Slechtste mensen aller tijden, de top 25 met Himmler op één

15. Jim Jones

(Crete (Indiana), 13 mei 1931 – Jonestown (Guyana), 18 november 1978)

Jim Jones
Jim Jones

James Warren (Jim) Jones was een Amerikaanse sekteleider die in 1953 de kerk de People’s Temple (Volkstempel) in Indianapolis (Indiana) stichtte. Daarna verhuisde de kerk naar San Francisco (Californië).

Hij is daar een invloedrijk persoon die de steun genoot van de stadsbestuurder Harvey Milk en burgemeester George Moscone. Moscone benoemde hem tot “Chairman of the San Francisco Housing Authority Commission”.

Jones voerde 909 van zijn volgelingen mee de dood in bij een massale zelfdoding. Hij zegt  dat de Guyaanse strijdkrachten onderweg zijn. Hij zegt dat ze hen zullen martelen en doden, vanwege de moord op Leo Ryan.

Jones stelde dat het tijd was om ‘waardig te sterven’. Hij leidde een naar eigen zeggen ‘massale zelfmoord voor de glorie van het socialisme’. Iedereen kreeg verplicht limonade met cyanide te drinken. Anders kregen ze een een spuitje met cyanide of ze werden doodgeschoten. Jim Jones zelf eindigde met een kogel in zijn hoofd.


14. Saddam Hussein

(Al-Auja, 28 april 1937 – Bagdad, 30 december 2006)

Slechtste mensen aller tijden: Saddam Hussein
Saddam Hussein

Saddam Hoessein was van 16 juli 1979 tot 9 april 2003 de vijfde (niet democratisch gekozen) president van Irak. Hij was een vooraanstaand lid van de Ba’ath-partij. De partij was een mix van Arabisch nationalisme en Arabisch socialisme.

De Ba’ath-partij een belangrijke rol in de staatsgreep van 1968 die de partij aan de macht bracht.

Hoessein onderdrukte meerdere groeperingen. Vooral sjiitische en Koerdische bewegingen die de regering omver wilden werpen respectievelijk onafhankelijk wilden worden. In totaal zijn naar schatting 200.000 Koerden vermoord. Dit doet hij met conventionele en chemische wapens.


13. Leopold II van België

(Brussel, 9 april 1835 – Laken, 17 december 1909)

Leopold II van België
Leopold II van België

Leopold II is de stichter van en bezit Kongo-Vrijstaat. Dit is een soort een privé-project van de koning.

Leopold is verantwoordelijk voor de dood van naar schatting tien miljoen mensen. Dit als gevolg van verminking, executie, uithongering, ziekte en ontbering. Deze misdaden werden zo goed mogelijk in België zelf verzwegen.

Toch ontstaat er een berucht internationaal schandaal in de vroege 20e eeuw over de situatie. Vlak voor hij sterft draagt hij het land het over aan de Belgische staat.


12. Osama bin Laden

(Riyad, 10 maart 1957 – Abbottabad, 2 mei 2011)

Slechtste mensen aller tijden: Osama bin Laden
Osama bin Laden

Bin Laden is verantwoordelijk voor de aanslagen op 11 september 2001 waarbij zo’n 3.500 mensen omkomen. Hij is de oprichter van de islamistische terreurorganisatie Al Qaida.


11. Mao Zedong

(Shaoshan, 26 december 1893 – Peking, 9 september 1976)

"<yoastmark

Mao was een Chinees politicus en partijleider. Hij vormde decennialang het gezicht van de Volksrepubliek China.

Mao leidde het land op dictatoriale wijze, met geweld en terreur als middelen om zijn politieke doelen te verwezenlijken. Politiek gezien kent Mao’s vele mislukkingen en mede de oorzaak van naar schatting zo’n 40 tot 70 miljoen doden.