Sleutelkinderen roken en drinken meer

0
Wat kost een pakje sigaretten in het buitenland?
Wat kost een pakje sigaretten in het buitenland?

Sleutelkinderen roken en drinken meer

Zijn papa en mama druk met zichzelf, carrière of op een andere wijze? Zijn ze maar weinig in de buurt om hun opvoedende taak in te vullen, dan springen de kids uit de band en niet alleen voor even.

Het blijkt dat de kids dan vroeg experimenteren met roken en drinken. En als teenager en volwassene zetten ze het rokende en drinkende gedrag vrolijk voor.

Sleutelkinderen roken en drinken meer

Rebecca Lacey van het University College London en haar collega’s volgden ruim 19.000 kinderen geboren tussen september 2000 en januari 2002.

De kinderen zijn bekeken toen ze negen maanden oud waren en daarna op drie-, vijf-, zeven- en elfjarige leeftijd. De vragen die beantwoord moesten worden waren: hoe zit het met het rook- en drinkgedrag en hoe zit het met de betrokkenheid van de ouders.

En hoe zit het nu met roken en drinken?

Lacey: “What we know from previous studies is that parental absence experienced in childhood is associated with smoking and alcohol consumption in adulthood. What we have tried to look at here is to see whether parental absence is associated with those behaviours in childhood.”

Hoewel het Brits onderzoek betreft, gaf 4 procent van de 11-jarigen jongens en 2 procent van de 11-jarigen meisjes toe dat ze wel eens gerookt hadden. Als het gaat om drank ging het om 15% van deze jongens en 10 procent van de meisjes.


Zie hier de top 148 met percentage rokers per land 2022.


En de betrokkenheid van de ouders

Bij weinig betrokkenheid van één van de biologische ouders is het rookgedrag vermenigvuldigd met de factor 2,5. Het drankgedrag kon voor bijna 46% verklaard worden uit de afwezigheid van papa of mama.

Daarmee lijkt het dat kinderen die op jonge leeftijd tegen die te maken krijgen met een ‘onrustige’ opvoeding te maken al op 11-jarige leeftijd gedrag gaan vertonen wat nog niet echt lijkt te passen bij hun leeftijd.


Bron en meer informatie: Rebecca E. Lacey, Afshin Zilanawala, Elizabeth Webb, Jessica Abell, Steven Bell: Parental absence in early childhood and onset of smoking and alcohol consumption before adolescence in: Archives disiease in childhood, 10 oktober 2016


Zie hier de top 148 met percentage rokers per land 2022.


Geef een reactie