Smakelijkste Franse gerechten volgens Nederlanders – Een top 10

0
Smakelijkste Franse gerechten volgens Nederlanders
Smakelijkste Franse gerechten volgens Nederlanders

Smakelijkste Franse gerechten volgens Nederlanders

De Franse keuken is en blijft de beste van de wereld. In ieder geval volgens de Fransen zelf. Zie hier tien Franse gerechten die wij Nederlanders graag weg knagen. Het zijn overigens opvallend veel eenvoudige ‘boeren’– gerechten. Lees en zie meer…


Smakelijkste Franse gerechten volgens Nederlanders
Smakelijkste Franse gerechten volgens Nederlanders

Lees hier ->>> meer aardige artikelen over eten en drinken op deze website.


Top 10: Smakelijkste Franse gerechten volgens Nederlanders


10. Bouillabaise

Bouillabaise
Bouillabaise

Dit is oorspronkelijk een Provençaals gerecht, typisch voor de stad Marseille. Het bestaat uit verschillende soorten gekookte vis en de oorsprong ervan gaat mogelijk zelfs terug tot in de Griekse Oudheid.


9. Steak tartare

Steak tartare maak je van fijn gemalen rauw mager rundvlees, zoals biefstuk, met toevoeging van peper en bijvoorbeeld een ei.

In België en Frankrijk gebruiken ze term filet americain voor gehakte biefstuk, dus rundsgehakt zonder toevoegsels als kruiden of ajuin (uitjes). In Nederland staat dit bekend als tartaar.


8. Escargots

 Escargots
Escargots

Het woord escargot is afkomstig uit het Frans en betekent dan ook letterlijk slak. Escargots zijn meestal een voorgerecht, en eet je over het algemeen gegeten met (stok)brood. Vaak zijn allerlei kruiden aan de slak toegevoegd, waarbij een kruidenboter van knoflook en peterselie het meest gebruikt wordt.


7. Quiche Lorraine

 Quiche Lorraine
Quiche Lorraine

Een quiche is een hartige open taart, meestal gemaakt met een zanddeegbodem van bloem, water en boter. De meest bekende quiche is de Quiche Lorraine, waarbij spek het hoofdingrediënt is.


6. Ratatouille

Ratatouille
Ratatouille

De Ratatouille is een gerecht van gestoofde groenten, dat vooral in de Provence veel wordt bereid. Verschillende variaties van het gerecht eet men ook in andere landen rond de Middellandse Zee.

De bereiding kan verschillen, maar basisingrediënten van ratatouille zijn: tomaat, courgette, aubergine, ui en knoflook. Ratatouille eten ze in Frankrijk, ’s zomers overigens ook koud, meestal met stokbrood. In Italië serveert men dit gerecht vaak met polenta.


Top 5: Smakelijkste Franse gerechten volgens Nederlanders


5. Salade niçoise

Salade niçoise
Salade niçoise

De salade niçoise is een combinatie van vis en groente en ei. Het gerecht is genoemd naar de Franse stad Nice. Er zijn veel verschillende recepten en velen claimen dat hun versie de enige echte salade niçoise is. Het enige echte recept bestaat echter niet. Er zijn allerlei varianten die allemaal salades niçoises zijn.


4. Tarte tatin

 Tarte tatin
Tarte tatin

Dit is een ‘appeltaart op z’n kop’ en heeft een laagje van gekaramelliseerde suiker. De taart is in 1889 per ongeluk gecreëerd door twee zussen, Stéphanie en Caroline Tatin, die het Hotel Tatin uitbaatten in het dorpje Lamotte-Beuvron.

Het originele recept is eenvoudig en er bestaan ondertussen heel wat varianten van. De vulling kan bestaan uit andere vruchten, maar ook uit gegrilde groenten of tamme kastanjes.


Top 3: Smakelijkste Franse gerechten volgens Nederlanders


3. Franse uiensoep

Franse uiensoep
Franse uiensoep

Dit is een soep, gemaakt van bouillon en ui. De soep maak je door een ui te fruiten en deze met runderbouillon te blussen. De soep serveer je met croutons met daarop geraspte kaas. Om de kaas goed te laten smelten kun je de soep met kom en al in de zetten.


2. Coq au vin

Coq au vin
Coq au vin

De haan in de wijn is de basis voor de stoofschotel. Deze deel je in stukken zoals kipkarbonades, kippenpoten, vleugeltjes en het kipfilet. Enkel deze delen zijn nodig voor de stoofpot. De verdere bereiding is vergelijkbaar aan Bœuf bourguignon, en toevoegingen zijn optioneel.

In de stoofschotel kan je onder andere toevoegen: een mengsel mirepoix, bouquet garni, en zilveruitjes. Het geheel stoof je in en gebonden in een saus van rode wijn. Als laatst kunnen in vieren gesneden kleine champignons en uitgebakken reepjes spek worden toegevoegd. Het gerecht kun je serveren met Parijse aardappeltjes, aardappelpuree, stokbrood, gekookte rijst of pasta.


1. Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon

Dit gerecht is op basis van rundvlees gestoofd in rode Bourgogne-wijn, bouillon, champignons, uitjes en reepjes spek. Andere combinaties zijn ook mogelijk, zoals met bleekselderij wortelen of aardappelen. De naam betekent ‘Rund op zijn Bourgondisch’. Het is dan ook een typisch gerecht voor de Bourgogne-streek.

Het is een van de vele voorbeelden van Franse boerengerechten die zijn doorgedrongen tot de haute cuisine. Langzaam stoven was een manier om taai vlees mals en smakelijk te maken. Het recept werd voor het eerst gecodificeerd door Auguste Escoffier aan het eind van de negentiende eeuw.