, , ,

Stress is ook goed voor je zegt onderzoek

Stress is ook goed voor je zegt onderzoek

Stress is ook goed voor je zegt onderzoek

Stress is schijnbaar niet altijd zo slecht voor je. Een probleem is wel dat je denkt dat het slecht voor je is. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over stress op deze website.


Stress is ook goed voor je zegt onderzoek


In een groot onderzoek onder 29.000 Amerikanen bleek in 1998 55 procent at ze in de 12 maanden ervoor matig tot veel stress hadden ervaren. Daarbij dacht bijna 35 procent dat die stress een negatieve invloed had gehad op hun gezondheid.

Na acht jaar vergeleken de onderzoekers de antwoorden met nationale sterftecijfers om te kijken wie het meeste last hadden gehad van die stress.

Logischerwijze bleek dat er meer mensen overleden waren uit de groep die veel stress hadden ondervonden uit het onderzoek acht jaar eerder. Dit in vergelijking met de groep die acht jaar eerder zei niet zoveel last van stress te hebben.

Ik denk dat stress slecht voor me is…

Er bleek wel iets opmerkelijks: de kans op sterfte was hoger voor de mensen die geloofden dat stress slecht was voor hun gezondheid. Het bleek dat bij de mensen die er zo over dachten, de kans op vroegtijdig sterven met 43 procent toenam.

De mensen die net zoveel stress rapporteerden maar daar verder geen gezondheidsprobleem in zagen bleken zelfs een kleinere kans op vroegtijdig overlijden dan de mensen die in het eerdere onderzoek weinig stress ervoeren.

Psychologe Kelly McGonigal over deze bijzondere observatie: ‘Bij een typische stressrespons gaat je hartslag omhoog en trekken de bloedvaten samen.’ Daarom wordt chronische stress gelinkt aan hart- en vaatziekten. ‘Uit deze studie blijkt dat de bloedvaten ontspannen blijven als mensen hun stress zagen als behulpzaam in plaats van kwalijk. Hun hart en vaten waren juist veel gezonder. Het zag er meer uit als wat er gebeurt in momenten van plezier en goede moed.’


Bron: Stress can be good for you, and here’s why – Sandee LaMotte, CNN, 1 april 2021