Slechtste mensen aller tijden, de top 25 met Himmler op één


Top 20 Slechtste mensen aller tijden


20. Caligula

(Antium, 31 augustus 12 –Rome, 24 januari 41)

Slechtste mensen aller tijden: Caligula
Caligula

Gaius Caesar Augustus Germanicus, postuum bekend als Caligula, was van 37 tot 41 princeps van Rome. Caligula’s jeugd is getekend door de intriges van de eerzuchtige Seianus. Hij gaat meer en meer te gedragen als alleenheerser.

Hierbij misbruikt hij zijn bevoegdheden onder meer in hoogverraadprocessen. Hij laat talrijke senatoren naar willekeur ter dood te veroordelen en neemt hun bezittingen in beslag. Een geslaagde moordaanslag van de Praetoriaanse garde maakte een einde aan zijn schrikbewind.


19. Muammar Gaddafi

(nabij Sirte, 7 juni 1942 – aldaar, 20 oktober 2011)

Muammar Gaddafi
Muammar Gaddafi

Moammar Mohammed al-Qadhafi was 42 jaar lang de leider van Libië. En wel van 1 september 1969 tot de val van zijn machtsbasis eind augustus 2011. Op 20 oktober 2011  is hij gedood in Sirte.

Qadhafi bezat geen publiek ambt of officiële titel.  In Libië noemden zijn aanhangers hem meestal ‘Broeder Leider’. Buiten Libië heette hij gewoonlijk ‘kolonel Qadhafi’ genoemd.

Bekend is Qadhafi’s steun aan terroristische groepen. Hij steunde de IRA en het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina. Volgens Qadhafi zijn dit geen terroristische groepen maar bevrijdingsbewegingen.

Qadhafi’s zou ook medeverantwoordelijk zijn voor vele aanslagen op vliegtuigen en op vliegvelden. Bijvoorbeeld in Wenen en Rome  in 1985. De Verenigde Staten houden Qadhafi verantwoordelijk voor de bomaanslag op discotheek La Belle in West-Berlijn in 1986. Hierbij komen drie mensen om het leven raken 200 mensen gewond.

Als vergelding bombarderen Britse en Amerikaanse vliegtuigen één van de tientallen militaire bases in Tripoli en Benghazi. Bij de actie, genaamd Operatie El Dorado Canyon vielen volgens officiële opgaven 37 doden.  Ook het vierjarig pleegdochtertje van Qadhafi zou hierbij omgekomen zijn.


18. Ayatollah Khomeini

(Khomein, 24 september 1902 – Teheran, 3 juni 1989)

Ayatollah Khomeini
Ayatollah Khomeini

Ruhollah Musavi Khomeini was een Iraans ayatollah en de leider van de Iraanse Revolutie in 1979. Van 1979 tot 1989 stond hij aan de macht in Iran. Hij vormt het land om naar een streng religieus-fundamentalistische staat.

Andersdenkenden, christenen, homoseksuelen en anderen zijn hun leven niet zeker. Khomeini is in het westen ook vaak bekritiseerd vanwege zijn antisemitische uitlatingen.


17. Jeffrey Dahmer

(West Allis (Wisconsin), 21 mei 1960 – Portage (Wisconsin), 28 november 1994)

Jeffrey Dahmer
Jeffrey Dahmer

Dahmer was een Amerikaanse seriemoordenaar, necrofiel en kannibaal. Men noemt hem dan ook vaak ‘The Milwaukee Cannibal’. Jeffrey Dahmer’s strafproces begon in 1992. Hij is berecht op 17 tenlasteleggingen voor moord. Dit aantal is uiteindelijk teruggebracht tot 15.

Na Dahmers veroordeling tot in totaal 957 jaar gevangenisstraf, is hij aan Ohio uitgeleverd.  Hier bekent hij de moord op Steven Hicks. Dahmer is eind 1994 samen met een andere gedetineerde, vermoord door medegevangene Christopher Scarver.


16. Nero

(Antium, 15 december 37 – bij Rome, 9 juni 68)

Slechtste mensen aller tijden: Nero
Nero

Nero was de vijfde Romeinse keizer, van 13 oktober 54 tot 9 juni 68. Na het verlies van de Slag bij Beth Horon in 66 in Judea, begint de Joodse Oorlog. Hij gaat dan Joden en christenen vervolgen.

Nero is bekend om zijn fanatieke christenvervolging en de wreedheden die hij tegen hen beging. Zo zou hij bijvoorbeeld gevangen christenen in teer hebben laten dopen. Ook zou hij in brand laten steken, om ze als verlichting te laten dienen tijdens zijn feesten.