Sport, geen schermen: de sleutel tot gelukkigere, gezondere kinderen

0
Sport, geen schermen: de sleutel tot gelukkigere, gezondere kinderen
Sport, geen schermen: de sleutel tot gelukkigere, gezondere kinderen

Sport, geen schermen: de sleutel tot gelukkigere, gezondere kinderen

Sport, spel en muziek: daar worden kinderen gelukkig van. Dat zeggen wij niet, maar de onder zoekers van de University of South Australia. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over geluk op deze website.


Sport, geen schermen: de sleutel tot gelukkigere, gezondere kinderen


In een studie uitgevoerd door de University of South Australia en het Department for Education, ontdekten onderzoekers dat het welzijn van kinderen verhoogt wanneer ze deelnemen aan buitenschoolse activiteiten.

Ook blijkt dat het welzijn verlaagt wanneer ze die tijd doorbrengen op sociale media of het spelen van videogames.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 61.759 scholieren in van 4 tot 9 jaar. Hierbij keken ze naar het gemiddelde aantal dagen per week dat kinderen deelnamen aan naschoolse activiteiten besteedden (15-18 uur).

Dit legde ze naast welzijnsfactoren als geluk, verdriet, zorgen, betrokkenheid, doorzettingsvermogen, optimisme, emotieregulatie en tevredenheid met het leven.

Het blijkt dat de meeste studenten ongeveer vier dagen per schoolweek tv keken en ongeveer drie dagen per week tijd op sociale media doorbrachten.

Het onderzoek laat zien hoe sommige buitenschoolse activiteiten het welzijn van kinderen kunnen verbeteren. Dit terwijl andere activiteiten, met name ‘de schermen’, hun mentale en fysieke gezondheid kunnen aantasten.

Deze schermen zijn een enorme afleiding voor kinderen van alle leeftijden. En of kinderen nu aan het gamen zijn, tv kijken of op sociale media zitten, er is iets aan alle schermen dat schadelijk is voor hun welzijn.

Je zou direct kunnen denken dat dit wordt veroorzaakt door een gebrek aan lichaamsbeweging. Dit lijkt niet het geval. Het onderzoek toont aan dat huiswerk maken of lezen ook een positieve bijdrage leveren aan het welzijn. Het moet dus het iets anders zijn.

Hoofdonderzoeker, dr. Rosa Virgara van UniSA: “We ontdekten zelfs dat het welzijn van kinderen hoger was wanneer ze deelnamen aan buitenschoolse activiteiten. Zelfs als ze al aangaven gelukkig te zijn.”


Weer die lagere sociaaleconomische achtergrond

Studenten met een lagere sociaaleconomische achtergrond die vaak aan sport deden, hadden 15 procent meer kans om optimistisch te zijn.


Interessant: bewegen en goed eten als kind zorgt voor meer geluk en hersenen als volwassene.


14 procent heeft meer kans om gelukkig en tevreden te zijn met hun leven en 10 procent meer kans om hun emoties te reguleren.

Omgekeerd hadden kinderen die videogames speelden en sociale media gebruikten bijna altijd een lager welzijnsniveau. Tot 9 procent minder kans om gelukkig te zijn, tot 8 procent minder optimistisch en 11 procent meer kans om op te geven op dingen.


Antwoord op de vraag: in welk land wonen de gelukkigste kinderen? Zweden en Nederland keurig 4e


“Kinderen die meer risico liepen, kwamen meestal uit een lagere sociaaleconomische achtergrond. Dit wijst op een duidelijke behoefte aan meer ondersteuning op deze gebieden”, zegt Dr. Virgara.


Bron en meer informatie: Eliza Kennewell, Rachel G. Curtis, Carol Maher, Samuel Luddy & Rosa Virgara: The relationships between school children’s wellbeing, socio-economic disadvantage and after-school activities: a cross-sectional study in BMC Pediatrics, 21 mei 2022.


Grappig: Baby’s herinneren zich alleen gelukkige tijden zegt onderzoek.


Geef een reactie