Sociale media zorgen voor slapeloosheid, angst en depressies

0
Sociale media zorgen voor slapeloosheid, angst en depressies
Sociale media zorgen voor slapeloosheid, angst en depressies

Sociale media zorgen voor slapeloosheid, angst en depressies

De druk om zo ongeveer 24 uur actief te zijn op sociale media zoals Facebook, Twitter, Pinterest en Whats App zorgt bij pubers voor nachten met minder slaap. Dit geeft ook de angst om ook maar ‘iets’ te missen en uiteindelijk zelfs depressies.

Dit bleek uit een onderzoek onder bijna 500 jongeren tussen de 11 en 17 jaar door wetenschappers van de Universiteit van Glasgow.


Lees hier ->>> meer over geluk op deze website.


Sociale media zorgen voor slapeloosheid, angst en depressies

De onderzoeksters, Dr. Heather Cleland Woods en Holly Scott, hadden de beschikking over 467 door tieners ingevulde enquêtes. In de enquêtes is gevraagd naar het gebruik van sociale media gedurende de dag en ook tijdens de nachtelijke uurtjes.


Zie hier de Top 30 populairste Instagram hotspots 2022 volgens Seeders.


Een deel van de vragen betrof de hoeveelheid slaap, de kwaliteit van de bedrust en het zelfvertrouwen.

Andere vragen gingen over de angsten en demonen en de depressieve gevoelens. Ook is er gevraag naar de druk die werd gevoeld direct te reageren op berichten, vragen en gebeurtenissen.


Zie hier: sport als je een depressie hebt zegt onderzoek.


Adolescence can be a period of increased vulnerability for the onset of depression and anxiety, and poor sleep quality may contribute to this. It is important that we understand how social media use relates to these. Evidence is increasingly supporting a link between social media use and wellbeing, particularly during adolescence, but the causes of this are unclear.

Dr. Heather Cleland Woods


Uit de analyse van de vragenlijsten bleek dat met name het de jongeren die ’s nachts gebruik maken van sociale media grote emotionele druk om aanwezig te zijn voelen.

Dit ‘aanwezige’ gedrag vertoont weer samenhang met een een gebrek aan zelfvertrouwen, meer angst en meer depressieve gevoelens.


Zie hier: Tien tips: hoe overleef je de herfst op een prettige manier?


De oorzaak-gevolg vraag is overigens niet beantwoord. Zijn het nu kinderen die als slecht in hun vel zitten, die in de nacht meer gebruik maken van sociale media?


Wist je dat 7 uur slaap is het magisch getal voor een gezonde slaap is.


Of is het zo dat nu juist de slapeloosheid zorgt voor het gebruik van sociale media in combinatie met minder zelfvertrouwen en de mogelijke depressieve gevoelens.


Wist je dat 7 uur slaap is het magisch getal voor een gezonde slaap is.


Het afpakken van de mobiel, iPad en andere tot communicatie kan een verbetering betekenen. Het inleveren van de telefoon voor het slapen gaan geeft kinderen overigens een mooi excuus om digitaal niet aanwezig te hoeven zijn.  Zo kunnen ze dan wel van de nachtrust te genieten.

Dit onderzoek over sociale media en tieners werd vrijdag 11 september jongstleden gepresenteerd op de BPS Developmental and Social Psychology Section annual conference in Manchester


Zie de top 10 sociale media platforms met meeste gebruikers 2022.


Geef een reactie