, , , ,

Snelste marathonloper aller tijden is Dennis Kimetto (top 10 heren en dames)

Snelste marathonloper aller tijden is Dennis Kimetto

Snelste marathonloper aller tijden

Het is echt een klote eind die marathon. Het is mogelijk om deze 42,195 km in minder dan 2 uur en drie minuten te doen. Dat bewees Dennis Kimetto in 2014 in Berlijn. Zie hier onder de snelste dames en heren op deze afstand en een kort filmpje van de snelste.

Snelste marathonloper aller tijden is Dennis Kimetto

Snelste marathonloper aller tijden is Dennis Kimetto


Snelste marathonloper aller tijden

De oorsprong van de marathon ligt in het jaar 490 v.Chr., toen de Griekse soldaat Pheidippides van Marathon naar Athene gesneld zou zijn om het nieuws van de overwinning van de Atheners (onder leiding van generaal Miltiades) op de numeriek veel sterkere Perzen te melden. Dat gebeurde toen Darius koning was over de Meden en de Perzen. Pheidippides legde echter de afstand tussen Athene en Sparta af om hulp te vragen aan de Spartanen. Toen deze weigerden, liep de bode terug naar Athene en in een ruk naar Marathon. Bij de uiteindelijke overwinning liep hij terug naar Athene.

De geschiedenis vermeldt wel dat deze laatste tocht, van Marathon naar Athene (eerste marathon) een dodelijke afloop had: na het uitbrengen van de woorden Verheug u, wij hebben gewonnen!” in het centrum van Athene, viel de boodschapper dood neer; hij bleek een zonnesteek te hebben opgelopen.

https://youtu.be/NYu4hbksOBg

Snelste marathonloper aller tijden, top 10 heren

[table “” not found /]

Snelste marathonloper aller tijden, top 10 dames

[table “” not found /]
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie