Songs waar je vrolijk van wordt: een wetenschappelijk verantwoorde top 10

Songs waar je vrolijk van wordt: een wetenschappelijk verantwoorde top 10
Songs waar je vrolijk van wordt: een wetenschappelijk verantwoorde top 10

Songs waar je vrolijk van wordt: een top 10

Dr. Jacob Jolij, een vrolijke neuro-wetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen, mocht in opdracht van de Britse elektronica-fabrikant Alba een lijst opstellen met de tien nummers waar je vrolijk van wordt.

Het is niet zo maar een een lijstje, nee, hij heeft er ook nog wetenschappelijk verantwoording over afgelegd. Lees, kijk en luister zelf maar…


Lees, kijk en luister hier->>> naar meer interessante artikelen over muziek op deze website


Songs waar je vrolijk van wordt: een top 10


De elektronica-fabrikan Alba vroeg aan zo’n 2.000 mensen om hun favoriete nummer door te geven waar ze vrolijk van worden. Dr. Jacob Jolij is heerlijk met deze data aan het stoeien gegaan op zoek naar wat de overeenkomsten tussen die vrolijke popsongs zouden kunnen zijn.


Zie hier: hoe een optimale hersengezondheid te behouden?


Waar hij op uit kwam was een formule. De mate vat vrolijkheid van een nummer wist hij als volgt te berekenen (na vele uurtjes studie): Rating = 60 + (0.00165 * BPM – 120)^2 + (4.376 * Major) + 0.78 * nChords – (Major * nChords).

In mensentaal betekent het dat het tempo, de tekst en de toonaard bepalend zijn voor de mate van vrolijkheid. Deze formule neemt het aantal positieve elementen in tekst en deelt dit weer door de door de hoeveelheid waarmee een lied afwijkt van 150 beats per minuut


Zie hier de top 25 beste verdiende mensen in de entertainment 2021.


Want het tempo moet schijnbaar rond de 150 beats per minuut liggen. Overigens heeft een gemiddelde popsong maar 118 beats per minuut. Major is 1 betekent dat het nummer in majeur modus is geschreven en 0 als het in mineur modus geschreven is.

nChords geeft het aantal akkoorden in het liedje aan. Gezellige en opbeurende lyrics dragen natuurlijk ook bij aan het effect dat je er vrolijk van wordt.

Wat we zien is dat de vrolijke song meer beats per minuut moet hebben dan een gemiddelde nummer, er voorkeur is voor de majeur modus en er moeten minimaal drie akkoorden in zitten.


Hier de top 10 waar je vrolijk van wordt…


1. Queen – Don’t Stop Me Now


2. Abba – Dancing Queen


3. Beach Boys – Good Vibrations


Zie hier: als kind het strand bezoeken maakt je gelukkiger als volwassene.


4. Billy Joel – Uptown Girl


Zie hier vijf rituelen die je gelukkig maken volgens de neurowetenschappen.


5. Survivor – Eye of the Tiger


6. The Monkees – I’m a Believer


7. Cyndi Lauper – Girls Just Wanna Have Fun


8. Bon Jovi – Livin’ On A Prayer


9. Gloria Gaynor – I Will Survive


10. Katrina And The Waves – Walking On Sunshine