Stop met sporten als je wilt afvallen, eet gezond!

0
Stop met sporten als je wilt afvallen, eet gezond!
Stop met sporten als je wilt afvallen, eet gezond!

Stop met sporten als je wilt afvallen, eet gezond!

Wij dachten toch altijd: sporten is goed voor je als je lekker wilt afvallen. Je verbrandt de calorieën en dat zie terug op de uitslag van de weegschaal. Valt dat even enorm tegen. De onderzoekers van de Loyola University in Chicago laten zien dat een gezond dieet veel belangrijker is bij het afvallen en slank blijven en niet al dat gesport.


Stop met sporten als je wilt afvallen, eet gezond!

Help dat sporten dan helemaal niet?


Nou, zo eenvoudig is dat natuurlijk ook weer niet. Verschillende onderzoeken laten zien dat je bij het sporten keurig calorieën aan het verbranden bent en dat je vetpercentage afneemt. De ellende van dit alles is, dat je ook gewoon weer enorme trek krijgt om die calorieën weer aan te vullen.

In de studie van Lara Dugas, die verbonden is als assistent-professor aan de Loyola University in Chicago, werden 2.000 mensen onderzocht uit de Verenigde Staten, Ghana, Zuid-Afrika, Jamaica en de Seychellen. Dit deden zij en haar mede-onderzoekers voor een periode van drie jaar. De deelnemers werden volgehangen meetapparatuur. Zo kon men het energieverbruik en het vetpercentage volgen.

De Ghanezen bleken bij aanvang het lichtst, maar zo’n 63 kilo bij zowel de mannen als de vrouwen. De Amerikanen waren natuurlijk weer het zwaarst: 91 kilogram voor vrouwen en 93 kilogram voor mannen. De Ghanezen waren ook het fitst en de Amerikanen het minst fit.


From our study it is not evident that higher volumes of physical activity alone are protective against future weight gain, and by deduction our data suggest that other environmental factors such as the food environment may have a more critical role.


Opmerkelijk was dat de personen met het meeste lichamelijke beweging het vaakst te maken kregen met gewichtstoename. Volgens Dugas en anderen levert het sporten weinig op, omdat mensen niet goed kunnen inschatten hoe al die verbrandde calorieën weer aan te vullen. Sterker nog: ze gaan er vrolijk over heen, met de gedachte dat ze lekker aan het afvallen zijn. Voeding lijkt volgens vele malen crucialer bij het afvallen, dan al dat gesport.


Zie hier de top 10 beste sporten om vet te verbranden.


Lara R. Dugas​, Stephanie Kliethermes, Jacob Plange-Rhule e.a.: Accelerometer-measured physical activity is not associated with two-year weight change in African-origin adults from five diverse populations in PeerJ Journal, 19 januari 2017


Geef een reactie