Advertentie

Stanley Hillis

(Den Haag, 10 september 1946 – Amsterdam, 21 februari 2011)

Bijnaam: De Ouwe

Advertentie

Stanley Hillis


Volgens de Nieuwe Revu is Stanley Hillis één van de machtigste criminelen die Nederland ooit heeft gekend en zeer gewelddadig. Hillis heeft banden met grote namen uit de onderwereld, zoals Willem Holleeder en Dino Soerel en met de jaren eerder geliquideerde Sam Klepper en John Mieremet.


Jeugd, Vreemdelingenlegioen en overvallen

Aan het einde van zijn jeugd vertrekt Hillis naar Frankrijk. Hij gaat daar in dienst van het Vreemdelingenlegioen. Hoewel hij eigenlijk van nature verlegen is, maakt het Vreemdelingenlegioen een beresterke en berekenende man van hem. Als hij in Nederland terugkomt begint hij een criminele loopbaan als bankovervaller. Een aantal overvallen pleegt hij samen met de beruchte Joegoslavische criminelen Željko Ražnatović en Kola Kostovski.


Ontsnappingen en Sonja Barend

Hillis maakt al snel naam in de onderwereld, vooral omdat hij twee keer ontsnapte uit de gevangenis van Scheveningen en één keer uit de Koepelgevangenis te Arnhem. Ook weet hij enkele keren te ontsnappen uit de Bijlmerbajes. Hij zit daar straffen uit voor in totaal zeventien overvallen. Volgens de politie is Hillis extreem vuurwapengevaarlijk, bij het minste of geringste zou hij zijn wapen trekken.

De Telegraaf op 24 januari 1985: ‘De 38-jarige Stanley H., die tientallen gewapende overvallen pleegde en december 1979 in de Bijlmer een Amsterdamse agent neerschoot, is voor de vierde maal ontsnapt uit een strafinrichting.’ En dit keer uit de Bijlmerbajes. Hij vlucht vanaf de luchtplaats van de toren De Schouw door een touw over de muur te gooien. Vervolgens loopt hij over het ijs dat in de gracht rondom de Bijlmerbajes ligt, klimt de spoorbaan over en rijd weg in een Mercedes die voor hem klaar staat.

Hillis voelt zich na deze laatste ontsnapping erg opgejaagd en besluit om zijn verhaal te doen op de televisie. Vermomd met pruik en zonnebril laat hij zich op zijn schuiladres interviewen door Sonja Barend. Hij vertelt in de uitzending van Sonja op 26 januari 1986 dat de politie een hetze tegen hem voert en hij het niet erg vindt om te sterven in een schietpartij met hen. Enkele weken na de uitzending wordt hij opnieuw ingerekend.


Stanley Hillis: de topperiode

In de jaren negentig weet Hillis samen met Mink Kok en Jan Femer de macht te grijpen na de liquidatie van Klaas Bruinsma. Het drietal verdient miljoenen met de handel in XTC.

Tot eind 2005 heeft hij met Evert Hingst een onroerendgoedbedrijf op Ibiza, The Idea Factrory Ibiza S.A. te Santa Eulalia del Rio. Op 11 maart 2006 wordt bekend dat de liquidatie van Hingst op 31 oktober 2005 is vastgelegd door de beveiligingscamera van diens buurman Hillis. Hillis staat de beelden vrijwillig afgestaan aan justitie, maar eist op 10 maart bij de rechtbank teruggave, nadat het OM dit in het belang van het onderzoek had geweigerd.

Vastgoedmagnaat Willem Endstra, vermoord in 2004, wordt naar eigen zeggen afgeperst door Hillis, Holleeder en Soerel. Willem Holleeder zou tegen Endstra hebben gezegd: ‘Die Ouwe vermoordt je binnen twee tellen. Kijk, straks lig jij ook met een kaartje om je teen in de vrieskist.’ (Bron: Nieuwe Revu, 17 april 2017)

Hillis wordt in veel strafzaken genoemd als een persoon die alles weet. Hij zou onder andere betrokken zijn geweest bij de eerder genoemde afpersing van Willem Endstra en zou in die tijd een handlanger van Willem Holleeder zijn geweest.


Dood van Stanley Hillis

Op 21 februari 2011 wordt Hillis rond het middaguur beschoten in de Fizeaustraat in de Watergraafsmeer. Hij zit dan in zijn terreinwagen, een Mitsubishi Pajero. Met 37 kogels in zijn lichaam overlijdt hij ter plaatse. Hillis zou een afspraak hebben gehad met een andere crimineel, Donald Groen.

Op donderdag 3 maart onthult misdaadjournalist John van den Heuvel in de Telegraaf dat De Nationale Recherche op de hoogte is van deze afspraak. Die rechercheurs zouden het gesprek tussen de twee mannen afluisteren. Als het vuur op Hillis wordt geopend zijn er dan ook meerdere rechercheurs in de directe omgeving, maar door slechte communicatie heeft dat niet kunnen leiden tot de arrestatie van de dader(s). Wel wordt Groen gearresteerd bij zijn aankomst vlak na de moord, maar die wordt later weer vrijgelaten.

De advocaat van Hillis zegt dat de laatste anderhalf jaar de angst voor een liquidatie bij Hillis was geweken. Hij spreekt van een onverwachte aanslag.


De Kouwe Ouwe

De opkomst en ondergang van Stanley Hillis: de godfather tussen Klaas Bruinsma en Willem Holleeder

Vico Olling

Lebowski
ISBN: 9789048847235
1e druk 2018advertentie