of Rapid-Eye-Movement Sleep May Protect Against Excessive Activity in Fear-Related Neural Circuitry in de Journal of Neuroscience, 23 oktober 2017, 0578-17; DOI: https://doi.org/10.1523/JNEUROSCI.0578-17.2017